Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Rakočević: SD neće biti taster partija, u Podgorici nije moguća koalicija sa GP URA

Nakon dva mjeseca pregovaranja i raznih obećanja, Dritanu Abazoviću i Vladimiru Jokoviću, prema njegovim rječima, ipak nije odgovaralo da se kadrovi SD-a nađu u vladi. Argumenti koji su se pojavili protiv toga da SD bude u vladi smiješni su i samo su maska za građane, kazao je Rakočević

Manjinska vlada neće donijeti nikakve promjene jer predstavlja kontinuitet politike prethodne vlade, ocijenio je funkcioner Socijaldemokrata Marko Rakočević. Manjinska Vlada je, ističe, trebala da znači promjenu na bolje, a ne trgovinu funkcija.

“Na čelu Vlade i Skupštine su kadrovi SNP-a koji je dokazano anticrnogorska, proruska, anti NATO i antizapadna partija. Ne očekujem nikakvu promjenu u odnosu na 42. najgoru Vladu Crne Gore. Ne mislim da će ova vlada biti mnogo bolja jer znamo da većinu u toj vladi čine dvije partije koje su bile okosnice prehodne vlade. U Vladi je napravljen konglomerat minstarstava, najviši u istoriji Crne Gore i to je bilo neophodno u smislu trgovine i podmirivanja njihovih potreba. Kao što Boris Mugoša reče na skupštini “ovo je vlada podmirenja, a ne pomirenja””, kazao je Rakočević u emisiji “Znam da znaš” Gradske TV.

Ističe da ne vidi mogućnost da procrnogorske partije na bilo koji način mogu uticati na rad vlade, kao i da, s obzirom da SNP i URA čine apsolutnu većinu, postoji opasnost o pokretanju njima prioritetnih tema.

“Sporazum koji su oni potpisali podrazumijeva da nema kvalifikovane većine za donošenje odluka tako da se na mala vrata uvodi i opasnost da se usvoji inicijativa Open Balkan, da popis stanovništva bude u prvom kvartalu rada vlade što je nonsens u godini kada imamo izbore, da se na mala vrata provuče Temeljni ugovor i sporazum sa crkvom Srbije. Ne vidim mogućnost da manjinske partije ni SDP kao procernogorske partije mogu uticati na rad u vladi”, smatra Rakočević.

Nakon dva mjeseca pregovaranja i raznih obećanja, Dritanu Abazoviću i Vladimiru Jokoviću, prema njegovim rječima, ipak nije odgovaralo da se kadrovi SD-a nađu u vladi. Argumenti koji su se pojavili protiv toga da SD bude u vladi smiješni su i samo su maska za građane, kazao je Rakočević.

“Prema riječima Abazovića mi smo najpoželjniji EU partner dokazano suverenistička, pro NATO, proevropska moderna partija. Dva mjeseca pregovaranja i raznih obećanja, nuđenja mjesta ministara odbrne i javne uprave, nakon toga i kulture. Da ne pričam o dubini i širini – Cedisa i Elektroprivrede kao najznačajnijih resursa. Ako vam neko nudi te stvari vjeruje da ste kvalitetni. Nakon svih tih ponuda nešto se odjednom desi i vas nema u toj priči. U suštini je Abazović preko Jokovića odradio neki prljavi posao iz želje da se SD ne nađe u Vladi”, smatra Rakočević.

Crnogorska partija u Vladi na nivou je ukrasa ili ikebane koja će služiti za poruke ka međunarodnim partnerima, smatra Rakočević. Poručuje da će SD biti konstruktivna opozicija, te da će pokazati narodu gdje ovo vodi.

“Ako neko misli da će SD biti puki taster koji će dizati ruku za potrebnih 49 glasova, vara se grdno. Bez dileme smo na partijskim organima donijeli odluku da nećemo biti dio takve vlade i nećemo biti ikebana toj vladi koju nam sastavlja neko sa strane”, ističe Rakočević.

Prijedlog za odlaganje lokalnih izbora smatra racionalnom mogućnošću koji treba razmotriti.

“Posebno u situaciji kada su oni zakazani od početka juna svake sedmice u različitim opštinama. U pojedinim kreće i turistička sezona, pa će se mnoge stvari dešavati. Na partijskim organima ćemo donijeti odluku kako ćemo je glasati i podržati. Odgovornost je na onima koji su je predložili da ta inicijativa bude u skladu sa zakonom, a kao takvu SD će je podržati” kazao je Rakočević, i dodao da je SD za samostalan nastup u svim opštinama iako se izbori ne odlože.

SD neće formirati koaliciju u Podgorici, kao što je bio slučaj u Ulcinju

“Ne postji teoretska šansa ni u promilima da se desi koalicija sa GP URA posebno ne nakon svih ovih dešavanja. Prirodnije je da bude koalicija SNP – URA, nego to što će URA koalirati sa SD-om. U Ulcinju su bile lokalne specifičnosti koje ima svaki grad. U odnosu na to, odluka lokalnog odbora da budu dio te koalicije bila je jednoglasna i Predsjedništvo je moglo samo da podrži tu odluku”, kazao je Rakočević.

U Podgorici SD predstavlja respektabilnu snagu, a kao dio vlasti ponosni su na učinak posljednjih godina, naročito posljednje četiri, ističe Rakočević.

“U Podgorici smo u koaliciji sa tradicionalnim partnerom DPS-om i Bošnjačkom liberalnom partijom. Imamo jako dobre lične partijske odnose sa tim ljudima. Zagovornici smo blokovskog nastupa u Podgorici da se procrnogorske snage objednine na jednom mjestu i na tom modelu pobjeđujemo sigurno”, zaključuje Rakočević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Cicvara
03.05.2022-16:30 16:30

Kako Lazete sram da vas bude ka da ste zaboravili sta se je ranije desavalo i prijetilo a kako su vas nagu.ili i slomili u ULCINJ  da se ne mozete oporavit dugo -cijelo vrijeme ste bili sa DPS odma ocete izdaju i bog vas odozgo poklopi trazili ste vece pa izgubiste sve! Mozda vam se moze vjerovati za PODGORICU posto ste GU.ICU OPEKLI DOBRO U ULCINJU !!

Nikola
04.05.2022-06:23 06:23
Reply to  Cicvara

Nekate primiri se strefice te srce jadan ne bio. Nijesu politicke vijesti za tebe, nadji deder nesto lakse za citanje.