Srijeda, 30 Novembra, 2022
Rubrika:

Radulović i Vujović: DF na potezu, najpoštenije ići na izbore

Prema Raduloviću Vlada je definitivno manjinska, nije kaže ekspertska već eksperimentalna

Predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović i predsjednik Upravnog odbra CEMI-ja Zlatko Vujović saglasni su da se do izbora može doći ne samo tako što će Skupština skratiti mandat Vladi, već, kako su kazali, postoje situacije kada izbore može izazvati i Vlada. Politički potez, kako su kazali, nije u rukama premijera kome, smatraju, odgovara status quo već, kako su kazali, u rukama koalicije “Za budućnost Crne Gore”, koja može da pokrene postupak povjerenja Vladi. Sada, kao su kazali, imamo apsurdnu situaciju da Vlada ne može da obezbijedi prolaznost zakonskih tekstova u Parlament odnosno blokadu Parlamenta. U ovoj situaciji, najpoštenijim smatraju izbore.

Komentarišući posljednja dešavanje u Skupštini Crne Gore kada je premijer Zdravko Krivokapić rekao da je u Skuštini prisutno licemjerje i nemoral, a Demokratski front odlučio da bojkotuje parlament, Radulović je kazao da je u pitanju konfuzija u izjavama, sistem je, kaže, nestabilan a posljedica je, kako dodaje, manjak vrijednosti.

Prema Raduloviću Vlada je definitivno manjinska, nije kaže ekspertska već eksperimentalna.

“Ona je napravila puno eksperimenata prije svega u načinu svog rada i organizacije, Vlada koja je tek sada dobila budžet nažalost je nešto što će ostaviti ozbiljne posljedice na sistem, Vlada koja više nema prohodnost za pojedina zakonska rješenja”, kazao je Radulović.

Kada, kako kaže, govorimo o manjinskoj Vladi koja nema jasnu političku podršku, sve se svodi na rješenje iz člana 92 Ustava. Prema Raduloviću postoje samo dvije opcije.

“Jedna je da premijer podnese ostavku ili da se ide na neku vrstu vanrednih izbora. Kako premijer nema namjeru da podnese ostavku onda ostaju dvije mogućnosti a to je da dio parlamentarne većine koja ide u bojkot stvori takvu situaciju da nema kvoruma u radu Parlamenta i tako da se jesenje zasijedanje ne može održati”, kazao je Radulović.

Vlada može raspustiti Skupštinu

U tom slučaju, pojašanjava, imali bi blokadu Parlamenta oko 6 mjeseci i primjenom člana 92 stav 2 Ustava, ako Skupština duže vrijeme ne obavlja nadležnosti utvrđene Ustavom Vlada može raspustiti Skupštinu.

“I to je nešto povoljnija pozicija za premijera jer ukoliko on ima ambiciju da nastavi političi život ili osnovati neku partiju onda bi na izbore izašao iz pozicije premijera koji je raspustio Parlament”, kazao je Radulović.

To se, dodaje, ne može desiti samo u situaciji ako se pokrene postupak glasanja o nepovjerenju Vladi.

“Član 92 stav 4 što znači da bi neka parlamentarna grupa koja broji 27 poslanika morala otvoriti pitanje nepovjerenja Vladi. Koalicija ‘Za budućnost Crne Gore’ koja je heterogeta, ima 27 poslanika, bilo bi važno da se povuče jasan politički potez u parlamentu”, navodi Radulović.

Vlada može trajati do decembra

Ako, kako je kazao, to pitanje ne bude otvoreno na jedan od ovih ustavom definisanih načina, dodaje, da premijeru odnosno Vladi ostaje da primijeni odredbe člana 92 stav 2 Ustava i potencijalno produži svoje trajanje do decembra.

“Između ovih opcija koje su moguće postoji niz drugih alternativa ali to zavisi od aktivnih političkih sudionika. Teško je predvidjeti politički proces i to je najgore za jednu socijlanu, političku ili društvenu zajednicu, jer stvara veliku nesigurnost među građanima i nažalost to je situacija kada se ne sprovode strateške i razvojne politike i takvo društvo stagnira i u političkom a primarno u ekonomskom i vrijednosnom sistemu jer to je period nestabilnosti koji ne odgovara bilo kom bez obzira da li se nalazi u političkoj većini ili manjini”, kazao je Radulović.

Može se desiti da imamo izbore paralelno sa izborima u Srbiji

Predsjednik Upravnog odbra CEMI-ja Zlatko Vujović je saglasan da nije samo Skupština ona koja može skratiti mandat Vladi već, dodaje, postoje situacije kada izbore može izazvati Vlada.

“To na neki način čini nesigurnim DF i vlasti u Beogradu koje sponzorišu tu političku grupaciju, jer se može lako desiti da imamo izbore paralelno sa izborima u Srbiji. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima namjeru da dobije novi mandat Parlamenta u susret rješavanju pitanja Kosova a i refrenduma o novim Ustavnim promjenama”, kazao je Vujović.

Na potezu DF

On ne vjerujem u ovom trenutku iko želi izbore ali, kako je kazao, ima puno kandidata koji bi željeli da se izbori održe od jeseni do proljeća.

“DF ima šanse da pojača svoj rezulatat ukoliko u tom trenutku Vučić i njegovi mediji i resursi budu u funkciji njihove predizborne kampanje. Ako se poklope kampanje u Crnoj Gori i Sriji to ne bi bilo dobro za DF”, smatra Vujović.

Vujović se slaže i da je Vlada manjinska.

“Sada imate apsurdnu situaciji da Vlada ne može da obezbijedi prolaznost zakonskih tekstova u Parlament, imate blokadu Parlamenta i kada dođete u ovakvu situaciju najpoštenije je ići na izbore”, ističe Vujović.

Radulović dodaje da Vlada može pasti samo ako je otkaže neko iz vladajuće strukture.

“Potez je na DF-u jer ako oni ne povuku potez ona će nastaviti da funkcioniše i biće legitimna. Građani će trpjeti zbog nefunkcionalosti. Politički potez nije u rukama premijera kome odgovara status quo, on je u rukama koalicije ZBCG koja može da pokrene postupak povjerenja vladi”, kazao je Radulović i zaključio da u ovoj situaciji gubi javni interes.

IzvorRTCG

Najnovije

UŽIVO Kremlj pokušava da spriječi pobunu u Rusiji; Pismo bomba eksplodirala u ambasadi Ukrajine...

Danas je 281. dan rata u Ukrajini. Razvoj događaja pratite na portalu AKTUELNO. 15:06 Prvi snimci iz Madrida An explosion occurred at the Ukrainian embassy in Madrid....

Vlada: Abazović optužio Jovanu Marović za neistine, Novaković Đurović koordinira Ministarstvom evropskih poslova

Kontroverzni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je na današnjoj sjednici Vlade da će ministarka Ana Novaković Đurović koordinisati Ministarstvom evropskih poslova, nakon što je Jovana Marović podnijela...

Vučurović: Ako nema većine za Zakon o predsjedniku, idemo na izbore

Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović smatra da je veoma loša ideja da se izvrši rekonstrukcija Vlade koja je već oborena u Skupštini. “Zapravo, već smo nekoliko puta...

Kontrola optužnice protiv Jovanića odgođena za 21. decembar

Kontrola optužnice protiv predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića za optužbe Specijalnog tužilaštva da je uz pomoć 11 pripadnika kriminalne organizacije, među kojima su stečajni...

Stanić: Abazovićev poklon za Novu godinu je povećanje akciza na gorivo za deset centi

Namjera smijenjene Vlade Dritana Abazovića da poveća akcize na gorivo za skoro 10 centi po litru jasno pokazuje da im nije stalo do povećanja...

Najčitanije

Povezano

Vujović: Vladajuća koalicija popisom stanovništva otvoreno želi da poveća broj Srba u Crnoj Gori

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Podgorici Zlatko Vujović kaže da je cilj vladajuće koalicije u Crnoj Gori da poveća broj ljudi koji se...

Univerzitet Crne Gore: Najstariji brucoš ima 87. godina

Rektor Univerziteta Crne Gore  Vladimir Božović primio je danas najstarijeg brucoša Univerziteta Crne Gore (UCG), 87-godišnjeg Branislava Radulovića, studenta Mašinskog fakulteta na studijskom programu Drumski saobraćaj. Božović je,...

Vujović: Odbijanjem mišljenja Venecijanske komisije uskratili bi evropsku perspektivu Crnoj Gori

Mišljenje Venecijanske komisije (VK) nije formalno pravno - obavezujuće, ali svako njegovo odbijanje značilo bi da je vlast uskratila evropsku perspektivu Crnoj Gori, poručio...

Vujović: Ne postoji politička volja da država napreduje ka EU

U Crnoj Gori ne postoji politička volja da država napreduje u integracijama za pristupanje Evropskoj uniji (EU), ocijenio je izvršni direktor Centra za monitoring...

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Cicvara
20.06.2021-22:36 22:36

Iskreno da znamo samo radi javnosti CRNE GORE -VUJOVICU nikad vise ne dozvoliti za izbore da on proglasava ka sto je radio u Niksicu mislim da je mnogo bio nastrojen prema srpskim listama i mnogo mu je bilo drago kad je proglasavao pobjedu DF-CETNIKA njegov osmijeh ponovite snimak i vidjet cete sledeci put njemu nikako dozvoliti !

Adnan
21.06.2021-00:47 00:47

Vujovicu Crnogorci ne smiju nista vjerovat srecemi mnogo opasan i podmukao tip covjeka za CRNOGORCE mislim da je mnogo pokrao glasova u NIKSIC!