Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Radulović-Bregu: Crna Gora ostaje pouzdan i posvećen partner

''Crna Gora predstavlja važnog partnera na Zapadnom Balkanu'', rekla je Bregu

Crna Gora će, kao i do sada, biti odgovoran i pouzdan partner, pri čemu će podržavati sve aktivnosti Savjeta za regionalnu saradnju RCC koje su važne za evropsku perspektivu regiona, saopštio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On je na sastanku sa generalnom sekretarkom RCC Majlindom Bregu istakao posvećenost Crne Gore razvoju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, kao jednom od tri ključna prioriteta vanjske politike. To se, kako je naveo, ogleda kroz aktivno učešće naše države u 35 regionalnih inicijativa.

”Nastojaćemo da sprovodimo aktivnosti iz nedavno usvojenog Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište (2021-2024)”, rekao je Radulović, naglašavajući značaj Zelene Agende za Zapadni Balkan, kao i projekata za razvoj i promociju turizma u Regionu, imajući u vidu da su pojedini gradovi i predjeli Crne Gore uključeni u zajedničke regionalne rute.

Bregu je istakla da je jedan od prioriteta RCC-a saradnja zemalja Zapadnog Balkana, posebno u kontekstu uspostavljanja Zajedničkog regionalnog tržišta.

”Crna Gora predstavlja važnog partnera na Zapadnom Balkanu”, rekla je Bregu, ističući značaj zajedničkih aktivnosti koje se odnose na ukidanje trgovinskih barijera, olakšan transfer novca, mobilnost ljudi i ukidanje rominga naredne godine u regionu.

Ona je ukazala na važnost zelenih koridora unutar regiona i između Zapadnog Balkana i EU, koji su omogućili nesmetan protok ljekova, medicinske opreme i hrane još na početku krize izazvane pandemijom COVID-19.

”Sagovornici su se dogovorili da nastave intenzivnu komunikaciju i aktivnosti, koje predstavljaju integralni dio procesa pristupanja regiona Evropskoj uniji”, zaključeno je na sastanku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve