Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: Intenzivirati privrednu saradnju između CG i Moldavije

Ministar Ćokoj je čestitao Raduloviću na imenovanju na funkciju ministra vanjskih poslova, te izrazio uvjerenje da će komunikacija i kontakti u narednom periodu biti dodatno intenzivirani, na obostrano zadovoljstvo dviju država

U narednom periodu zajednički bi trebalo raditi na intenziviranju privredne saradnje i u tom pravcu od velike važnosti bilo uspostavljanje bliže saradnje privrednih komora dviju država, istakao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović koji je danas razgovarao telefonskim putem sa ministrom vanjskih poslova i evropske integracije Republike Moldavije Aurelijem Ćokojem.

Radulović je istakao zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima između Crne Gore i Moldavije, koji nisu opterećeni otvorenim pitanjima i temelje se na zajedničkim nastojanjima u pogledu pridruživanja evropskoj porodici država. Naglasio je da postoji prostor za produbljivanje saradnje u brojnim oblastima, posebno izdvojivši potencijale u oblasti turizma, energetike, infrastrukture i poljoprivrede.

Na toj liniji, šef crnogorske diplomatije je istakao da bi u narednom periodu zajednički trebalo raditi na intenziviranju privredne saradnje, te da bi u tom pravcu od velike važnosti bilo uspostavljanje bliže saradnje privrednih komora dviju država.

U kontekstu evropske integracije, Radulović je istakao da Crna Gora čvrsto podržava Moldaviju na njenom putu pridruživanja Evropskoj uniji, iskazavši našu spremnost da podijelimo iskustvo i ekspertizu u ovom domenu sa moldavskom stranom.

Ministar Ćokoj je čestitao Raduloviću na imenovanju na funkciju ministra vanjskih poslova, te izrazio uvjerenje da će komunikacija i kontakti u narednom periodu biti dodatno intenzivirani, na obostrano zadovoljstvo dviju država.

Naglasio je da Moldavija gleda na Crnu Goru kao na uzora u procesu evropske integracije, stoga će crnogorsko iskustvo biti od velikog značaja u narednim koracima reformi u cilju ubrzavanja evropskog puta. Takođe, pozdravio je posvećenost Crne Gore razvoju saradnje kroz regionalne organizacije, te, u tom kontekstu, čestitao na predsjedavanju Centralno-evropskom inicijativom i tokom 2021. godine.

“Sagovornici su zajednički ocijenili da bi u narednom periodu trebalo upriličiti političke konsultacije dva ministarstva vanjskih poslova, u cilju razmatranja niza pitanja od značaja za dalje unapređenje bilateralnih odnosa. Takođe, razmijenili su mišljenja o normativnoj bazi odnosa, saglasivši se da će dobar podsticaj sveukupnim odnosima biti potpisivanje sporazuma o kojima dvije strane već pregovaraju”, zaključuje se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve