Četvrtak, 13 Juna, 2024
Rubrika:

Radulović: Mandić u gotovo potpunoj diplomatskoj izolaciji do daljnjeg

Nijedan od ambasadora 27 zemalja EU i većine država NATO-a nije došao na proslavu 117 godina parlamentarizma, koju je predsjednik Skupštine Andrija Mandić organizovao, sa deset dana zakašnjenja, u Vili ''Gorica'' u petak.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić već je u gotovo potpunoj diplomatskoj izolaciji i tako će ostati do daljnjeg. U tome je postignut relativni diplomatski konsenzus zapadnih partnera. Najveći broj međunarodnih aktera u Crnoj Gori će postupati u skladu sa tim zajedničkim smjernicama prema Mandiću individualno – kazao je za Pobjedu Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

Nijedan od ambasadora 27 zemalja EU i većine država NATO-a nije došao na proslavu 117 godina parlamentarizma, koju je predsjednik Skupštine Andrija Mandić organizovao, sa deset dana zakašnjenja, u Vili „Gorica“ u petak. Prijemu je prisustvovalo nekoliko diplomatskih predstavnika, među kojima su bili ambasadori Sjeverne Makedonije, Rusije, Kine, Palestine, Turske. Među Mandićevim zvanicama, u prvim redovima, umjesto ambasadora bili su predstavnici SPC – mitropolit Joanikije i episkop Atanasije. Mandić se juče, dan nakon proslave koju su mu ignorisali ambasadori EU i NATO, sastao sa Vladislavom Maslenikovim, ambasadorom Ruske Federacije u Crnoj Gori.

Radulović je kazao da takav odnos država EU i NATO možda neće biti prema nekim programima ili projektima vezanim za Skupštinu, ali, kako je rekao, svakako prema Mandiću hoće.

– To je još jedan znak da Mandić nije dobrodošao u institucije Crne Gore i da međunarodna zajednica na taj potez ne gleda blagonaklono. Gospodin Mandić se ne zalaže ni za evropske integracije, ni za evroatlantske vrijednosti. Njemu partneri iz EU i NATO ne vjeruju i tako će ostati do daljnjeg – istakao je Radulović.

Poručio je da je Mandić čovjek koji je u kostantnoj komunikaciji sa predsjednikom Srbije Vučićem i koji postupa po instrukcijama i u skladu sa interesima druge zemlje.

– Ali i u skladu sa interesima Rusije na Balkanu. To možemo vidjeti i po sastavu prve javne prigode koja se desila u petak, gdje su bili samo oni ambasadori i šefovi međunarodnih misija koji su bliski određenim strukturama u Srbiji i Rusiji – kazao je Radulović.

Istakao je da će sve to imati posljedice na instituciju Skupštine, kao i na državu.

– To će podrazumijevati ne samo bojkot u protokolarnom smislu već i bojkot u vezi sa međunarodnim aktivnostima Skupštine. To je, nažalost, najava onoga što se može desiti i drugim strukturama vlasti, posebno Vladi, ukoliko ona ne bude pokazala jasan smjer ka EU, zapadnim vrijednostima, NATO-u i jasan otklon od Beograda i Moskve. Ukoliko Spajić ne bude pokazao takav odnos i on će doživjeti takav tretman. Nadam se da Spajić neće ići tim putem, već da će se aktivno i konkretno zalagati za ubrzanje puta ka EU i za poštovanje svih preuzetih obaveza u NATO-u, uz zaštitu svih podataka i aktivnosti koje se sprovode unutar NATO-a, a koje bi ljudi koji su sa njim u koaliciji mogli da zloupotrijebe – poručio je Radulović.

On je, komentarišući Mandićev sastanak sa ruskim ambasadorom, kazao da šef parlamenta nije imao priliku da se sastane sa bilo kim drugim relevantnim.

– Moći će da se sastane sa ruskim ambasadorom, eventualno Sjeverne Koreje, da ga imamo ovdje, ili Irana. Eto, to su ideološke vrijednosti i odrednice u kojima se Mandić kreće, tako da je za očekivati da će se okrenuti tim vrstama diplomatske konekcije – kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, Mandić proslavu Dana parlamentarizma nije priredio u Skupštini gdje je trebalo, već u Vili „Gorica“, što je, kako kaže Radulović, prvi protokolarni promašaj. Komentarišući to što su predstavnici SPC bili u prvim redovima zvanica, Radulović je kazao da je Mandić od državnih institucija već počeo da pravi crkvene i klerikalne bunkere.

– Tako da je, u skladu sa tim, i praksa njegovog pozivanja i stavljanja u prvi plan predstavnika SPC. Mandić radi na klerikalizaciji državnih institucija Crne Gore – dodao je Radulović.

Ponašanje Mandića i bojkot njegovog prijema od ambasadora EU i NATO izazvalo je oštre reakcije DPS-a. Šef poslaničkog kluba te partije Andrija Nikolić saopštio je da Mandić, sa pozicije prvog čovjeka zakonodavne vlasti, „na koju ga je smjestio njegov lobista Jakov Milatović, nastavlja da opstruira evropski put Crne Gore“.

– Najnoviji otklon od evroatlantske, savezničke politike, Mandić je demonstrirao prijemom ambasadora Ruske Federacije, države kojoj je Crna Gora uvela sankcije slijedeći politiku Evropske unije u osudi agresije na Ukrajinu. Istovremeno, baš zbog ovakvih incidenata kao i činjenice da je na čelu parlamenta Crne Gore osoba koja je dokazani ruski i srpski saveznik, pozivu na prijem povodom 117 godina parlamentarizma nije se odazvao nijedan od 27 ambasadora zemalja članica EU, kao ni 28 od 30 pozvanih ambasadora zemalja članica NATO – istakao je Nikolić.

Kazao je da poslanici DPS-a nijesu htjeli da prisustvuju ovom prijemu zbog toga što su, kako je rekao, svjesni činjenice da je Mandić „evropski“ izum Jakova Milatovića, koji je postavljen na visoku državničku funkciju da bi institucionalno ometao napredovanje Crne Gore ka članstvu u EU.

– Punu političku i institucionalnu odgovornost za pokušaj konfrontacije Crne Gore sa svojim saveznicima, u šta se uklapa Mandićev prijem ruskog ambasadora, delegiramo prvenstveno Jakovu Milatoviću. On je odgovoran što je povodom Dana parlamentarizma Skupština Crne Gore bojkotovana od većine diplomatskih predstavnika država saveznica kao i od političkih subjekta sa domaće političke scene, kojima je jasno od početka kakva je uloga namijenjena Mandiću, kao i zašto ga je Milatović protežirao – rekao je Nikolić.

Smatra i da su Milatovićev veto na Spajićevu ideju da sklopi vladu bez nekadašnjeg DF-a, kao i njegova platforma za naivne – da je Crnu Goru moguće približiti Evropskoj uniji preko Moskve, uveli su Crnu Goru u zonu civilizacijskog sumraka.

– Identifikovali smo stare i nove izvođače radova koji su odavno, ili od skoro, angažovani na blokadi evropskog puta Crne Gore i učinićemo sve da ih što prije sklonimo, elimišemo sa mjesta odlučivanja, onako kako smo to uradili sa Krivokapićevom i Abazovićevom vladom – dodao je Nikolić.

Vuković: „Bedem demokratije“ i „svjetionik nade za buduće generacije“?

Potpredsjednik DPS-a Ivan Vuković reagovao je nakon događaja u Vili „Gorica“ koji su bojkotovali ambasadori država EU i NATO.

– Nakon što je „održao“ nenajavljenu sjednicu bez prisustva poslanika, predsjednik Skupštine organizovao je prijem povodom Dana parlamentarizma, na kom se nije pojavio nijedan ambasador država-članica EU. „Bedem demokratije“ i „svjetionik nade za buduće generacije“? – napisao je Vuković na društvenoj mreži X.

 

 

 

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
12.11.2023-12:31 12:31

vojvodu cetnika Mandica su uglavno birali Milatovic-Spajic..i onaj poznati serbe..koji se zove Vucko…