Nedjelja, 26 Maja, 2024
Rubrika:

PzP: Nova vlast da obezbijedi profesionalan rad Javnog servisa

RTCG ne služi interesima javnosti na objektivan, nepristrasan i vjerodostojan način vidimo i na brojnim drugim primjerima.

Radio-televizija Crne Gore mora da bude transformisana u istinski servis svih građana, koji će o društvenim, dnevno-političkim i drugim dešavanjima biti informisani na adekvatan i nepristrasan način uz uvažavanje svih naših različitosti, saopšteno je iz Pokreta za promjene (PzP).

Član Glavnog odbora PzP-a, Aleksandar Lekić naveo je kako će ta stranka od novih vlasti tražiti sprovođenje ozbiljnih reformi i obezbijeđivanje profesionalnog novinarstva i nezavisnosti rada Javnog servisa.

”I nakon formiranja nove Vlade, RTCG ostaje pod jakim uticajem nekada vladajuće a sada opozicione DPS. Ovaj uticaj se mahom ogleda u uređivačkoj politici informativnih emisija, a naročito dnevnika kao centralne informativne emisije. Tako u nedeljnom dnevniku u 19:30h u dijelu političko-društvenih tema, imali smo priliku da čujemo čak pet saopštenja opozicionih partija u vezi jedne teme, od kojih dva dolaze od DPSa, a po jedno od SDP-a, Liberalne partije i HGI. Sa druge strane nije dato prostora da o ovoj temi svoj stav iskažu i predstavnici onih partija koje podržavaju vlast. Između ostalog tema je bila već poznata mantra o ugroženosti države, kako se nastojalo prikazati slavlje pristalica pobjedničke koalicije sa crnogorskim trobojkama nakon izglasavanja nove vlade” naveo je Lekić.

Prema njegovim riječima, da RTCG ne služi interesima javnosti na objektivan, nepristrasan i vjerodostojan način vidimo i na brojnim drugim primjerima.

”U istom dnevniku prilog o srednjoj pomorskoj školi u Kotoru reporterka TVCG završava sa riječima kako potreba za pomorstvom i viševjekovna tradicija pomorstva u Crnoj Gori nije prepoznata u raspodjeli resora nove crnogorske Vlade. Neprimjereno je, ali i krajnje neprofesionalno da bilo ko sa Javnog servisa ocjenjuje da li je pomorstvo prepoznato u nekom od resora nove vlasti samo na osnovu toga što ni jedan od tih resora ne sadrži pomorstvo u svom nazivu. Rezultate nove vlasti ćemo tek biti u prilici da vidimo. Možda bi za gledaoce bilo interesantnije da čuju od Javnog servisa koji su to rezultati prethodne vlasti po pitanju pomorstva u našoj zemlji” naveo je Lekić.

On smatra da informacije koje gledaoce zanimaju o opšte-društvenim, ekonomskim i političkim temama javni servis kao servis svih građana mora da plasira na vjerodostojan, nepristrasan način, po principu izbalansiranog novinarstva, odnosno uvažavajući više različitih izvora i političkih sagovornika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve