Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Samardžić o pobjedi Milatovića: Crna Gora je žrtvovana, ovo se u BiH ne smije dogoditi

''Izbor Milatovića u Crnoj Gori je samo dodatna legitimizacija presudnog uticaja Rusije, srpskih službi i SPC na sva važna politička i identitetska opredjeljenja, i smatram da je potrebno da ga EU, SAD i UK odmah počnu da tretiraju kao Vučića i Dodika, a njih kao Putina, dok zaista ne odustanu od svojih destruktivnih namjera''

Dr. Nikola Samardžić, istoričar, profesor Odjeljenja Filozofskog fakulteta u Beogradu u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba komentarisao je pobjedu Jakova Milatovića u trci za predsjednika Crne Gore.

Prema riječima profesora Samardžića, novi predsjednik Crne Gore još jedan je posilni predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je posilni predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

“Sva odstupanja od takvog klišea su nebitna. Vučić još uvijek nije siguran u kojoj mjeri će Jakov Milatović biti poslušan, pošto je, koristeći policiju i tajne službe, izbacio Spajića iz igre. Spajić je iskazivao brzinu i inteligenciju kao osobine koje su za Vučića, i njegova očekivanja, suvišne. Vladajuća većina je, u toku protekle dvije i po godine, već zaustavila evropsku integraciju, učinila Crnu Goru za NATO nepouzdanim, neuračunljivim partnerom, uvela Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) u sve organe vlasti i kulturu, podsticala sve vidove organizovanog kriminala”, kazao je Samardžić za Radiosarajevo.ba.

Kako dodaje, premijer Crne Gorem, Dritan Abazović, već je izveo nekoliko državnih udara i uspostavio koruptivna aranžmane s premijerkom Srbije Anom Brnabić.

“Obezvrijedili su euro na onaj način na koji su Vučić i Siniša Mali obezvrijedili dinar vještački održavajući kurs, podrškom uvozničkom lobiju i trgovinskim monopolima, ugrađivanjem u projekte kojim rukovodi KP Kine, nesposobnošću da Srbiju snabdiju jeftinijim energentima, tehnološkim zaostajanjem u odnosu na Europsku uniju (EU)”, dodao je.

Podvlači kako je posljednji je trenutak da EU, Sjedinjene Američke Države (SAD) i Velika Brtianija odustanu od primjene sličnih rešenja za BiH.

“Srbija je već očišćena od srpske evropske kulture, Crna Gora se čisti od Crnogoraca, Bošnjacima se oduzima pravo da donose legitimne odluke. Izbor Milatovića u Crnoj Gori je samo dodatna legitimizacija presudnog uticaja Rusije, srpskih službi i SPC na sva važna politička i identitetska opredjeljenja, i smatram da je potrebno da ga EU, SAD i UK odmah počnu da tretiraju kao Vučića i Dodika, a njih kao Putina, dok zaista ne odustanu od svojih destruktivnih namjera”, smatra Samardžić.

Zapadni Balkan je, odlučan je, u dubokoj talačkoj krizi prije svega zbog nesposobnosti zapadnih diplomatija da ponude brže i efikasnije rješenje evropskog statusa Kosova, upravo na onaj način na koji je potrebno razmišljati i o budućnosti BiH koja će nastaviti da nestaje ako ne bude integrisana u evropski sistem i prostor, i ako se ne sprovedu demokratske ustavne reforme.

“Crna Gora je u sitnim igrama nepotrebno žrtvovana. Promjena vlasti, na svim nivoima, morala se odigrati, ali je, godinama unazad, naročito u svjetlosti malignih pritisaka, bilo jasno da je Crna Gora nepripremljena za promjene koje će podrazumijevati ubrzanje evropske intgracije, i dogodilo se sve tome suprotno”, zaključio je Samardžić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
05.04.2023-07:15 07:15

Već smo se zabrinuli što nema tvojih brilijantnih analiza. Željno očekujemo i ostale trubadure Koraća, Markovića, Gruhonjića, Oleneka, itd. Vi ste besplatna anti reklama DPSu…

Merlin
05.04.2023-07:22 07:22

Samo se držite Samardžiča, Bešlina, Koraća, Čanka i sličnih pa ćete proći isto onako kako su oni prošli u Srbiji u kojoj su 100% nebitni. Slatkorečivi i bezvredni, a nisu alergični na pare …

Safet
05.04.2023-07:37 07:37

Mandicu ili Milacicu da je Milo dao vladu bolje bi cuvali CG  od Abazovica i Jokica vise bi imao postovanja i zahvalnosti od Abazovicai Jokica ! Da je Milo birao najgoru osobu koga da podrzi za vladi gore od Abazovica i Jokica nebi moga nac u CG -Od boga platili koja su zla nacinjeli CG -MEDOJEVIC ce akoobogda iznijet sve !