Četvrtak, 13 Juna, 2024
Rubrika:

Radulović: Članovi Savjeta ASK unaprijedili autonomnost, nepristrasnost, profesionalnost i efikasnost u radu te institucije

Radulović je ukazao i da su imidž i reputacija u opštoj javnosti, koordinacija sa akterima civilnog društva, kao i odnosi sa medijima, bili na izuzetno niskom nivou

Članovi Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) ojačali su nezavisni institucionalni položaj te institucije i značajno unaprijedili njenu autonomnost, nepristrasnost, profesionalnost i efikasnost u radu, uprkos snažnim političkim i partijskim pritiscima, saopštio je predsjednik Savjeta ASK, Momčilo Radulović.

On je, povodom završetka mandata članova ovog sastava Savjeta, koji je započeo u julu 2019. godine, kazao je da je stanje koje su zatekli u ovoj instituciji 2019. godine najbolje definisano u tadašnjim izvještajima Evropske komisije, ali i drugih međunarodnih organizacija i institucija, “koje su ASK detektovale kao jednu od najslabijih karika u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije.“

Radulović je ukazao i da su imidž i reputacija u opštoj javnosti, koordinacija sa akterima civilnog društva, kao i odnosi sa medijima, bili na izuzetno niskom nivou.

“Sve to su bili djelovi negativne slagalice koja je reflektovala sliku Agencije kao najveće prepreke za napredovanje Crne Gore u Poglavlju 23 pregovora sa EU. Izazov pred Savjetom je bio izuzetno velik i težak. Međutim, članovi Savjeta su imali dovoljno lične i profesionalne odgovornosti, znanja i iskustva da preduzmu snažne reforme u ovoj instituciji“, naveo je Radulović.

Prema njegovim riječima, menadžment ASK-a koji su zatekli 2019. godine nije bio voljan da sarađuje na implementaciji reformske agende.

“Zbog toga smo u julu 2020. godine izabrali novu direktorku ove institucije, čiji je novi tim veoma brzo počeo da sprovodi sve reformske zahtjeve Savjeta, ali i da kreira nove inicijative kojima je započeta reforma Agencije dodatno unaprijeđena. U reformi Agencije za sprječavanje korupcije smo željeli da imamo podršku Vlade, Skupštine, tužilaštva i sudstva Crne Gore“, rekao je Radulović.

Ukazao je da je ta pomoć izostala i da su, za protekle četiri godine od većeg dijela ovih institucija, dolazili i značajni pritisci na nezavisnot i autonomiju Agencije

“Ali, mi smo bili odlučni i odoljeli smo izuzetno snažnim političkim i partijskim pritiscima. Fokusirali smo se na saradnju sa civilnim sektorom, medijima i međunarodnim partnerima. Ojačali smo nezavisni institucionalni položaj Agencije i značajno unaprijedili njenu autonomnost, nepristrasnost, profesionalnost i efikasnost u radu“, kazao je Radulović.

Savjet ASK, na čijem je čelu, kako je rekao osnažio je i značajno unaprijedio i odnose sa nevladinim organizacijama, medijima i svim relevantnim organizacijama i strukturama društva koje su mogle da doprinesu kvalitetu rada Agencije, “ali je najznačajnija pomoć za kreiranje današnje snažne i efikasne Agencije došla od naših međunarodnih partnera“.

“Zbog toga se ovom prilikom u ime Savjeta ASK želimo posebno zahvaliti Delegaciji Evropske komisije u Crnoj Gori, Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori i INL kancelariji, Savjetu Evrope i Moneyval-u, UNDP kancelariji u Crnoj Gori, Svjetskoj banci, GRECO-u, ODIHR-u iz Varšave, UNODC-u i drugim međunarodnim partnerima, bez čije pomoći uspjeh u reformisanju Agencije za sprječavanje korupcije u Crnoj Gori ne bi bio moguć“, kazao je Radulović.

Rekao je da je ASK imala status najlošije ocijenjenih subjekata u 2019. godini, nakon čega je sproveden veliki broj reformi i značajno su unaprijeđene efikasnosti i nezavisnosti u radu ove institucije.

“Savjet Agencije sa ponosom može da se pozove na činjenicu da je u julu 2023. godine, za samo četiri godine, ova institucija među najbolje ocijenjenima od strane svih relevantnih međunarodnih partnera, ne samo na nivou Crne Gore, već i regiona Jugoistočne Evrope“, naveo je Radulović.

Kazao je da danas, druge slične institucije i agencije iz regiona preuzimaju iskustva, znanja i dostignuća ASK, navodeći da ta institucija postaje svetionik u sistemu prevencije i borbe protiv korupcije, kako u Crnoj Gori, tako i na regionalnom i međunarodnom planu.

“Da bi tako i ostalo, pored podrške međunarodnih partnera, ASK u budućnosti mora dobijati podršku i od strane drugih institucija Crne Gore i to je prepoznato u nizu međunarodnih izvještaja. Mi se nadamo da će i predstavnici Vlade, Skupštine, sudstva i tužilaštva Crne Gore prepoznati potencijal zajedničkog djelovanja u prevenciji i represiji korupcije“, rekao je Radulović.

Smatra da primjer uspješne reforme ASK treba da postane putokaz i za reforme drugih institucija i ukupnu vladavinu prava u Crnoj Gori.

“Uz puno napora i borbe, Savjet Agencije, ali prije svega njen menadžment i službenici ove institucije pokazali su – da ukoliko ima volje, ima i načina da se reforme sprovedu. Temeljno, efikasno i odlučno“, istakao je Radulović.

On se, i me Savjeta, zahvalio svim partnerima u medijima, nevladinim organizacijama, međunarodnim institucijama , ali prije svega menadžmentu i službenicima ove Agencije, navodeći da bez njihovog nesebičnog odricanja i efikasnog, nepristrasnog, profesionalnog i zakonitog rada uspjeh u reformisanju ASK ne bi bio moguć.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve