Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Vujović: Pred nama je period unapređenja infrastrukture u kulturi

To je poruka nakon sastanka ministarke kulture i medija Tamare Vujović i direktorice više državne Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) Mikele Telatin, koje su razgovarale o potpisanom memorandumu i važnim projektima u kojima UNOPS i ministarstvo mogu da sarađuju, poručuju iz MKM-a.

Kultura je jedna od osnovnih ponuda Crne Gore svijetu, zbog čega će Ministarstvo kulture i medija utvrditi listu prioritetnih infrastrukturnih ulaganja u toj oblasti, a UNOPS će podržati realizaciju važnih projekata i pomoći u obezbjeđivanju sredstava.

To je poruka nakon sastanka ministarke kulture i medija Tamare Vujović i direktorice više državne Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) Mikele Telatin, koje su razgovarale o potpisanom memorandumu i važnim projektima u kojima UNOPS i ministarstvo mogu da sarađuju, poručuju iz MKM-a.

Vujović je ukazala da je Crnoj Gori neophodna nadogradnja kapaciteta u kontekstu nadzora i u praćenja sprovođenja velikih infrastrukturnih projekata.

“To se ne odnosi samo na oblast kulture, već na bilo koje veće infrastrukturne projekte koji se sprovode u skladu sa složenim pravnim procedurama Evropske unije. Smatram da je Crnoj Gori neophodna ekspertska podrška za implementaciju ovakvih projekata i poštovanja propisanih procedura. Takođe i Memorandum o saradnji između Skupštine Crne Gore i UNOPS-a izuzetno je važan dokument i kao poslanica sam glasala za njegovo usvajanje”, kazala je Vujović.

Ministarstvo će, kako je najavila Vujović, za naredni period utvrditi listu prioriteta infrastrukturnih projekata u čiju je realizaciju potrebno ulagati, a navjeći je izgradnja novog Muzeja savremene umjetnosti.

“Pred nama je period velikih infrastrukturnih ulaganja u kulturu, čemu se veoma radujemo, jer mi znamo da su kultura i turizam naše osnovne ponuda prema svijetu. Cijenićemo podršku u realizaciji svih faza ovog kapitalnog projekta izgradnje Muzeja savremene umjetnosti, Kuće arhitekture, Prirodnjačkog muzeja i Parka prirode”, poručila je Vujović, piše u saopštenju MKM-a.

“Ministarstvo kulture i medija će nastaviti sa apliciranjem za dostupne međunarodne fondove u cilju obezbjeđivanja neophodnih finansijskih sredstava za investicije u objekte kulture. Pažnju ćemo fokusirati na valorizaciju nepokretnih kulturnih dobara u cilju stavljanja u održivu funkciju, a planirana su i ulaganja u unapređenje infrastrukturnih kapaciteta ustanova kulture”, kazala je Vujović.

Smatra da je nastavak procesa evropskih integracija Crne Gore od ključne važnosti za razvoj i najbolju prezentaciju naše kulture i umjetnosti u svijetu.

“Zemlje u regonu su male i treba da se predstavljaju zajedničkim projektima prema Evropi, posebno u oblasti kulture”, poručila je Vujović.

Telatin je rekla je da će podržati Vladu u ispunjavanju prioritetnih projekata i aktivnosti, kao i da će pomoći u obezbjeđivanju sredstava.

“Obezbijedili smo ekspertizu za složene projekte u zemljama Zapadnog Balkana, u vrijednosti od 130 miliona eura u posljednjih nekoliko godina. Pružamo tehničku pomoć, ekspertizu u vođenju projekata i podršku za jačanje kapaciteta i znanja u zemljama ugovornicama”, poručila je Telatin.

Pozdravila je ujedinjenje i saradnju zemalja Zapadnog Balkana kroz zajedničke projekte i umrežavanje – navodi se u saopštenju MKM-a.

“Pozdravljamo infrastrutkurni projekat Muzeja savremene umjetnosti u čemu će UNOPS pružiti tehničku podršku MKM-u”, zaključila je Telatin.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve