Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Proslava Dana Rusije bez Mandića i Kneževića: “Lideri DF-a ogorčeni na ambasadora Rusije”

Iz Demokratkse narodne partije i Nove srpske demokratije su ljuti na Gricaja zato što se, od kad su Knežević i Mandić osuđeni u postupku za pokušaj terorizma, "nije udostojio da ih posjeti", a kako nam je rečeno, najviše mu zamjeraju što je navodno blizak sa visokim funkcionerom DPS-a i savjetnikom predsjednika Đukanovića, Milanom Roćenom

Ruska ambasada juče je u hotelu Hilton u Podgorici organizovala prijem povodom Dana Rusije, na kojem je prisustvovala delegacija SPC na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, kao i pojedini predstavnici opozicije i predstavnici diplomatskog kora. Među prisutnima nije bilo lidera DF-a Andrije Manića i Milana Kneževića iako su bili pozvani. Razlog njihovog odustva, kako saznaje Standard, je ogorčenost radom ambasadora Rusije u Crnoj Gori Sergeja Gricaja.

Iz Demokratkse narodne partije i Nove srpske demokratije su ljuti na Gricaja zato što se, od kad su Knežević i Mandić osuđeni u postupku za pokušaj terorizma, “nije udostojio da ih posjeti”, a kako nam je rečeno, najviše mu zamjeraju što je navodno blizak sa visokim funkcionerom DPS-a i savjetnikom predsjednika Đukanovića, Milanom Roćenom.

“Razočaravjuće je što Gricaj od kad je stupio na dužnost nijednom nije došao u sjedište NOVE i DNP-a. Lideri DF-a su se nakon što je donesena presuda u slučaju za pokušaj terorizma sastali sa ambasadorima EU, Njemačke, Velike Britanije, ali se nijesu sastali sa Gricajem. On ne smije da dođe u prostorije DF-a jer se boji pojedinih struktura DPS-a, prije svega Milana Roćena. Mi njega i ne smatramo pravim ambasadorom Rusije”, rečeno nam je iz vrha DF-a.

Odnosi između Gricaja i DF-a počeli su da se pogoršavaju još 2017. godine, kada su Mandić i Knežević posljednji put direktno komunicirali sa njim na proslavi Dana Rusije.

“Kada su prije dvije godine bili na prijemu povodom Dana Rusije, Mandić i Knežević su Gricaju otvoreno saoptšili, da ukoliko ne posjeti DF u narednih godinu, ne računa da će lideri Fronta dolaziti na prijeme niti se truditi da razvijaju odnose sa ambasadom Rusije“, kazali su nam iz DF-a.

Lideri DF-a ali i njihovo članstvo posebno zamjeraju ruskoj ambasadi u Podgorici to što ih je ostavila na cjedilu i na neki način se ogradila od njih.

“Na posljednjem sastanku Gricaja i lidera DF-a rečeno mu je da su se Mandić i Knežević žrtvovali za očuvanje dobrih odnosa Rusije i Crne Gore. Poručili su mu da se protiv njih vodi proces, ne zato što su učestvovali u pokušaju terorizma na dan izbora 2016. godine, već zato što ih je režim označio kao rusofilske političare. To što se Gricaj nije udostojio da ih posjeti nakon što su osuđeni doživjeli su kao izdaju”, smatraju u DF-u.

Knežević i Mandić pred novinarima tokom sudskog postupka (20. jul 2017. godine)

Postavlja se pitanje da li je udaljavanje Gricaja od DF-a rezultat zvanične politike Moskve. U DF-u smatraju da to nije slučaj jer je, kako ističu, Gricaj poznat kao predstavnik liberalne struje u Rusiji.

Lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su 9. maja na po pet godina zatvora u suđenju za pokušaj terorizma na dan izbora 2016. godine. Mandićev vozač Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i po zatvora.

Za pokušaj terorizma krivim su proglasenšeni i ruski državljani, Edvard Šišmakov, Vladimir Popov, i devet srpskih državljana među kojima su bivši komandant srpske žandarmerije Bratislav Dikić, Nemanja Ristić i Predrag Bogićević. Posljednja dvojica nikad nijesu izručeni Crnoj Gori iako je zahtjev upućen.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve