Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

RSE: Izostala reakcija vlasti na glasanje crnogorske poslanice protiv ulaska Kosova u Savjet Evrope

Ministarstvu vanjskih poslova i Vladi Crne Gore, RSE je uputio pitanja da li glasanje poslanice Vukićević u PSSE može narušiti odnose Crne Gore sa Kosovom i da li se njime očigledno krši koalicioni sporazum koji potpisnike obavezuju na saradnju sa svim državama koje je Crna Gora priznala

Na glasanje Maje Vukićević, šefice crnogorske delegacije u političkom Komitetu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE), protiv predloga da Kosovo postane članica Savjeta Evrope, 27. marta, nijesu reagovali Vlada ni predsjednik države dok ga je opozicija ocijenila antievropskim postupkom.

Vukićević je poslanica proruske Demokratske narodne partije (DNP) u crnogorskom parlamentu, članice bivšeg Demokratskog fronta, u čijoj je agendi povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, ukidanje sankcija Rusiji i izlazak Crne Gore iz NATO. Njena partija, Kosovo smatra dijelom Srbije, naziva ga “lažnom državom” i “privremeno okupiranom teritorijom”, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

Ta stranka je dio vladajuće većine u Crnoj Gori od promjene vlasti 2020. kada je smijenjena Demokratska partija socijalista koja je priznala nezavisnost Kosova 2008. godine.

Od tada su formirane tri Vlade.

U programima svake je bilo da neće dovoditi u pitanje spoljnopolitički kurs zemlje, koja je NATO članica od 2017. i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Kršenje koalicionog sporazuma?

U susret formiranju aktuelne Vlade Milojka Spajića, stranke većine, uključujući DNP, potpisale su koalicioni sporazum kojim se obavezuju “da poštuju evroatlantski kurs države i razvijaju prijateljsku saradnju sa svim državama koje je Crna Gora priznala”.Pristupom, iskazanim u političkom Komitetu PSSE se ruši koalicioni Sporazum vlasti kaže za Radio Slobodna Evropa profesor međunarodnog prava Nebojša Vučinić:

“Zato bi premijer i ministarstvo vanjskih poslova trebalo da povedu računa. Jer znamo kakve stavove zastupa ekstremno srpska opcija – da je ona protiv nezavisnosti Crne Gore, protiv evropskih integracija i zapadnih vrijednosti.”

Ministarstvu vanjskih poslova i Vladi Crne Gore, RSE je uputio pitanja da li glasanje poslanice Vukićević u PSSE može narušiti odnose Crne Gore sa Kosovom i da li se njime očigledno krši koalicioni sporazum koji potpisnike obavezuju na saradnju sa svim državama koje je Crna Gora priznala.

Odgovori nisu stigli. Nijesu reagovali ni predsjednik države Jakov Milatović, premijer Milojko Spajić, šef diplomatije Filip Ivanović.

“Ministre Ivanoviću, premijeru Spajiću, predsjedniče Milatoviću… trepnite ako ste oteti!”, poručile su opozicione Socijaldemokrate ocjenjujući da stranke bivšeg Demokratskog fronta uspješno sprovode agendu kojom se Crna Gora formalno svrstala na antizapadnu stranu.

Vučinić: Antievropska poruka bez posljedica

Profesor Vučinić, ocjenjuje da nije neuobičajeno da poslanici u PSSE glasaju na osnovu svojih političkih programa, ali to smatra apsurdnim u slučaju Crne Gore:

“Nije nepoznato da se poslanici u PSSE grupišu prema svojim ideološko političkim opredjeljenjima. Ali se u ovom slučaju postavlja pitanje ujednačenosti spoljne politike Crne Gore sa EU.”

Uoči glasanja, iz stranke poslanice Vukićević je saopšteno, da će ona sa “zadovoljstvom glasati” protiv članstva Kosova u SE.

Ta stranka, lidera Milana Kneževića, koja otvoreno podržava politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina, više puta je dovodila u pitanje spoljnu politiku Crne Gore.Vučinić ipak smatra da ovakvi pokušaji ne mogu uticati na priznanje nezavisnosti Kosova, niti dovesti do trajnog poremećaja odnosa dvije države:

“Pokušaji poništenja nezavisnosti Kosova je apsurd. Kada se priznanje jednom dâ, ono je neopozivo. To je pitanje za šesticu na predmetu međunarodnog javnog prava. Do dubljeg poremećaja odnosa država ne može doći, jer znamo ideološke i političke stavove grupacije koju gospođa Vukićević predstavlja u SE.”

Profesor Vučinić, ocjenjuje da ovo glasanje nema posljedica jer “odluku o prijemu Kosova na kraju donosi Komitet ministara, koji čine ministri inostranih poslova, odnosno predstavnici Vlada.”

Nakon jučerašnje preporuke političkog Komiteta o prijemu Kosova u SE, o tome će 18. aprila glasati 306 poslanika iz 46 država na plenumu PSSE. A potom će konačnu odluku donijeti Komitet ministara od 46 članova, sredinom maja.

U plenumu Crna Gora ima tri poslanika od kojih je jedna Maja Vukićević.

Albanske stranke podsjećaju da je Kosovo nezavisno

Pokret Evropa sad premijera Milojka Spajića, kao i Demokrate vicepremijera Alekse Bečića, nijesu reagovale na glasanje Maje Vučićević dok je lider prosrpske Socijalističke narodne partije, Vladimir Joković, koja je takođe u Vladi, rekao da bi i on glasao protiv prijema Kosova.Iz Vlade su se jedino oglasili ministri iz albanskih nacionalnih partija.

Potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj je rekao da će konačan stav države o prijemu Kosova u SE iznijeti ministar inostranih poslova, a da poslanici imaju slobodu da glasaju kako žele:

“Poznat je stav Vlade o Kosovu. Daćemo svoj stav kada se bude glasalo u Savjetu ministara.”

A ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka, koji je lider albanske Demokratske partije, glasanje poslanice Vukićević ocijenio je štetnim za evropske integracije i protivnim koalicionom sporazumu:

“Kosovo je suverena država. Tu odluku je donijela i Crna Gora, ali izgleda da to nijesu razumjeli neki u vladajućoj koaliciji.”

Ministar javne uprave Maraš Dukaj je čestitao Kosovu na koraku ka članstvu u SE navodeći da “odgovorna vlast treba da preispita praksu da stavovi pojedinaca ili grupacija ‘staju’ na mjesto koje pripada stavovima države.”Nacionalna albanska unija Ferhata Dinoše, je konstatovala da je glasanje poslanice Vukićević znak za uzbunu Vladi da preduprijedi političku štetu Crnoj Gori u jeku napora za ulazak u EU.

Opozicija osuđuje odnos vlasti prema Kosovu

Da je glasanje protiv preporuke da Kosovo bude primljeno u SE antievropska politika vlasti, konstatovala je opoziciona Demokratska partija socijalista, Mila Đukanovića:

“Svrstavanje Crne Gore, na suprotnu stranu od svih ostalih evropskih država, pokazuje da je državna politika i formalno postala antievropska.”

Ocijenili su da državni vrh na čelu sa premijerom Spajićem, ne reaguje na ovakve poteze opstrukcije državne politike jer je ucijenjen podrškom u parlamentu od strane stranaka bivšeg DF.

Dvije stranke DF, Kneževićev DNP i stranka predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića Nova srpska demokratija, zajedno imaju 13 poslanika u parlamentu.

Iz opozicionih Socijaldemokrata je poručeno da se ovim glasanjem, šalje poruka da Crna Gora nije pouzdan partner i da njena vanjska politika više nije usklađena sa politikom EU.

Prema koalicionom sporazumu stranke bivšeg DF u narednim mjesecima dobiće u Vladi jedno potpredsjedničko i četiri ministarska mjesta.

Sporazum predviđa i da dobiju četiri ambasadorske pozicije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
28.03.2024-22:28 22:28

Sto se moglo bolje ocekivati..od ove antidrzavnice..???

Backovic E.
29.03.2024-00:20 00:20

Drzavna vlast nije reagovala! Zasto bi nas to iznenadjivo?! Pa zena samo sprovodi politiku drzave koju u Vijecu Evrope zastupa!!! Jad i bijeda……

Mark
29.03.2024-10:36 10:36

Kosovo je suverena država. Tu odluku je donijela i Crna Gora, ali izgleda da to nijesu razumjeli neki u vladajućoj koaliciji.”
Bruka, nova vlada, Novi ljudi mladi!!!!! Gde je king Milo?!!!
Pravac Ka rusija I belorusi, sretno billo!!

Toto
18.04.2024-15:04 15:04

Debelguzna srbijanska palanačka.