Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Profesorica italijanskog jezika Krivokapiću: Za ministarke i ministre su nam potrebne osobe koje neće širiti strah i neznanje

Profesorica italijanskog jezika i književnosti građanska aktivistkinja iz Podgorice Maja Miličković uputila je Otvoreno pismo mandataru Zdravku Krivokapiću zbog predlaganja Vesne Bratić za ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta i Vladimira Leposavića za ministra pravde i manjinskih i ljiudskih prava upozorava da su za ministarke i ministre potrebne osobe koje neće širiti strah i neznanje i koje će doprinositi povjerenju, objektivnosti i demokratiji

Profesorica italijanskog jezika i književnosti građanska aktivistkinja iz Podgorice Maja Miličković uputila je Otvoreno pismo mandataru Zdravku Krivokapiću zbog predlaganja Vesne Bratić za ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta i Vladimira Leposavića za ministra pravde i manjinskih i ljiudskih prava upozorava da su za ministarke i ministre potrebne osobe koje neće širiti strah i neznanje i koje će doprinositi povjerenju, objektivnosti i demokratiji.

Maja Miličković

Pismo Maje Miličković prenosimo u cjelosti:

Uvaženi gospodine Krivokapiću,

Kako ste više puta iskazali očekivanje da se rad buduće vlade ne izlaže kritici u prvih 200 dana njenog rada, onda je odlučujući trenutak da slobodno građanstvo reaguje i iskaže rezerve. Očekujem od Vas da me uvažite pa moje javno obraćanje ne doživite kao opstrukciju napora da obrazujete Vladu i izložite me neprimjerenostima onih koji Vas podržavaju.

Ugledne nevladine organizacije koje se bave rodnom ravnopravnošću već su obrazložile svoju rezervu u odnosu na Vašu odluku da gospođu Vesnu Bratić predložite za buduću ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta. NVO su istu ocjenu ponovile reagujući, u još većom broju, kada je dr Bratić trebalo zaštiti od posramljivanja i izrugivanja kojem je izložena, što potvrđuje da se nijesmo svi pogubili u aktuelnoj krizi društvene svijesti.

Prije toga, dio univerzitetske zajednice je stao na stranu i u odbranu dr Bratić samo zato što je ona deklarisana, tradicionalna, a ja bih dodala, i razmažena Srpkinja. Ni riječi nijesu rekli o njenom doprinosu smanjenju građanske kulture ili prljanju javnog prostora. Profesori i univerzitetsko osoblje nijesu podsjetili na surovu činjenicu da agresivna retorika dr Bratić generiše novo nasilje.

Namjerno su zaboravili da bar ukažu kako se izlazi iz tog začaranog kruga i minimizira nasilje. Isti nijesu javno reagovali, nekada ranije, kada je trebalo odbraniti, žene ili muškarce, prema kojima su sistem i različite grupe, uključujući i vjerske, bili brutalni zbog njihovog aktivizma, novinarskog posla ili zalaganja za građanske slobode. Na žalost, u svojoj zaboravnosti i moralnoj konfuziji, nastavili su da veličaju antiheroje i jačaju međusobnu koheziju.

Pažjiva i isključivo dobronamjerna analiza javnog govora i predstavljenih pogleda dr Bratić ukazuje da ona nije u mogućnosti da dosljedno vjeruje i sprovodi program Vlade za koji se već ističe da će donijeti sistemski diskontinuitet i reforme.

Stavovi dr Bratić ukazuju da je bliska tradicionalnim rodnim ulogama što je pogodno za dalje jačanje seksizma, predrasuda i diskriminacije. Slobodno građanstvo Crne Gore je zabrinuto da bi njeno poimanje ljudskih prava i sloboda, uz ekstremnije manifestovanje određenih etničkih i vjerskih uvjerenja kojima je privržena, moglo ozbiljno da ograniči dalji razvoj građanskih sloboda. Uz uvažavanje i poštovanje njenog obrazovnog puta i postignutih rezultata, reklo bi se da ona suštinski ne razumije rodna pitanja i aktuelne izazove s tim u vezi. Mitovi i stereotipi kojima je, čini se, sklona mogli bi ozbiljno da opstuiraju politiku buduće Vlade i spriječe potrebne društvene promjene.

Takođe Vas molim u ime slobodnog građanstva, da prije izbora Vlade, obezbijedite da se i predloženi ministar za pravdu, manjinska i ljudska prava, dr Vladimir Leposavić, javno očituje u odnosu na rodnu ravnopravnost, status manjinskih naroda i prava LGBT osoba. Jedno održano predavanje na tu temu ne može biti i nije ekspertska legitimacija. Važno je, prije izbora Vlade, da javnost dobije jasna saznanja o stavovima i planovima budućeg ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava kako konačno prevazići tradicionalne rodne uloge, eksploataciju i ambivalentnost prema ženama, heteroseksizam i dominantni koncept da LGBT osobe svoj identitet njeguju u četiri zida i bez prava na sopstvenu porodicu.

Za ministarke i ministre su nam potrebne osobe koje neće širiti strah i neznanje i koje će doprinositi povjerenju, objektivnosti i demokratiji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve