Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: Institucionalnu agoniju može da riješi novi Parlament i nova Vlada

''Sva instant rješenja, sve inicijative i pokušaji da se ovaj proces vladanja produži pokazali su se jako loši''

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), predsjednik Udruženja pravnika i univerzitetski profesor Branislav Radulović, ocjenjuje da Crna Gora prolazi institucionalnu agoniju koja jedino može biti riješena novim sazivom parlamenta i novom Vladom.

Da li je pravno apsurdno da Skupština Crne Gore nastavlja sa radom i donosi sistemske zakone i nakon što je donijet ukaz o njenom raspuštanju i zakazani izbori za novi saziv parlamenta?

Radulović: Apsolutno sam saglasan sa univerzitetskim profesorima i advokatima koji su u tumačenju člana Ustava koji se odnosi na raspuštanje Skupštine, saopštili da Skupština može djelovati samo u onim aktivnostima koje su tekuće i samo u onim aktivnostima koje su nužne.

I uporedna pravna rješenja u regionu, u Hrvatskoj ili Srbiji idu u prilog zaključku da svaka nova zakonodavna aktivnost nije u duhu ustavnog člana o raspuštanju Skupštine.

Koliko je u skladu sa pravnim sistemom, inicijativa premijera da se odlože parlamentarni izbori, odnosno da budući predsjednik Jakov Milatović opozove odluku predsjednika Mila Đukanovića i političkim dogovorom sa parlamentarnom većinom odredi novi datum izbora?

Radulović: To je klasična politička inicijativa. U ovom trenutku sasvim je jasno da je ukaz predsjednika važeći posebno nakon najnovijih događanja u Ustavnom sudu.

U ovom trenutku treba se držati Ustava, uporedne pravne prakse. Većina političkih subjekata treba da usmjeri aktivnosti, da bi se izbori održali regularno i u terminu koji je predviđen.

S obzirom da je Skupština raspuštena, Vlada bez povjerenja, u Podgorici još nije došlo do smjene vlasti, sudski sistem je takođe u v.d. stanju, a smjena na predsjedničkom mjestu će se desiti tek 20 maja…. kakve to rizike nosi sa sobom?

Radulović: Već duže se nalazimo u jednoj vrsti institucionalne agonije. Mislim da će ona trajati dok se, kroz regularni izborni proces, konstituiše novi saziv Parlamenta i izabere nova Vlada koja će funkcionisati u punom kapacitetu.

Sva instant rješenja, sve inicijative i pokušaji da se ovaj proces vladanja produži pokazali su se jako loši. Nažalost, od oktobra prošle godine do danas se nalazimo u jednoj vrsti v.d. stanja koje se privremeno zatvori na primjer izborom sudija Ustavnog suda, ali se zato otvori u mnogo značajnijim institucijama.

Tehnički mandat Vlade, raspušteni parlament, tranzicija na mjestu predsjednika države… Sve to je za funkcionisanje države i sa aspekta interesa građana vrlo nepovoljna pozicija.

Iz tog razloga, jedino rješenje je vratiti se na striktno tumačenje Ustava, i ustavnog postupanja i omogućiti da se kroz regularan izborni proces sve vrati u prirodno, normalno i ustavno stanje.

IzvorRSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
11.04.2023-05:32 05:32

Brano je uvijek uspijeva da puno zbori, a malo tvori! Nevjerovatno je kako to nekim osobama polazi za rukom.

Slavica
12.04.2023-12:17 12:17

Jedino rješenje jesu nova lica na parlamentarnim izborima. Trebaju nam promjene pod hitno!