Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Rajzing Rajnke: Politički lideri da se okupe oko crnogorskog sna o ulasku u EU

San naroda je ono za šta se novi politički lideri moraju boriti, glavni među njima je pristupanje EU u narednih pet godina, saopštila je ambasadorka

Američka ambasada u Crnoj Gori obilježava Dan nezavisnosti Sjedinjenih Država. Na prijemu u rezidenciji na Marezi stigle su brojne zvanice iz društvenog, privrednog, kulturnog i političkog života Crne Gore.

Ambasadorka Džudi Rajzing Rajke je podsjetila da je Deklaracija i nezavisnosti davne 1776. bila inspiracija za “američki san”, te poručila da se politički lideri okupe oko crnogorskog sna, a glavni cilj tog sna je ulazak u EU u narednih pet godina.

Rajzing Rajnke je kazala da njena zemlja svake godine obilježava 4. jul, dan usvajanja Deklaracije o nezavisnosti koja se pokazala kao inspiracija za “američki san”.

“Uvjeravam vas da SAD nemaju monopol na sanjanje i snove. Znam i da postoji crnogorski san. U aprilu su crnogorski birači izabrali novog predsjednika, a prije samo nekoliko sedmica uspješni izbori postavili su osnov za naredno poglavlje crnogorske istorije. San naroda je ono za šta se novi politički lideri moraju boriti, glavni među njima je pristupanje EU u narednih pet godina. Ohrabrujem lidere da se okupe oko sna, možete postići konsenzus u Skupštini i ostaviti po strani podjele unutar starnačkih interesa”, kazala je ambasadorka.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je istakao da nakon demokratskih promjena u državi, opet smo na istom vrijednosnom putu, gdje se glas slobode najdalje čuje.

“U današnjim okolnostima, veoma je važno da dodatno unapređujemo zajedništvo. Pozdravljam zajedničku podršku Ukrajini za njenu slobodu. Pred nama je najzahtjevnija etapa postizanja evropskih standarda za koju sam siguran da je možemo preći i biti prva naredna članica. Zahvaljujem Sjedinjenim Državama na pomoći usmjerenoj na jačanje naših kapaciteta i nadam se da će se takva praksa još snažnije nastaviti u budućnosti. Ostajem posvećen unapređenju prijateljskih odnosa naše dvije zemlje i radujem se predstojećoj posjeti SAD-u”, naglasio je predsjednik Crne Gore.

Ove godine obilježava se 247 godišnjica nezavisnosti. Svečani prijem organizuje ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke.

Podsjećamo, Dan nezavisnosti SAD obilježava se u znak sjećanja na 4. jul 1776. kada je u Filadelfiji usvojena Deklaracija o nezavisnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZekovic
28.06.2023-05:08 05:08

CRNOGORSKI SAN, Vasa ekselencijo, ambasadorko SAD, gospodjo Dzudi Rajzing Rajnke, je PRAVO, CAST I SLOBODA CRNOGORACA I CRNOGORKI. Ostvarenje tog sna Vi licno, SAD, GB i EU, ste CRNOGORCIMA I CRNOGORKAMA, unistili podrskom crkveno-kriminalnoj-korupcionaskoj-zlocinackoj SRBIJI I SRPSKIM SLUGAMA u Crnoj Gori, svesrdno im pomogavsi da dodju na vlast i po ko zna koji put u istoriji pocnu unistavanje CRNOGORACA I CRNOGORKI. Nametnuli ste nam Vlast koja je oglodjala do kosti, ionako siromasnu Crnu Goru, nametnuli ste nam vlast prevaranata i neznalica, za predsjednika Crne Gore doveli ste covjeka kojem je nista lakse, nego po naredbi zlocinacke srpske pravoslavno-okupatorske crkve, pobiti… Pročitaj više »