Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Savjet Evrope preporučuje: U pripremu Popisa obavezno uključiti manjine

Crna Gora treba da obezbijedi da se predstojeći Popis stanovništva sprovede uz puno poštovanje principa slobodne samoidentifikacije

Crna Gora treba da obezbijedi da se predstojeći Popis stanovništva sprovede uz puno poštovanje principa slobodne samoidentifikacije, kao i konsultacije sa predstavnicima manjina tokom njegovog planiranja, a posebno o pitanjima etničke pripadnosti, religije i maternjeg jezika, preporuka je Savjeta Evrope.

“Preporučuje se preduzimanje mjera za poboljšanje socijalne i ekonomske situacije Roma i Egipćana, posebno povećanjem mogućnosti zapošljavanja i obezbjeđivanjem efikasnog pristupa zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i stanovanju, u tijesnoj saradnji sa dotičnim zajednicama i na osnovu redovno i sistematski okupljanih, sveobuhvatnih, pouzdani podaci o položaju pripadnika ovih zajednica”, piše u Rezoluciju o sprovođenju Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina od strane Crne Gore, koju je usvojio Savjet Evrope.

SE dalje preporučučuje da je potrebno preduzeti dalje korake za poboljšanje obrazovanja romske i egipćanske djece, istovremeno ne smanjujući standard obrazovanja, naglašavajući važnost obrazovanja i rješavajući, između ostalih problema, pitanje ranog prisilnog braka. Takođe, napominju da treba pružiti dugoročnu podršku programu romskih medijatora u predškolskom i osnovnom obrazovanju, bez obzira na broj učenika, a vlasti treba da obezbijede da se medijatori zapošljavaju sa sigurnim, dugoročnim ugovorima.

Prema mišljenju Savjeta Evrope neophodno je ponovo uvesti predmet građanskog vaspitanja u obavezni nastavni plan, kao i uvesti obaveznu obuku nastavnika o korišćenju 20 odsto nastavnog plana i programa rezervisanog za obrazovanje na lokalnom području kako bi se osiguralo da tolerancija, međukulturni dijalog i uzajamno poštovanje budu među osnovnim principima obrazovne politike i prakse.

“Osmisliti sveobuhvatne i dugoročne mjere za poboljšanje dostupnosti nastave državnog jezika u sistemu javnog obrazovanja kroz uravnotežen pristup koji sadrži paralelne mjere za adekvatnu zaštitu i promociju jezika nacionalnih manjina, uključujući i uvođenjem višejezične metodologije nastave. Proširiti afirmativnu akciju prema brojno malim zajednicama nacionalnih manjina, posebno Romima, kako bi se osigurao jednak tretman između takvih zajednica u pogledu pragova u izbornom zakonodavstvu”, piše u preporukama.

Savjet Evrope Crnoj Gori dalje preporučuje da razmotri ukidanje potencijalno ograničavajućih kriterijuma državljanstva sadržanih u Zakonu o manjinskim pravima, koji mogu imati diskriminatorni efekat.

“Obezbijediti kancelariji Zaštitnika odgovarajuća i potrebna finansijska sredstva kako bi ojačao finansijsku i političku nezavisnost Zaštitnika ljudskih prava i kako bi efikasno izvršio svoj puni mandat, uključujući aktivnosti na podizanju svijesti. Potrebno je razmotriti ponovno procjenjivanje postupka kojim se Zaštitnik imenuje ili razrješava da bi zahtijevao kvalifikovanu većinu i teži efikasnoj primjeni pravilnika o prikupljanju podataka o diskriminaciji i prijavljivanju zaštitnika ljudskih prava”, navode u SE.

Takođe, neophodna je saradnja sa predstavnicima i organizacijama Roma i Egipćana i Romskim nacionalnim savjetom na izradi sljedeće strategije za socijalno uključivanje Roma i Egipćana i pripadajućih akcionih planova kako bi se osiguralo da su postavljeni ciljevi i mjere ostvarljivi, takve mjere sa odgovarajućim nivoom finansiranja kako bi se obezbijedilo njihovo sprovođenje i kako bi se obezbijedilo adekvatno praćenje radi postizanja postavljenih ciljeva. Preporučuje da se preispitaju podaci o licima bez državljanstva na teritoriji i obezbjediti odgovarajući pravni status svim licima bez državljanstva kako bi im se omogućio pristup njihovim pravima.

“Obezbijediti, u pogledu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, da predstavnici i organizacije manjina mogu da se konsultuju sa nadležnim vlastima u vezi sa zahtjevima za finansiranje. Javnosti bi trebalo da bude dostupno više informacija o raspodjeli sredstava, postupak bi trebao biti transparentniji, a izvještaji o projektima i procjene bili bi dostupni javnosti. Neophodno je i dalje podržavati interkulturne projekte, kako iz Fonda, tako i iz drugih organa uprave odgovornih za raspodjelu sredstava projektima dizajniranim za zajednice nacionalnih manjina; razjasniti situaciju u pogledu prikazivanja simbola nacionalnih manjina u predstojećem zakonodavstvu”, piše između ostalog u preporukama SE.

I dalje treba raditi na sprečevanju podjela unutar crnogorskog društva po etničkim i vjerskim linijama, kao i podsticati duh tolerancije, međukulturnog dijaloga i uzajamnog poštovanja i razumijevanja među svim ljudima Crne Gore.

SE prporučuje da se obrati posebna pažnja na sprječavanje govora mržnje tokom konsultacija o novom Zakonu o medijima i osigurati da se zakon bavi problemom govora mržnje na društvenim mrežama. Treba jasno definisati odgovornosti za objavljeni govor mržnje i ovlastiti državnu agenciju da nadgleda sankcioniše slučajeve govora mržnje na mreži. Zatim održavati pozitivan pristup prikupljanju podataka o nivoima tolerancije u društvu i biti oprezan prema podjelama naznačenim takvim podacima. Preduzimati efikasne mjere za borbu protiv višestruke diskriminacije, nasilja u porodici i prisilnih brakova unutar romske i egipćanske zajednice, posebno osiguravajući da se trenutne i buduće strategije i povezani akcioni planovi sprovode u bliskoj saradnji sa članovima dotičnih zajednica, te da sadrže mjere koje imaju odgovarajuće mjere finansiranje i podršku i koji se prate kako bi se osigurala efikasna primjena.

Potrebno je razmotriti metode finansiranja koje bi mogle obezbijediti dugoročnu održivost programa i radio ili televizijskih stanica, kao i štampanih medija, koji se obraćaju pripadnicima nacionalnih manjina, aktivno regrutuju, zapošljavaju i obučavaju novinare koji pripadaju nacionalnim manjinama, posebno romskoj i egipćanskoj zajednici;

“Nastaviti konstruktivnu saradnju sa predstavnicima manjina po pitanju udžbenika, kako bi se posebno osigurao kvalitet prevoda; ohrabriti škole da dosljedno koriste mogućnosti koje se nude u opštem nastavnom programu, uključujući kroz saradnju sa predstavnicima i organizacijama manjina, kako bi odražavale identitet i kulturu pripadnika nacionalnih manjina, povećati nadzor Ministarstva prosvjete da nadgleda i procjeni kako se koristi ovih dodeljenih 20 odsto rezervisanih za obrazovanje na lokalnom području, obezbijediti efikasan pristup visokokvalitetnom obrazovanju na svim nivoima, posebno u predškolskom, za svu romsku i egipatsku djecu i osigurati da ono odgovara utvrđenim potrebama, kao i podizanje svijesti roditelja o značaju ranog obrazovanja”, ističu u preporukama SE.

Potreban je još intenzivniji dijalog sa regionalnim partnerima i predstavnicima Roma u cilju kodifikacije glavnih varijanti romskog jezika koji se govori u Crnoj Gori;.

“Neophodno je preduzeti mjere, uključujući zakonske podsticaje, gdje je to prikladno, za poboljšanje zastupljenosti manjina u javnim službama, razmotriti zakonske odredbe koje se odnose na savjete manjina, uključujući uslov za njihovo uspostavljanje i njihov pravni status; treba preduzeti konkretne mjere kako bi se obezbijedila rodna ravnoteža unutar savjeta i trebale bi biti uključene u procese donošenja odluka koje na njih utiču, konsultovati o uspostavljanju koordinacionog tijela koje čine predstavnici svih nacionalnih manjina”, zaključuje se u preporukama SE.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
07.06.2021-13:30 13:30

Mislim da je sve to sta savjet Evrope preporucuje lijepo napisano ali vrlo tesko a mozda i nemoguce sprovesti dijelo. Razlog je vrlo jednostavan u Crnu Goru je usao virus zla koji se zove ” srpski svet ” i taj virus ce biti teze iskorijenitii od korone. Hvala na paznji.

Tihana
07.06.2021-13:36 13:36

Oće oće poznati su po tome