Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Šćepanović: Najava smjene Konjevića i Krivokapića potez očajnika

''Sve što se dešava u našoj državi u posljednjem periodu je kao da nema Ustava. Ništa me više ne iznenađuje od tog premijera''

Najava smjene ministara Raška Konjevića i Ranka Krivokapića od strane premijera kojem je izglasano nepovjerenje Dritana Abazovića je potez očajnika, ocijenila je predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović u emisiji “Znam da znaš” na Gradska RTV.

“Sve što se dešava u našoj državi u posljednjem periodu je kao da nema Ustava. Ništa me više ne iznenađuje od tog premijera”, kazala je Šćepanović.

Dodaje da je od svih izbornih programa koje su političke partije ponudile u Kolašinu, izborni program pokreta “Zajedno gradimo Kolašin” najobjektivniji jer je zasnovan na dobroj analizi potreba građana.

“Pod ovim pokretom smo se okupili kako bi pokazali da nam je Kolašin na prvom mjestu. U njemu učestvuju kako političke partije tako i nestranačke ličnosti, a svi smo naše razlike ostavili po strani kako bi uredili Kolašin na najbolji način. Naša lista je pokret i građana. Dogovorili smo se da partije ne budu na prvom mjestu već građani koji će zaslužno dobiti mjesto u parlamentu i biti glas odlučivanja”, kazala je Šćepanović.

Navodi da je Kolašin od otvaranja auto-puta drugi grad, grad koji se brzo razvija, gdje dolaze brojni investitori, ali je grad taj ubrzani razvoj nespremno dočekao.

“Sa druge strane to nam je šansa da pokrenemo projekte koje smo obećali građanima. U prethodnom periodu smo radili na projektu prečišćavanja otpadnih voda i kanalizacione mreže i to je ono što je neophodno našem gradu. Taj projekat smo tehnički doveli do kraja i očekujemo da se brzo raspiše teneder za taj izuzetno važan projekat za naš grad”, kazala je Šćepanović.

Dodala je da je za građane Kolašina neophodno pospješavanje vodosnabdijevanja.

“Ubrzano radimo na tome. Jedan tender je već gotov i treba da izaberemo izvođača radova. Mnogo je bitna saobraćajna infrastruktura kao i komunalna infrastruktura. Neophodne su nam garaže. Sve su to projekti koje su građani prepoznali da je neophodno da ulažemo u njih kako bi prvenstveno poboljšali kvalitet života naših građana, a time turista i svima koji dolaze u naš grad” navela je Šćepanović.

Istakla je da je prvi zadatak opštine da uveća budžet i da iz tog budžeta 50 odsto ulaže u kapitalne projekte, kao i u socijalne usluge.

“Jedna analiza je pokazala da imamo realnog osnova da proširimo spektar socijalnih usluga koje ćemo pružiti našim građanima, od subvencija do problema sa ogrijevom naših građana. Sa realnim osnovama za finansijsku stabilnost naše opštine nema potrebe da za pojedine socijalne usluge zavisimo od državnog nivoa”, kazala je Šćepanović.

Navodi da se dosta promijenilo 2020. godine u smislu kapitalnih projekata koji se realizuju u opštini Kolašin.

“Projekat garaže na skijalištu je zaustavljen i tek je sada nastavljen, kao što je zaustavljen i projekat vodosnadbijevanja grada. Ti projekti polako počinju da se nastavljaju u poslenjih pola godine. Projekat “Evropa Sad” je dosta uticao da se budžeti, ne samo kolašinski, već svih opština u Crnoj Gori umanje. Posjekli su nam granu na koju sjedimo umanjenjem prihoda upravo zbog tog projekta”, pojasnila je Šćepanović.

Odnos pojedinih ministara prema opštini Kolašin može samo pohvaliti, međutim, navodi da neke ključne odluke ne donose ministri već sama Vlada.

“Nije bilo nekih odluka koje bi pospiješile razvoj našeg grada. Postoje velika raspoloživa sredstva u posebnom fondu od ekonomskog državljanstva u iznosi od desetine miliona eura. Ta sredstva namijenja su nerazvijenim opštinama. Skoro 90 odsto tih sredstava je od ulaganja sa teritorije Kolašin i opštinu Kolašin sleduje najviše tog novca”, istakla je Šćepanović.

Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu nije smogla snage da donese odluku na koji način će raspodijeliti ta sredstva i u tom smislu, kako kaže, sve opštine na sjeveru trpe, a pogotovo Kolašin.

Dodaje da su se donosile i odluke koje ne idu u pravcu daljeg razvoja skijališta u Kolašinu.

“Postojao je predlog da jedan šestosjed koji se nije koristio premijesti na skijalište u Mojkovcu kojem će trebati najmanje tri godine da se završi. Postojali su idealni uslovi da se šestosjed ugradi na skijalište u Kolašinu, na dijelu staze prema Beranama, što bi prošrilo stazu za 20 kilometara”, objašnjava Šćepanović.

Ocijenila je da bi proširenje skijaške staze u Kolašinu učinilo naše skijalište konkurentnim u regionu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve