Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Šaranović: Neformalne grupe DPS-a opstruiraju rad Odbora

Prema njegovim riječima, Demokrate su više puta ukazale na fantomski karakter radnih grupa koje nisu ni formirane, nego su, bez prisustva opozicionih predstavnika, funkcionisale kao neformalna okupljanja na kojima su oni koji kradu izbore tobože radili na rješenjima koja bi ih spriječila da i ubuduće kradu

Demokratska partija socijalista, već treći put zaredom, obmanjuje predstavnike međunarodnih institucija. Za danas su zakazali sastanak fantomskih radnih grupa 5 i 6 sa ekspertskom delegacijom ODIHR-a, povodom Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, saopštio je poslanik Demokratske Crne Gore Danilo Šaranović.

Danilo Šaranović

Prema njegovim riječima, Demokrate su više puta ukazale na fantomski karakter radnih grupa koje nisu ni formirane, nego su, bez prisustva opozicionih predstavnika, funkcionisale kao neformalna okupljanja na kojima su oni koji kradu izbore tobože radili na rješenjima koja bi ih spriječila da i ubuduće kradu.

“Sada ta „rješenja“, partijska rješenja, namjeravaju da poture predstavnicima OEBS-a pod firmom rješenja Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Jasno je da je ovo samo još jedan u nizu pokušaj opstrukcije rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva čije se legitimno funkcionisanje stavlja u stranu kako bi se pred licem ekspertske delegacije ODIHR-a pojavila samo rješenja samozvanih, fantomskih radnih grupa, grupa koje imaju jednopartijski karakter, te kao takva ne mogu imati nikakav legitimitet”, naveo je Šaranović.

On je upitao DPS, ako su u nekoj regularnoj proceduri formirali radne grupe, zašto se ustručavaju da dostave odluke o njihovom formiranju.

“Zašto dovodite u zabludu eksperte Venecijanske komisije? Zašto želite da dovedete u zabludu i ekspertsku delegaciju ODIHR-a? Koga ste podvalili Tatjani Bogušević kada radna grupa pravno ne postoji? Koga podvaljujete, u Plavom i Crvenom salonu Skupštine, danas ekspertskoj delegaciji ODIHR-a? Kako ćete im objasniti zašto ste ih pozvali kada radne grupe sa kojim im sastanak dogovarate ne postoje? Hoćete li ih upoznati sa tim da im na čitanje ne dajete tekstove koje je usvojio ili, bar, razmatrao Odbor, nego da im dajete pismene sastave članova radnih grupa iz DPS i drugih stranaka vladajuće koalicije? Da li ste svjesni da je stavljanje oznaka Skupštine Crne Gore na svoj, odnosno tekst fantomske radne grupe, kriminalni čin”, pitao je poslanik Demokrata.

Kako je dodao, sigurno znaju, jer izbjegavaju da potpišu materijal koji su Demokrate dobile povodom susreta fantomskih grupa sa ekspertskom delegacijom ODIHR-a.

“Niko od vas nema petlje da stane iza organizacije ovih sastanaka sa ODIHR-om. Svi izbjegavate odgovornost i perete ruke od ovoga što radite. To ne biste činili da niste i sami svjesni da danas, pred delegaciju ODIHR-a, izvodite partijsku družinu koju ćete lažno predstaviti kao radnu grupu Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu”, kazao je Šaranović.

Ponovio je da ništa od onog što je DPS jednostrano usvojio u okviru neformalnih radnih grupa nikoga ni na šta ne može obavezivati.

“To, eventualno, može imati važenje na njihovom Kongresu ili, recimo, po kućama i stanovima koje su dobijali po povoljnim uslovima. Njihove neformalne grupe služe samo za opstrukciju rada pravog Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, što se već pokazalo nebrojeno mnogo puta”, ocijenio je Šaranović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve