Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Šainović: Odluka o Cetinju udarac za procrnogorski blok

Šainović kaže da još uvijek niko nije obavio razgovore sa Liberalnom partijom kada je riječ o formiranju manjinske vlade, kao što je to saopštila potpredsjednica GP URA Jovana Marović

Sve partije moraju sjesti za sto i dogovoriti se o minimumu uslova za izlazak iz teške političke situacije i povesti Crnu Goru u Evropsku uniju. Liberalna partija je otvorena za pronalaženje pravog dogovora i staće iza svakog prijedloga bilo koje partije koja je jasno i bez dvojbe na evropskom putu, poručio je generalni sekretar Liberalne partije Esad Šainović u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV.

Međutim, Šainović kaže da još uvijek niko nije obavio razgovore sa Liberalnom partijom kada je riječ o formiranju manjinske vlade, kao što je to saopštila potpredsjednica GP URA Jovana Marović.

“Sa nama niko nije obavio nikakav razgovor, još uvijek. Gospoda koja misli da osnuje manjinsku vladu ne zna da ćemo mi biti taj 49ti glas. Jer, ako manjinska vlada o kojoj se govori ne bude imala 49 poslanika koji će je podržavati, onda ne vidim suštinu zašto bi se uopšte pravila. Ako mi ne možemo da sa tri petine u parlamentu donesmo zakone koji su od suštinskog značaja, onda ne vidim šta bi ta vlada radila. U tom slučaju, najpoštenije je da se ide na vanredne parlamentarn izbore i da se građanima vrati mandat”, poručio je Šainović.

Koalicija SDP – Stara Garda na Cetinju koju podržava Demokratska Crna Gora i GP URA, kaže Šainović, udarac je na procrnogorski blok.

“Znamo šta je billo 5. septembra kada je bilo ustoličenje Joanikija. To se kosi sa zdravom logikom, jer smo se mi 18 mjeseci borili da očuvamo procrnogorski blok, što nije lako, i desi se ovo što se desi na Cetinju”, kazao je Šainović.

Dodaje da ne smiju postojati dvostruki aršini, koje je pokazala Demokratska Crna Gora protestujući u gradovima širom Crne Gore zbog navodnog prekrajanja izborne volje, dok im, kako kaže, na Cetinju ne smeta koaliicija sa SDP-om i Starom gardom.

Ako Temeljni ugovor kakav je poznat javnosti bude jedan od prioriteta nove vlade, Šainović kaže da u tom slučaju LP neće dati podršku novoj vladi, jer je to, tvrdi, krivično djelo. Dodaje da novoj vladi prioritet ne može biti ni Otvoreni Balkan jer je Crna Gora u predvorju EU.

“Ovakav Temeljni ugovor se kosi sa Ustavom Crne Gore i bilo bi krivično djelo da se potpiše. Mi jesmo za potpis ugovora koji neće ugrožavati državu Crnu Goru ali samo kroz potpisivanje i sa CPC, jer zašto izopštiti nekoga ko je svoj na svome i ne dozvoliti nekome u svojoj državi da vjeruje u svoju crkvu. Zna se da će LP uraditi sve kako je Ustav propisao”, dodao je Šainović.

Šainović poručuje da neka imena koja se u medijima pojavljuju za predsjednika Skupštine su za LP neprhvatljiva.

“LP je i podnijela smjenu za Aleksu Bečića i tu su glasala 43 poslanika i neko od njh treba da bude predsjedik Supštine a ne neko ko je bio protiv tog predloga. Jer je licemjerno i neodgovorno prema građanima ako ste protiv nečega i to zaboravitie za 10 dana, stvarate sliku da niste principijelni i odgovorni. LP neće to dozvoliti ako budemo u situaciji da odlučujemo”, dodao je Šainović.

Ipak, ni vlada u tehničkom mandatu nije dobra za građane, smatra Šainović, kao ni nerazumne odluke koje donosi, poput dodjele državljanstava bez provjere i konsultacija sa nadležnim MUP-om.

“Gospodin Zdravko Krivokapić se drznuo i nije nikoga i pitao za mišljenje. On misli da je to privatna prćija i može da radi šta hoće. Ne može, za to se krivčno odgovara. Nevjerovatno je da je za 18 mjeseci Vlada Zdravka Krivokapića podijelila državljastava koliko je bivša vlast podijelila u 10 godina. To govori da se pravi politički i izborni inžinjering”, kazao je Šainović i upitao kome odgovara da u Crnoj Gori od 600 hiljada stanovnika ima 20 -30 hiljada novih birača i da li je to prekrajanje izborne volje građana na referendumu 2006 godine.

Šainović se osvrnuo na odlazeću vladu Zdravka Krivokapića i kazao da je ona svojim sastavljanjem u manastiru Ostrog pokazala da je napravljena kako bi služila interesima “srbijanske Crkve”.

“Pobjednici parlamentarnih izbori su bili nespremni da pruzmu vlast i bili si iznenađeni. To se vidi po tome koliko vremena im je trebebalo da sastave vladu a i po tome na kojem mjestu su je sastavljali. Sastavljali su je tamo gdje nisu smjeli – u manastiru Ostrogu. Sastavljanje vlade mora biti tamo gdje mu je mjesto jer je Crna Gora sekularna država”, kazao je Šainović.

Komentarišući poskupljenja životnih namirnica u Crnoj Gori, Šainović kaže da ne vidi kraj takvom trendu. On pita čemu dodatak od 17 odsto na zarade kada su proizvodi poskupjeli 40 odsto i ocjenjuje da iza svega stoje skriveni interesi.

“Evropa sad je jedan pokušaj neozbiljnih ljudi da naprave marketinški potez iz razloga što imaju na umu da prave političku partiju. Taj populizam oko objašnjavanj programa je nevjerovatan i zabrinjavajuće da narod to nije prepoznao”, kazao je Šainović.

Šainović zaključuje da LP baštini Crnu Goru koja je, kako kaže, atifašistička, proevropska, građanska, sekularna.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve