Četvrtak, 9 Maja, 2024
Rubrika:

Saracin: Političke interese ostaviti po strani i kompletirati Ustavni sud

Zato je 27. februar ključni datum i prekretnica za dalji put Crne Gore ka Evropskoj uniji, kaže Saracin koji je to prenio i crnogorskim zvaničnicima i predstavnicima pojedinih političkih partija

Izbor četvoro sudija Ustavnog suda preduslov je za izlazak iz političke krize i nesmetano organizovanje predstojećih izbora, kazao je za Televiziju Crne Gore specijalni izaslanik Njemačke Manuel Saracin koji je imao brojne sastanke s crnogorskim zvaničnicima i predstavnicima političkih partija.

Poručio je da politički akteri treba da ostave po strani svoje interese, i fokusiraju se na ono što je najvažnije – pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji.

Kompletiranje Ustavnog suda ključno je za nastavak reformi i jedini način da Crna Gora krene dalje, kaže za Javni servis njemački izaslanik Manel Saracin. Napredak na tom putu, kaže, vidi, ali izabrati samo troje sudija nije dovoljno.

“U fudbalskoj utakmici ako izgubite prvi meč 4:0 nije dovoljno da u revanšu bude samo 3:0. Zato sve političke partije u Crnoj Gori treba da partijske interese ostave po strani i pokušaju da pronađu način da izaberu kompletan Ustavni sud da bi pokazali Evropskoj uniji da čine sve danastavljaju reformski put ka evrointegracijama”, kazao je specijalni izaslanik.

Zato je 27. februar ključni datum i prekretnica za dalji put Crne Gore ka Evropskoj uniji, kaže Saracin koji je to prenio i crnogorskim zvaničnicima i predstavnicima pojedinih političkih partija.

“Vidimo da pokušavate da ispunite ono što se traži. Napretka ima, ali taj napredak treba da se mjeri ne samo na osnovu prethodnih postignuća već budućih, odnosno na potrebi da se odblokiraju institucije kako bi bile sposobne da preduzmu neophodne reforme”, dodaje on.

Funkcionalan Ustavni sud važan je i za predstojeće izborne procese koji bi zemlji donijeli stabilnost, poručio je Saracin.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve