Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Jovanović: Izjava Milovića neprimjerena, to je politička trgovina u kojoj ne želim da učestvujem

Jovanović je istakla da ni u jednom trenutku nisam razmišljala da povuče kandidaturu te da ima volju, snagu, znanje i odlučnost da nastavi sa reformama koje su započete

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu saslušao je danas kandidatkinju za vrhovnu državnu tužiteljku Maju Jovanović.

Jovanović je istakla da ni u jednom trenutku nisam razmišljala da povuče kandidaturu te da ima volju, snagu, znanje i odlučnost da nastavi sa reformama koje su započete. Dodala je da nisu tačne priče da bivši premijer Dritan Abazović doveo na poziciju v.d. VDT.

Tok rasprave:

Jovanović: Nisu tačne priče da me je Abazović doveo na poziciju v.d. VDT.

Jovanović, odgovarajući na pitanje Zirojevića, kaže da nisu tačne priče da je Abazović doveo na poziciju v.d. VDT.

“Mene je odredio Tužilački savjet. Nikad niko na mene nije vršio pritisak, niti me zvao da bilo što uradim ili ne… Ja se ne snalazim u ‘prljavim igrama’ i sigurno neću biti dio toga. Ukoliko neko želi takvog tužioca – nemojte mene da birate. Sigurno neću učestvvoati ni u političkim, ni u bilo kakvim drugim igrama”, dodala je Jovanović.

“Neprimjerena je izjava ministra pravde i izašao je iz svoje nadležnosti. To je politička igra i trgovina u kojoj ne želim da učestvujem”, kazala je Jovanović.

Poslanik PES-a Darko Dragović kazao je da nije tačno da je Jovanović usključena iz procesa.

Predsjednik Odbora i poslanik Milun Zogović rekao je da svi koji se nalaze u Sky prepiskama treba da imaju jednak tretman i da jednako odgovoraju.

On je takođe govorio o slučaju “državni udar”. Zogović je rekao da, po njegovom mišljenju, ko god pledira da obavlja visoku funkciju u pravosuđu, “mora da ima jasan stav prema ovoj brutalnoj podmetačini”.

Poslanik DPS Ivan Vuković podsjetio je da je delegacija Skupštine bila nedavno u Briselu te da su im, kako kaže, na eksplicitno pitanje o vetingu, iz EK su im odgovorili da je to “nuklearna opcija”.

“Mislim da neki i dalje jašu na talasu revolucionarne pravde, to je vrlo zavodljivo, ali mislim da je to i vrlo opasno”, dodao je Vuković.

Smatra da u profesionalnoj biografiji Jovanović nema ništa sporno.

Što se tiče Sky aplikacije kao dokaza, Jovanović je rekla da je sigurna da ni u jednom predmetu nije samo Sky prepiska dokaz, već da je uvezana sa drugim dokazima.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić pitao je Jovanović da li smatra da je unaprijed otpisana u susret izboru, imajući u vidu licitacije sa drugim kandidatima, kao i da li u proceduri sky prepiske koja teče pred sudom odobrava dugo držanje u pritvor lica koji su dio tih postupaka.

“Da li smisite da postoji neprirodan politički pritisak na pravosuđe u slučaju Državni udar?”, pitao je Nikolić.

Jovanović kaže da smatra da je u startu diskvalifikovana.

“Vjerujem poslanicima Skupšine da će sagledatu sva tri kandidata i donijeti pravu odluku”.

Što se predmeta Državnog udara tiče, kaže da ne bi ništa komentarisala.

Poslanik SD Nikola Zirojević pitao je Jovanović o sve češćem pojavljivanju Sky transkripata u medijima.

“Za koje ne znamo da li su autentični, ne znamo kako dolaze do medija. Da li te informacije cure iz tužilačke organizacije ili su njihovi izvorni negdje drugo?”, pitao je Zirojević.

Takođe, pitao je da li toku istragu doprinose i objave prepiski iz npr. vještačenog mobilnog telefona.

Jovanović je, govoreći o Sky prepiskama, kazala da je u periodu dok je bila v.d. VDT bio formiran jedan predmet vezano za to kako ti transkripti dospijevaju u medije.

“Sada nemam mogućnost da znam šta se istražuje u Specijalnom tužilaštvu”, rekla je Jovanović.

Poslanika ZBCG Jovana Vučurovića zanimalo je stav Jovanović o, kako kaže, montiranom državnom udaru i o sky prepiskama i skandalu koji se odnosi na ljude iz pravosuđa.

Jovanović, govoreći o predmetu Državni udar, kazala je da nije u mogućnosti da komentariše predmete koji nisu pravosnažno okončani jer bi sebe uvukla u neku vrstu odgvornosti, a što se sky prepiske tiče kaže da je putem medija upoznata sa tim i da na osnovu onoga što čuje u medijima, ne može da da komentar.

Jovanović dodaje da za bilo koje lice za koje se utvrdi krivično djelo, ne bi imala problem da pokrene postupak.

Nikola Rovčanin iz Demokrata pitao je Jovanović da li ima formalno-pravno program rada VDT-a za neredni period sa kojim bi se mogli upoznati.

Jovanović kaže da nema pisani predlog programa rada jer nije bio zakonom obavezan kada je predala dokumentaciju na javni poziv.

Ibrahimović: Naša država nije spremna da se suoči sa ratnim zločinima

Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke ocijenio je da je potrtebno što prije izabrati vrhovnog državnog tužioca.

“Evropska komisija je primijetila nedostatke u radu tužilaštva. Ono što nas razočara je da naša država nije spremna da se suoči sa ratnim zločinima”.

Zanimalo ga je, ukoliko Jovanović bude izabrana, kako misli da nastavi neuspješnu brobu tužilaštva kada su posrijedi ratni zločini.

Jovanović je odgovorila da je započela priču o ratnim zločinima dok je bila v.d., te da tri tužioca radi na tim predmetima.

“Imamo veliki problem sa kadrovima. Radi na revidiranju postojeće strategije, imamo pomoć UNDP-a. Strategiju će pratiti i akcioni plan. U toku su izmjene ZKP-a. Tim izmjenama nama se otvaraju veće mogućnosti”.

Poslanika ZBCG Slaven Radunović zanimnalo je kako Jovanović gleda na događaj od prije nekoliko dana, kako je moguće da se “u takozvanom slučaju pranja novca grupe Medojević i ostali posle šest godina nepromijenjena optužnica bude povučena praktično na kraju pravosudnog procesa”.

Jovanovćić je, između ostalog, odgovorila da za predmet još nije donijeta odluka.

“Bilo bi neprofesionalno da dajem bilo koji komentar za predmet koji je još živ”.

Jovanović: Ni u jednom trenutku nisam razmišljala da povučem kandidaturu

Jovanović je pozdravila činjenicu da je konačno pokrenuta procedura za izbor vrhovnog državnog tužioca.

“Karijeru sam počela prije više od 20 godina. Važan posao radim trudeći se da doprinesem sigurnijem i pravednijem društvu. Biti tužilac znači biti fokusairan na zaštitu pojedinaca i njihovih porodica. O mom odnosu prema poslu mogu da posvjedoče svi oni kojih su se predmeti ticali. Imam volju, snagu i odlučnost da nastavim započete reforme”.

Istakla je da ni u jednom trenutku nije razmišljala da povuča kandidaturu.

“Sa pozicije VDT u punom mandatu doprinijela bih ostvarenju konkretnih i vidljivih rezultata… Ukoliko mi svojim glasovima u parlamnetu pružite podršku, ja sam spremna da to u praksi i pokažem. To ne znači da ću odluke donositi u skaldu sa vašim očekivanjama ili bilo čijim političkim potrebama. Ukoliko takvog VDT želite, ja vam sad poručujem – nemojte glasati za mene”, navela je Jovanović.

Zamjenik predsjednice Tužilačkog savjeta Nikola Samardžić kazao je da Jovanović poznaje način i kvalitet rada svakog tužioca u Crnoj Gori.

“Pokazala je da svojim radnim i ličnim kvalitetima dostojna da obavlja tu funkciju, to su osnovni razlozi kojima se savjet rukovodio donošenjem ove odluke.

Samardžić ističe da je tužilačka organizacija u jako teškoj situaciji, te da na današnji dan nedostaje prkeo 50 tužioca.

“Jovanović bi imala kapacitet da se izbopri sa svim izazovima”, naveo je Samardžić.

Podsjetimo Tužilački savjet (TS) je 11. maja dostavio prijedlog da Jovanović bude izabrana za VDT-a.

Jovanović je od februara prošle, do februara ove godine, bila vršiteljka dužnosti VDT-a.

Na sjednicu Odbora pozvan je i predstavnik TS-a.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve