Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Radulović: Crna Gora se ne smije prepustiti ”političkim elitama” zarobljenim u svojim stranačkim kalkulacijama

''Idoli ''vremena zlog'' ponovo postaju ''ikone'' nekim novim ''nacionalnim tribunima'' uvjerenim da trijumvirat Milošević-Bulatović-Karadzić nije trio tragedije već samo ''trojka'' koja nije uspjela. I zato je treba (u novom sastavu) ponovo ''pucati''. Stoga, građanska, antifašistička, multinacionalna i evropska Crna Gora, ne bi smjela ostati pasivna i prepustiti ''političkim elitama'', zarobljenim u svojim stranačkim kalkulacijama, da samo one ''arbitrirju'' već snagom svog društvenog autoriteta i uticaja, zaustaviti odvlačenje Crne Gore u ''tamni vilajet'' nacionalista, primitivaca i radikala''

Piše: Prof. dr Branislav Radulović

Kleronacionalistička, desničarska, revizionistička, populistička i antievropska narastajuća agresija, koja intenzivno razara crnogorsko građansko društvo, direktna je posljedica “oslobađanja” primitivizma, nekompetencije, revanšizma, površnosti i vlastoljublja, koje su postali institucionalna mantra i dominanti obrazac vladanja.

Mirna tranzicija vlasti (promjene političke većine) koja je trebala, kao kod prosvijećenih nacija, biti dio standarda demokratije i “još jedna osvojena ljestvica na putu ka EU” pretvorila se u najgoru regresiju, gdje se umjesto “vladavine prava uspostavilo pravo na (neodgovornu) vladavinu”.

Pod tezom o sopstvenoj “nacionalnoj i vjerskoj ugroženosti” novi vladari grubo krše sva pravila pravnog poretka i emituju agresiju prema svemu što nije militantni nacionalizam i vjerska klaustofobija .

Ovo vrijeme (po uzoru iz naslova Ćosićevog romana) i ove pojave zlokobno podsjećaju na period iz “miloševićeve” (1989.) kontra-revolucije koja je dovela do “krvavih devedesetih”, sa njihovom ponovnom jasnom indukcijom sa “sjevernih” adresa.

Idoli “vremena zlog” ponovo postaju “ikone” nekim novim “nacionalnim tribunima” uvjerenim da trijumvirat Milošević-Bulatović-Karadzić nije trio tragedije već samo “trojka” koja nije uspjela. I zato je treba (u novom sastavu) ponovo “pucati”.

Stoga, građanska, antifašistička, multinacionalna i evropska Crna Gora, ne bi smjela ostati pasivna i prepustiti “političkim elitama”, zarobljenim u svojim stranačkim kalkulacijama, da samo one “arbitrirju” već snagom svog društvenog autoriteta i uticaja, zaustaviti odvlačenje Crne Gore u “tamni vilajet” nacionalista, primitivaca i radikala.

Neminovnost nastajanja svojevrsnog građanskog foruma, dodatno se ogleda u činjenici da se sve veći broj uglednih pojedinaca povlači sa javne scene, izbjegavajući da se oglašavaju u “vremenu skakavaca”.

Zato, integracija crnogorske građanske zajednice neminovna je tim prije što su prve žrtve “radikala, populista i agresivnih primitivaca” upravo građansko društvo, pristojni obrasci življenja i prosvjećeni i autonomni pojedinci.

P.S.

Pasivnost znači pristajanje, pristajanje znači manjak otpora, a manjak otpora je siguran put da “kad nevolja zakuca na tvoja vrata neće biti nikog da te brani”.

Stoga se treba sjetiti jednog podgoričkog grafita iz 1993. godine: “Kad ako ne sad, ko ako ne mi”!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BMX
12.08.2023-21:50 21:50

Od 30.08.2020 g Crna Gora je institucionalno urušena, bezbjednosno kompromitovana, identitetski obezličena, međunarodno marginalizovana, evro-integracijski izbrisana, ekonomski devastirana, medijski kolonizovana, građanski antagonizovana – spijuni SVR, FSB, GRU, BIA nam vrsljaju svuda, popovi Crkve Srbije se pitaju za sve i izvan su Ustava i zakona, nesposobni, neobrazovani, sa fals i kupljenim diplomama upravljaju opstinama, ministarstvima, direkcijama, upravama, partijsko zaposljavanje i nepotizam nikad vece…. Crna Gora je danas u najtežem položaju u poslednjih nekoliko decenija i blizu je ponora

dragan
14.08.2023-10:01 10:01

Svaka cast Gospodine! Respekt!