Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Rakočević: Vladajuća većina preko DIK-a pokušava da opstruira nadolazeće lokalne izbore, čekamo novi sastanak o Šavniku

Rakočević kaže da parlament nakon što verifikuje svoje mandate ima obavezu da izabere sastav DIK-a, četiri člana iz reda parlamentarne opozicije i isto toliko iz reda parlamentarne većine

Parlamentarna većina ne želi da usvoji novi sastav Državne izborne komisije, poručio je na poslanik DPS-a Nikola Rakočević na konferenciji za novinare u Skupštini Crne Gore.

Rakočević kaže da parlament nakon što verifikuje svoje mandate ima obavezu da izabere sastav DIK-a, četiri člana iz reda parlamentarne opozicije i isto toliko iz reda parlamentarne većine.

“Prošlo je godinu, parlamentarna većina na Administrativnom odboru vrlo otvoreno, ne želi da usvoji novi sastav DIK-a, u skladu sa kojim ni vlasti ni opozicija ne odbijaju ništa u odnosu na raniji saziv DIK-a. Međutim, dobija ukupno državni sistem jer se poštuje Zakon o izboru odbornika i poslanika da se DIK i njeni članovi biraju u odnosu na sastav parlamenta.

Imate primjer da u Državnoj izbornoj komisiji nemate čovjeka iz PES-a ali imate člana Pokreta za promjene koji nema poslanike u parlamentu”, kazao je Rakočević.

Poslanik DPS-a naglašava da je zakon prekršen i pita se zašto parlamentarna većina ne želi da usvoji novi sastav DIK-a.

“Jedan od razloga je opstrukcija obaveza koje imamo za članstvo u EU i drugi je da mogu nakon scenarija u Andrijevici i Šavniku da ospore i lokalne izbore, ukoliko im se ne svide, u opštinama gdje slijede izbori. Bilo koji akter izbornog procesa može da uputi žalbu Ustavnom sudu u odnosu na odluku DIK-a, navodeći da DIK nije u legitimnom sastavu. Ustavni sud na osnovu toga može da donese samo jednu zakonitu odluku, da je podnosilac žalbe u pravu. Da li je to plan?”, navodi Rakočević.

Rakočević kaže da ponovo voljom parlamentarne većine ne zasijedaju na Odboru za reformu izbornog zakonodavstva.

“Ljudi iz parlamentarne većine, pitanje je ko, pravi opstrukcije na putu ka EU.

Oni iz neshvatljivog razloga ne žele da se vrate u Odbor i da usvojimo po hitnom postupku zakon o finansiranju političkih subjekata prije jula i dobijanje IBAR-a. Kada uzmete opstrukciju DIK-a i potrebu da ne radimo u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu tada dobijate potrebnu sliku parlamentarne većine da zakoče put ka Briselu. Da li je po naredbi Mandića i Kneževića koji uslovljavaju ovakvim opstrukcijama podršku Vladi Spajića ili je sam Spajić kreator ove politike”, poručuje Rakočević.

Na pitanje da li ima nekih novih informacija o Šavniku i sastanka opozicije i vlasti, Rakočević odgovara:

“Nakon onog sastanka u parlamentu Čarapić se nije oglašavao. Sreli smo se par puta u parlamentu, sem nemuštih odgovora nema objašnjenja zbog čega se ne vratimo radu Odbora za izborno zakonodavstvo”, kazao je poslanik DPS-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve