Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Rabrenović: Protekle dvije godine živjeli smo u svim Danteovim krugovima pakla

Ističe da je jedno od najznačajnijih društvenih pitanja uvijek bilo pitanje zaštite životne sredine

Prethodna vlada bi, da je mogla, “ugasila Podgoricu”, kaže odbornik Liberalne partije u Skupštini glavnog grada Jovan Rabrenović, ističući da je učinila najviše štete glavnom gradu svoje države.

Rabrenović je, u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV, istakao da smo u protekle dvije godine živjeli u svim Danteovim krugovima pakla.

Ističe da je jedno od najznačajnijih društvenih pitanja uvijek bilo pitanje zaštite životne sredine.

“Liberalna partija zagovara koncept zaštite životne sredine, zelene Podgorice i Crne Gore, ekološki održive i prihvatljive države, koja sa državnog nivoa može pomoći lokalnim samoupravama u očuvanju nivoa života njenih građana”, napominje Rabrenović.

Smart City je, ističe, sjajan projekat Glavnog grada i jedan od najljepših koji je urađen na regionalnom nivou.

“Svi Podgoričani će imati koristi od tog projekta. Glavni grad radi na tome da unaprijedi i vrlo uspješno realizuje projekat Smart City”, dodaje Rabrenović.

Zaštita životne sredine u oblasti Glavnog grada, ocjenjuje, na izuzetno je visokom nivou.

Pohvalio je rad lokalnih preduzeća i menadžmenta Glavnog grada. Osvrnuo se i na, kako kaže, kriminalne radnje pojedinaca koji uništavaju svoj grad.

“To nije samo za osudu, nego i za dugogodišnju zatvorsku kaznu. Pored svega toga, svi konstatuju da je Podgorica zeleni grad, bez obzira na pokušaje pojedinaca da naruže pojedine djelove čupanjem sadnica i raznim devastacijama”, pojašnjava Rabrenović.

Izmjenama zakona, smatra, treba da bude definisano to krivično djelo.

Podsjetio je na podmetnute požare na brdu Gorica, koji su uništili značajan dio flore i faune.

“Za ta djela mora biti određena sankcija i svaki pojedinac procesuiran i kažnjen za krivično djelo koje je napravio”, nema dilemu Rabrenović.

U gradska preduzeća “Deponija” i “Čistoća”, kaže, konstantno se ulaže.

“Radimo u skladu sa propisima Evropske unije. Da je do nas, sjutra bismo mogli ući u EU. Predsjednik Evropske komisije prije nekoliko godina je, prilikom posjete preduzeću ‘Deponija’, rekao da je to nešto što nijesu očekivali da će vidjeti u regionu. Svaki projekat je usklađen sa standardima EU”, ističe Rabrenović, dodajući da su sve te činjenice lako dokazive.

Međutim, kako naglašava, uzalud postoje kontejneri ukoliko građani ne žele da selektuju komunalni otpad.

Osvrnuo se i na mehanizaciju, ističući da se ona uvijek mora obnavljati.

“Sva mehanizacija je prilično skupa, ali ima svoj rok trajanja i potrebno ju je obnavljati. Radnici rade u prilično teškim uslovima”, kaže Rabrenović.

Ulaganja u preduzeća će biti manja kada se promijeni svijest građana i, kako navodi, manje će se ulagati u popravljanje štete koju su napravili nesavjesnim ponašanjem.

“Cjenovnik o komunalnim djelatnostima u skladu je sa važećim zakonom i u obavezi je da u roku od pet godina izjednači cijene za fizička i pravna lica. Građani su dužni da što manje uništavaju okolinu i infrastrukturu u koju su ta preduzeća uložila”, navodi Rabrenović.

Upitan koji su, po njegovom mišljenju, najbolji projekti gradske uprave, kao i na šta je trebalo usmjeriti više pažnje kako bi se unaprijedilo funkcionisanje glavnog grada, Rabrenović odgovara da je prijeko potreban unaprijeđen javni prevoz.

Pohvalio je i izgradnju parkova i igrališta.

“Imaju priliku i djeca i roditelji da se posvete zdravim stilovima života”, ističe Rabrenović, dodajući da ne bi bilo kraja nabrajanju svih stvari kojima je impresioniran u radu lokalne samouprave u posljednje četiri godine.

Posebno je pohvalio i izgradnju šetališta pored Morače. Projekat svih projekata je, ističe, postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda.

“Nadam se da će autobusi početi uskoro da saobraćaju i da ćemo imati priliku da – u dogovoru sa novom Vladom, koja će, nadamo se, biti manje neprijateljski raspoložena prema Podgorici – uložimo i dodatna sredstva za kupovinu tridesetak novih autobusa, koji bi upotpunili javni prevoz. Sviđa mi se ideja gradonačelnika Ivana Vukovića o tramvajima”, poručuje Rabrenović.

Napominje da će građani tek vidjeti koliko je projekat biznis zona u Podgorici dobar i značajan za glavni grad.

“Mikro, malim i srednjim preduzećima moramo pomoći, jer su to najčešće poslovi koji obuhvataju cijele porodice. Glavni grad je nastojao da pomogne tokom pandemije i da im umanji troškove. U oblasti turizma smo uradili manje nego što bi trebalo. Turizam može da bude jedan od ključnih izvora prihoda u glavnom gradu”, zaključuje Rabrenović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve