Utorak, 14 Maja, 2024
Rubrika:

Savjet ministara EU usvojio zaključke o CG: Bez odlaganja ispuniti mjerila iz poglavlja 23 i 24, inače nijedno drugo neće biti zatvoreno

Savjet je pozdravio formiranje nove crnogorske vlade i dao joj podstrek za brzo unapređenje puta ka EU i za strateški pravac.

Savjet ministara Evropske unije (EU) usvojio je 12. decembra zaključke o proširenju, a u dijelu posvećenom Crnoj Gori ističe se da naša država mora bez odlaganja da ispuni privremena mjerila iz poglavlja 23 i 24 bez čega neće biti privremenog zatvaranja drugih poglavlja.

Savjet je pozdravio formiranje nove crnogorske vlade i dao joj podstrek za brzo unapređenje puta ka EU i za strateški pravac.

Poručeno je da su potrebni politički konsenzus i volja kako bi se povratila funkcionalnost demokratskih institucija i nastavile dugogodišnje reformske obaveze.

– Savjet pozdravlja ukupan napredak postignut u dosadašnjim pregovorima o pristupanju, sa 33 otvorena i tri privremeno zatvorena poglavlja. Crna Gora treba bez odlaganja da preusmjeri svoje napore na ispunjavanje privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24 – vladavine prava. Nijedna dalja poglavlja neće biti privremeno zatvorena prije nego što se dostigne ova prekretnica – poručeno je u zaključcima Savjeta ministara EU.

Podsjeća se da je napredak u ovim poglavljima od suštinskog značaja i da će nastaviti da određuje tempo pristupnih pregovora u cjelini.

Savjet podsjeća i na potrebu za hitno obnavljanje funkcionisanja glavnih pravosudnih tijela, posebno završetkom imenovanja koja su još na čekanju, kao i nužnost ubrzavanja i produbljivanja implementacije ključnih reformi u pravosuđu, kako bi se garantovalo nezavisan, efikasan i kvalitetan sudski sistem.

Pozdravljeno je imenovanje sedmog sudije Ustavnog suda, koji je sada u potpunosti operativan.

– Savjet podstiče Crnu Goru da poveća svoje napore, posebno u kritičnim oblastima kao što su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Priznajući postignuti napredak, Crna Gora mora poboljšati svoju evidenciju istraga, krivičnog gonjenja, pravosnažnih presuda i oduzimanja imovine stečene kriminalom – navodi se, pored ostalog, u zaključcima.

Konstatujući određeni napredak, Savjet EU takođe ohrabruje Crnu Goru da poveća svoje napore u oblastima slobode izražavanja i medija, uključujući i institucionalnu zaštitu novinara od svih oblika nasilja.

Sprovesti strukturne reforme, smanjiti javni dug…

Što se tiče ekonomskih kriterijuma, Savjet je pozdravio snažan oporavak i stabilan rast privrede, stabilnost bankarskog i finansijskog sektora i poboljšanje na tržištu rada.

– Savjet podstiče Crnu Goru da sprovede strukturne reforme, smanji javni dug i nastavi sa naporima na jačanju fiskalnog upravljanja i transparentnosti.

Takođe, Savet ministara EU je pozdravio posvećenost Vlade daljem razvoju regionalne saradnje i unapređenju dobrosusjedskih odnosa.

– Savjet snažno pohvaljuje Crnu Goru za njenu dosljednu saradnju po pitanjima spoljne politike i njeno čvrsto i dugotrajno puno usklađivanje sa Zajedničkom spoljnjom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mjere EU, što je snažan signal strateškog opredjeljenja Crne Gore njenom putu ka EU. Takođe pozdravlja kontinuirano aktivno učešće Crne Gore u misijama i operacijama EU u okviru Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike – zaključuje se u dokumentu Savjeta ministara EU.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve