Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Samardžić: Milatović hologram Jeremića, Srbiji potrebna nezavisna evropska Crna Gora

''Pitanje vremena kad će populizam i saradnja PES-a sa malignim stranim službama biti raskrinkani''

„Nije Milatović u Srbiji pomirio Vučića, Šešelja, Jeremića, Đilasa, Demokrate, Patkice i sve Đinđićeve ubice, oni su uvijek na liniji kad se donose važne odluke“, ocijenio je u razgovoru za Portal Analitika istoričar i profesor Univerziteta u Beogradu Nikola Samardžić.

Od svih podjela, stvarnih ili izmišljenih, naš sagovornik istakao je da bi prije svega ukazao na idejnu i intelektualnu regresiju koja je u Srbiji izbacila na scenu takve lidere i političke organizacije.

„I dok Vučić podržava Milatovića, ujedno i sva opozicija, a cijelu opoziciju kontrolišu, takvo postupanje tolerišu i evropski i američki pregovarači koji su uvjereni da su s Vučićem i opozicijom postigli kompromis o Kosovu, a Vučić će ih sve slagati“, kategoričan je Samardžić.

Milatović kandidat sluđenog biračkog tijela

Samo će se, kako dodaje, pokazati ko je u tom složenom odnosu koga potcijenio.

„Milatović je u navedenom smislu idealan kandidat, on miri polove u biračkom tijelu koje je u Crnoj Gori sluđeno kao i ono u Srbiji. On je hologram Vuka Jeremića sa svim izmišljenim diplomama i funkcijama koje ni jedan ni drugi zapravo nijesu obavljali“, izričit je Samardžić.

Mnogi analitičari uspon PES-a pripisuju povećanju plata kroz ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje za koje su najzaslužniji lideri ove partije, a njihov sagovornik ukazuje da slične monetarne egzibicije izvodi i Vučić u Srbiji.

„Euro je nešto manje od 120 dinara, plate obračunate u eurima odudaraju od stvarnosti mizerije i izolacije, a stvarna kupovna moć je nikakva. U cijene se ugrađuju uvoznici monopolisti, kojima je prilagođen nizak kurs dinara, porezi i nameti su oblici sivog, dodatnog oporezivanja“, objašnjava Samrdžić.

Za Crnu Goru bi, prema njegovim riječima, trebalo da preuzme odgovornost i Evropska centralna banka, mada je malo monetarno tržište koje neće izazvati pad valute ali je, kaže on, suviše loših primjera.

„Da zaključim, populistima su povlađivale i razvijenije demokratije, samo je pitanje snage i vremena kako će se i kad raskrinkati njihov populizam, kao i, naravno, saradnja sa malignim stranim službama“, kazao je Samardžić.

Tzv. građanski centar šteti odnosima Crne Gore i Srbije

U javnosti se sve češće govori o formiranju tzv. građanskog centra kojeg bi činili PES, Demokrate i URA s ciljem ubrzanja proces evropskih integracija Crne Gore, dok sagovornik Analitike smatra da bi koalicija ove tri partije taj proces u potpunosti zaustavila.

„Taj građanski centar formirale su Tadićeve i Vučićeve službe, ruska agentura i SPC kao nasljednica JNA. Taj građanski centar vraća Crnu Goru u prošlost iz koje nikad nije pobjegla, o čemu sam se uporno oglašavao duže od decenije unazad“, podsjeća Samardžić.

Upozorava da taj „građanski centar“ nanosi štetu odnosima Srbije i Crne Gore jer je Srbiji, kako ističe, potrebna nezavisna evropska Crna Gora kako bi se sama opredijelila za ulazak u NATO i EU.

„Taj građanski centar je centrala ruskog uticaja i mafijaških kompromisa na tangenti od Bara do Jarinja. Kolekcija lažnih ličnosti i falš diploma. Takve okuplja i Vučić oko sebe, pa mu se sav normalan svijet podsmijeva, i sam je sebi bizaran kad se suoči sa svojom okolinom“, kaže Samardžić.

Sagovornik Analitike naglašava da će taj građanski centar zaustaviti integraciju u EU.

„Zahtijevaće da se napusti NATO, mada je Crna Gora već u statusu neuračunljivosti, zahvaljujući malignim aktivnostima istog građanskog centra, Krivokapića, Injac i Milatovića“, ukazuje Samardžić.

DPS morala imati manje inferioran odnos prema Beogradu

Komentarišući najavljene promjene u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) na kongresu ovog ljeta, profesor Samardžić je ocijenio da će svi koji u narednom periodu budu odlazili iz stranke, ostaviti u njoj više potencijala.

„DPS je morala, u proteklih 15 godina, da ima više hrabrosti i manje inferiornog odnosa prema Beogradu. Neposredno sam mogao da se uvjerim u uloge koju su u crnogorskom sistemu imali Dragan Simeunović, Andrija Savić, Budimir Košutić, Čedomir Čupić, Milan Podunavac, Ilija Vujačić, Mirko Vasiljević, Tanja Miščević i drugi“, napominje Samardžić.

Stasale su, kako je kazao, nove generacije profesionalaca i aktivista, i u takvoj vizuri, kako ističe sagovornik Analitike, nije neobična politička i intelektualna podrška litijama i litijašima, Putinovim kriminalnim vizijama i obnovi ibeovskog slugeranjstva ne Srbiji, nego Sovjetskom Savezu.

„Razoren je bezbjednosni sektor, Crna Gora je poslije izbora 2020. stekla NATO status neuračunljive države članice. Sve sa opsadom Cetinja. Uz podršku Aleksandra Vučića i klanova, uslijedio državni udar premijera Dritana Abazovića, od nedavno i predsjednice legalno raspuštene Skupštine, Danijele Đurović“, napominje Samardžić.

Za Đukanovića i oprostite mu sve

Izlaznost u prvom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori 19. marta bila je najmanja u opštinama gdje većinu čine Bošnjaci i Albanci. Zanimalo ih je da li u ovim mjestima očekuje veću izlaznosti u drugom krugu?

„To je pitanje preosjetljivo. Neću reći da su se manjine povele za primjerom srpske zajednice. I nadam se da Albanci nijesu suviše povjerovali u Ramina i Abazovićeva obećanja o nacionalnom ujedinjenju“, rekao je Samardžić.

Sagovornik Analitike ističe da i Albanci i Bošnjaci u Crnoj Gori žive bolje nego u svojim matičnim državama i uživaju više demokratskih prava.

„Da li će njihovi lideri odgovoriti tako da ih ta prava ne interesuju, to ne mogu da znam. Sad smo i u vremenu kad isplivavaju nove istine“, ističe Samardžić

Pitali su ga i želi li što da poruči građanima Crne Gore u susret drugom krugu predsjedničkih izbora.

„Za Đukanovića. I, oprostite mu sve. I njemu i meni“, zaključuje Samardžić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve