Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

Savićević: Kultura je potencijal Crne Gore

Ona mora biti nezavisna i oslobođena politike, ali i sve češćih pokušaja da se njen značaj obezvrijedi, saopštila je Dejana Savićević, poslanička kandidatkinja ''Da.Mi možemo za građansku Crnu Goru''

Duh, snaga i identitet jednog naroda, ogleda se u njegovom istorijskom i kulturnom nasljeđu. Kultura je jezgro naše etničke i kulturne pripadnosti. Ona mora biti nezavisna i oslobođena politike, ali i sve češćih pokušaja da se njen značaj obezvrijedi, saopštila je Dejana Savićević, poslanička kandidatkinja „Da.Mi možemo za građansku Crnu Goru“.

“Kao građani okupljeni u koaliciji “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru” prepoznajemo značaj i potrebu povezivanja kulture i turizma. Festivali i kulturne manifestacije utiču na bolju promociju države i privlačenje novih turista. Neophodno je ulagati u kulturne sadržaje, ali i oživjeti i kreirati kulturne rute koje će kroz primjenu virtuelne realnosti biti digitalizovane kako bi bile bolje promovisane i na sajmovima i na društvenim mrežama”, istakla je ona.

Savićević je najavila da će uputiti inicijativu za povezivanje svih kulturnih ustanova sa krovnim ministarstvom, što će, kako kaže, omogućiti sinhronizaciju kulturnih događaja i planiranje po mjesecima i regionima čime ćemo uticali da se kulturna dešavanja odvijaju konstantno, 365 dana u godini u svim djelovima države.

“Putem poreske politike preduzećemo neophodne korake kako bi privukli investicije u oblasti kreativnih industrija, čime ćemo uticati na bolju razmjenu ideja sa međunarodnim kulturnim poslenicima i bolju promociju naše države. Kulturno-istorijske spomenike i fortifikacije ćemo zaštititi i obnoviti u saradnji sa međunarodnim organizacijama, kako bi se valorizovao njihov potencijal na najbolji način restauracijom i ponovnom aktivacijom sa sadržajima koji su u skladu sa načinom zaštite istih”, zaključila je ona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve