Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: Izvještaj jasno ukazuje da su Vlada i Skupština glavni krivci za ovakvo stanje

Radulović smatra da bi Izvještaj za Crnu Goru bio i lošiji da nije nove politike EU na globalnom planu

U izvještaju o napretku Crne Gore konstatovan je značajan negativan trend u mnogim aspektima, prije svega u finkcionisanju državnih institucija, negarivan trend u opolitičkojj klimi, u procesu reformi,kaže predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović. On navodi da se u Izvještaju potkradu manje greške, ali da one nikada nijesu tolike da Izvještaj ne daje pravu sliku o nekoj zemlji.

Radulović kaže da to jedino, u posljednje dvije godine, nije slučaj kada je posrijedi Izvještaj o Srbiji.

“Izvještaj za Srbiju ne odgovara realnosti današnje Srbije. Prema onome što piše u Izvještaju, liči na zemlju iz bajke u odnosu na ono što se zapravo dešava u toj zemlji”, navodi Radulović.

Radulović smatra da bi Izvještaj za Crnu Goru bio i lošiji da nije nove politike EU na globalnom planu.

“Svi se u EU nadaju da će neka nova Vlada i neki novi ljudi u institucijama započeti intenzivne reforme i osnovne zahtjeve iz EU agene. Zato su stvari u Izvještaju definisane na nešto blaži način”, navodi Radulović.

Izvještaj, kaže Radulović, jasno upućuje na glavne krivce za ovakvu situaciju.

“To su prevashodno Vlada i Skupština. Nakon toga idu i druge institucije, a naravno i političke partije i nedostatak konsenzusa”, kaže Radulović.

“Vlada je mislila da je radila dobar PR, ali faktori iz međunarodne zajednice su se bavili onim što Vlada radi, a ne onim što Vlada kaže”, kaže Radulović i naglašava da je “EK dobro skenirala ono što je urađeno”.

Komentarišući to što je evropski komesar Oliver Varhelj, na konferenciji za medije, rekao da ne misli da je potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom negativno uticalo na ovogodišnji izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore ka Evropskoj uniji, a u samom Izvještaju piše suprotno, Radulović kaže da jeVarhelji potvrdio da on značajno podriva pouzdanost EK i podrvia istinitost onog što je u Izvještaju.

“Sve više se ponaša kao Vučićev advokat. U tom smislu je i htio da pošalje takvu poruku”, kaže Radulović.

Komentarišući izjavu šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, da su spremni da rade sa bilo kojom vladom koja pokazuje posvećenost EU agendi i da to mora biti prevedeno u djela, Radulović kaže:

“Prevedeno na diplommatski jezik zapravo je rečeno – svaka druga Vlada, ali ne i ova”, navodi Radulović.

Nakon lokaklnih izbora mora se doći do datuma izbora i ići u proces formiranja stabilne Vlade, smatra Radulović.

“Vjerujem da ima nekoliko političkih subjekata koji mogu zrelo da se odnose prema budućnosti Crne Gore i njenih građana”, smatra Radulović.

On podsjeća da je 2016. definisano da procesa proširenja neće biti u narednih pet godina. Tada je, smatra, u Crnoj Gri napravjena greška.

“Bez obzira što u EU nije bilo raspoloženja za prijem novih članica, trebalo je da nastavimo da se trudimo. Ali došlo je do zastoja. Na takvo tlo 2020. je došlo do promjene vlasti, a poslednje dvije vlade su samo produbile situaciju”, kaže Radulović.

To što je Crna Gora lider u procesu pridruživanja nije dovoljno, jer ta kolona je, smatra Radulović, toliko loša da to što smo na njenom čelu ne znači ništa.

“Jedino ako bude novih izbora i nove stabilne Vlade možemo da očekujemo da Crna Gora dobije zeleno svijetlo i brzo okonča pregovore”, smatra Radulović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve