Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Savjet za NATO: Potvrđena čvrsta opredijeljenost Vlade ključnim zadacima Alijanse

Prva sjednica Savjeta za NATO u novom sastavu

Prva sjednica Savjeta za NATO u novom sastavu kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, Dritan Abazović, održana je danas.

Kako je saopšteno iz Vlade, u susret predstojećem Samitu NATO, koji će biti održan 11-12. jula u Viljnusu, Republika Litvanija, prva sjednica Savjeta bila je prilika za razmjenu mišljenja o aktuelnim zadacima sa agende Alijanse i koracima koji su preduzeti od prošlogodišnjeg Samita u Madridu na kojem je usvojen novi Strateški koncept NATO-a i kada su odvraćanje i odbrana definisani kao najvažniji od tri zadatka Alijanse.

Brifing na tu temu održao je državni sekretar u Ministarstvu odbrane i nacionalni koordinator za NATO, Krsto Perović.

Između ostalog, Perović je članove Savjeta bliže informisao i o odlukama koje bi lideri zemalja članice Alijanse trebalo da dogovore u Viljnusu, kao i doprinosu i obavezama Crne Gore, kao punopravne članice.

O vojnoj adaptaciji Alijanse u svijetlu aktuelnih bezbjednosnih izazova govorio je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, koji je upoznao članove Savjeta sa aspektima usklađivanja nacionalnog i kolektivnog planiranja odbrane.

Na sjednici je, takođe, razgovarano i o regionu Zapadnog Balkana, a u kontekstu aktuelne situacije na međunarodnom planu i na linijama evropske i evroatlantske perspektive regiona.

“Na sjednici je potvrđena čvrsta opredijeljenost Vlade Crne Gore ključnim zadacima Alijanse i savezničkim naporima na planu očuvanja stabilnosti unutar i izvan evroatantske zone. Ocijenjeno je značajnim što je za ovu godinu Vlada opredijelila dva odsto BDP za potrebe odbrane, kao i da planirana sredstva treba investirati za izgradnju vojnih i odbrambenih sposobnosti i kapaciteta u skladu sa nacionalnim i kolektivnim potrebama i prioritetima”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve