Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Kontrolno saslušanje o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću zakazano za 11. april

Odluku o saslušanju podržali su svi članovi Odbora, a sjednici nisu prisustvovali poslanici opozicije

Predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica zakazao je kontrolno saslušanje u vezi sa ukidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću za 11. april.

Odluku o saslušanju podržali su svi članovi Odbora, a sjednici nisu prisustvovali poslanici opozicije.

Predloženo je da se saslušaju tužioci Vukas Radonjić, Nikola Boričić, Duško Milanović, postupajući specijalni tužilac, predsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i glavni specijalni tužilac Vladimir Novović.

Radulović: Izjava Adžića zaprepašćujuća

Konstatacija ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da postoje stotine kriminalaca u Upravi policije je zaprepašćujuća, kazao je poslanik Demokratskog fronta (DF) Branko Radulović na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu.

-To je nešto što je naše trenutno stanje. Sljedeći parlamentarni izbori će odlučiti sudbinu Crne Gore. Želim da naglasim da bez vladavine prava nema EU integracija, a nema ni ekonomskog prosperiteta – istakao je Radulović.

Smatra da sve ovo što se dešava ukazuje na više upozorenja od strane DF-a.

-Očito da se potvrdilo da je stvorena autokratija koja je u sprezi sa kriminalnim organizacijama. Prethodni sistem je izgrađen na tome, organizovani kriminal je postao dio vlasti. Sadašnja vlast i vlada, kao i ona prethodna, nisu imali dovoljno demokratskog kapaciteta kako bi se uhvatili sa tim u koštac – naveo je on.

Dodao je da je će predstojeći izbori odrediti budućnost Crne Gore.

-Ovo je borba između slobodne i zatočene Crne Gore. Treba birati novu mogućnost a ne politiku prošlosti – poručio je Radulović.

Bulatović: Održati zajedničku sjednicu

Poslanik DF-a Predrag Bulatović predložio je održavanje zajedničke sjednice Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu i Odbora za bezbjednost i odbranu.

-Zalažem se za zakazivanje zajedničke sjednice kako bismo mogli da saslušamo i premijera i specijalnog tužioca, i da nema tajnih podataka. Stanje je dramatično i sve se pred licem javnosti mora objelodaniti – kazao je Bulatović.

On je dodao da postojala opstrukcija toga da ova tema dođe na dnevni red.

-Mislim da treba održati kontrolno saslušanje ovim povodom, jer je riječ o važnoj temi – naveo je poslanik DF-a.

Komentarišući smjenu direktora Uprave policije (UP) Zorana Brđanina, Bulatović je podsjetio da ni prilikom izbora nije imao podršku Fronta.

Bojović: Sprovesti i zajedničku sjednicu povodom hapšenja u policiji

Poslanik Dragan Bojović predložio se da se organizuje saslušanje rukovodioca jedinice za antikorupciju Uprave policije zbog situacija koje se dešavaju poslednjih dana.

– Treba sprovesti i zajedničku sjednicu povodom hapšenja u policiji, mučenja i iznudom pokušavali da ih natjeraju da priznaju neki prekršaj. Ovo je urgentno pitanje kojim se moramo baviti. Moramo pokrenuti antikorupcijsku inicijativu u ovih nekoliko mjeseci. Ova dešavanja su upalila crvene alarme, zato je neophodno da se sprovede posebna komisija koja će se baviti i imovinom, kvalifikacijama svih u policiji i koja će ispitati sve okolnosti kako bi se raščistio sektor bezbjednosti – naglašava Bojović.

On se osvrnuo i na drugi krug predsjedničkih izbora.

-Pozivam građane da 2. aprila izađu masovno na birališta i da Đukanovića pošaljemo u političku prošlost kako bi Jakov Milatović bio izabran za predsjednika Crne Gore – poručio je Bojović.

Paunović: Pozvati i Katnića

Funkcionerka SNP-a Milosava Paunović kazala je da je “klupko počelo da se obmotava” i da treba pozvati na saslušanje bivšeg Specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

-Klupko je počelo da se obmotava i to je posledica nečijeg rada što je za veliku pohvalu. Ja sam za zajedničku sjednicu, ali treba pozvati i sadašnjeg i bivšeg specijalnog tužioca, kao i direktora ili načelnika Granične policije – rekla je Paunović.

Pavićević: Uloga pravosuđa treba da bude ispitana

Uloga pravosuđa treba da bude ispitana na ovom Odboru, jer smatram da oni imaju veliki dio “kolača” u svemu ovome, kazao je predstavnik CVIS-a Srđan Pavićević.

-Mi smo u obavezi da spasimo Crnu Goru od anti-Crne Gore. Naš dug, kao predstavnika naroda, je da poslije dvije i po godine, u punom opsegu istine sa svih aspekata iznesemo ovaj problem gdje treba, a to je na kraju i plenum ove kuće – istakao je Pavićević.

Podsjećamo, Sjednicu je sazvao predsjednik Odbora Momo Koprivica, što je, kako je ranije saopšteno, definisano kao obaveza zaključkom sa 24. sjednice tog skupštinskog tijela.

„Parlamentarno saslušanje ima za cilj razjašnjenje uloge državnih organa u pogledu bezakonja u vezi skidanja zabrane ulaska dvojici monstruoznih kriminalaca, Belivuku i Miljkoviću“, kazao je ranije Koprivica.

Kako je rekao, opravdano se sumnja da je skidanje zabrane ulaska plod zloupotrebe pojedinih nadležnih organa i službenih lica.

„Cjelokupna javnost posljednjih dana svjedoči da su pojedini policijski funkcioneri i službenici, kao i državni tužioci postupali u interesu jednog kriminalnog klana u odnosu na drugi, što je nezabilježeno instrumentalizovanje državne službe“, navodi se u saopštenju.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve