Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Ruska agencija o špijunskoj aferi: Kako su u Podgorici otkrili tajne NATO-a

U maloj planinskoj državi izbio je špijunski i politički skandal – piše danas ruska agencija „RIA Novosti”.

Crna Gora računa na normalnu turističku sezonu, vlasti razgovaraju o planu ukidanja karantina, ali novo rasplamsavanje koronavirusa prati visok mortalitet, što je izazvalo nalet kritika na račun vlade. Pandemija nije jedini problem. U maloj planinskoj državi izbio je špijunski i politički skandal – piše danas ruska agencija „RIA Novosti”.

U fokusu analize „’Otkriveni identiteti obavještajaca’: Kako je NATO obaveštajna služba otkrivala tajne”, autorke Galije Ibragimove, nalazi se špijunska afera v.d. direktora ANB-a.

„Opoziciju je najviše ogorčila činjenica da je Dejan Vukšić ugrozio kredibilitet NATO-a u Crnoj Gori. Ako Alijansa smatra da je curenje podataka prouzrokovalo ozbiljnu štetu na radu, tada će Podgorici biti oduzet pristup tajnama. To zauzvrat može uticati na sigurnost zemlje, lišavajući je operativnih podataka”.

„Ni vlasti nijesu ćutale. Djelimično priznaju da je direktor ANB NEHOTICE objelodanio ośetljive informacije. Ali naglasili su da je inicijativa za održavanje saslušanja u parlamentarnom odboru za bezbjednost potekla od opozicije”.

„Imunizacija u Crnoj Gori neraskidivo je povezana s politikom, pa je u februaru RUSKA VAKCINA ipak ušla u promet, ali je broj identifikovanih pacijenata već prastao. U toj pozadini je detonirao špijunsko-politički skandal”.

Stručnjaci za balkanske zemlje koje je konsultovala „RIA Novosti”, „složili su se da je eskalacija situacije s koronavirusom i nedostatak vakcina, kao i kasniji skandal oko tajni NATO-a, nastavak političke borbe između pristalica i protivnika predśednika Mila Đukanovića”.

Pominje se i skandal s uhapšenim, pa „neočekivano puštenim američkim i državljaninom Srbije Stevanom Simijanovićem”, koji je bio u kontaktu s Dritanom Abazovićem.

Agencija, bez komentara, konstatuje da „pokušaji novinara da saznaju zašto se Simijanović u Crnoj Gori predstavio kao službenik Stejt departmenta, s kim je od lokalnih zvaničnika kontaktirao i kakve su veze s tim imali ‘RUSKI AGENTI UTICAJA’, nijesu doveli ni do čega”.

„Pobjedničke stranke (na prošlim izborima) ujedinila je samo jedna želja – da istisnu Đukanovića. Ali to nije u potpunosti ostvareno. Plus, njihov unutrašnji nedostatak konsenzusa samo jača položaj Predśednika”, objašnjava Ekaterina Entina, ekspert za Balkan.

Kako je „Antena M” ranije objavila, neki ruski mediji eksplicitno tvrde ili sugerišu da je Vukšić „ruka Moskve”.

Portal „Взгляд” piše da su „PRORUSKE snage izvršile čišćenje crnogorskih specijalnih službi”, a da se „slična situacija razvija i u Ministarstvu odbrane Crne Gore”.

„Известия“ tvrdi da „u akcijama Vukšića vide ‘RUKU MOSKVE“.

„Общественная служба новостей” navodi za Vukišića: „Šef crnogorske obavještajne službe otkrio je ANTIRUSKE planove NATO-a”.

IzvorAntenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sara
29.03.2021-11:53 11:53

Znaci Vuksic je ruski spijun..koji je odao podatke NATO..zato se svi crnogorci otpustaju..i ciste..

Nasa drzava je u velikoj opasnosti..Kako se NATO tajni podaci ne oduzmu od opozicije ..kako je mogao DPS da ostavi te podatke ovoj kriminalnoj organizaciji,,te podatke su trebali predati na cuvanje NATO..Ko je odje lud..Nema dana..a da nam drzavu ne ruse..oni su u stalnom kontaktu..sa Srbijom..i Putinom..Dokle cemo cekati..Njima treba uzeti legitimitet..to bi Djukanovic mogao uraditi..sto vise ceka.,,to gore…na posletku ce i njega uhapsiti..zato zure da se izmijeni tuzilastvo..da bi mogli da rade sto je njima volja..a EU..i Merkel saradjuju sa ovim kriminalcima..