Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Radović: Promjene Zakona o predsjedniku, moguće samo uz promjenu Ustava

Kako je kazao gostujući u emisiji Radija Crne Gore Link, nije optimista da će do tog dijaloga doći, jer postoji više političkih subjekata kojima ovo stanje odgovara

Direktor Građanske alijanse Milan Radović je istakao da inicijativa o promjeni Zakona o predsjedniku, gdje bi se njegove ingerencije prenosile na Skupštinu, nešto što bi tražilo promjenu Ustava. U suprotnom bez funkcionalnog Ustavnog suda samo se vrtimo u krug.

Nakon tih izmjena, kako je kazao gostujući u emisiji Radija Crne Gore “Link”, nezadovoljni bi se obratili Ustavnom sudu koji opet ne može da odlučuje.

“Potrebno je uključiti u to pitanje i akademsku zajednicu i političe subjekte i NVO sektor i međunarodne partnere i tražiti najbolje rješenje”, kazao je Radović.

On je naglasio da je sasvim izvjesno da će ova politička situacija u kojoj nemamo funkcionalan Ustavni sud potrajati još nekoliko mjeseci, što zbog procedura koje se sada ponovo moraju pokrenuti u procesu izbora sudija, što zbog nemogućnosti političkih subjekata da dijalogom dođu do rješenja, jer nekima ovo stanje i odgovara.

Kako je kazao gostujući u emisiji Radija Crne Gore Link, nije optimista da će do tog dijaloga doći, jer postoji više političkih subjekata kojima ovo stanje odgovara.

“Mi smo u Građanskoj alijansi ranije više puta apelovali i kritikovali ponašanje političkih subjekata, ukazujući da ovo jeste veliku javni interes i da je dogovor oko kriterijuma za izbor sudija neophodan. Problem je što kod nas politički subjekti privatizuju tu stvar i žele da za sudije izaberu one koji su bliski njigovim političkim opcijama i da u narednom periodu preko njih utiču na rad Ustavnog suda, a poenta je potpuno drugačija da imamo nezavisni sud”, naglašava Radović.

Kaže da ovo pitanje mora da bude prioritet, te da je ulaženje u izbore bez Ustavnog suda veliki rizik.

“Imali smo kvalitetne kandidate, ali u političkom nadgornjavanju došli smo do ove situacije. Nema povjerenja između političkim subjekata i to se mora rješavati. Očekujem od EU da se umiješa da bi dijalog krenuo”, naveo je Radović.

Ističe da je moguće da u prigovorima u vezi izbornog procesa i sud u Strazburu bude adresa, te da su do sada kao NVO koja se bavi ljudskim pravima imali slučajeva u kojima su preskakali Ustavni sud i direktno se obraćali Evropskom sudu za ljudska prava i uspijevali da dobiju sporove.

“Ovo bi bio prvi put da se rješavaju tamo i izborna prava, a može se desiti da želbe idu ka Ustavnom ako ne dobiju odgovor njihovi zastupnici će razmišljati i o Strazburu.

Situacija u Šavniku, kaže, pokazala je da nam treba izgradnja efikasnog i demokratskog načina izbora, jer se pojavljuje veliki broj nepravilnosti i pokušaja zloupotrebe zakona, pa imamo i to upisivanje birači iz mjesta u mjesto.

“Tu je potrebna dobra izborna reforma i to se može regulisati brojnim zakonskim izmjenama, pa recimo da onaj koji se doseli u neko mjesto ne može glasati izvjesno vrijeme ili u četiri godine mogu glasati samo jedanput na lokalnim izborima”, kazao je Radović.

Sve više se traže vanredni parlamentarni izborni i ta priča je krenula još sa preliminarnim rezultatima. Smatra da nakon pada dvije vlade trebali da se dese ti izbori i da se stvori stabilna vlada.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve