Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

PROFESIONALAC: Krivokapića nije briga za odavanje podataka, prioritet mu je da Vukšić ostane direktor ANB-a

Krivokapić nije pokazao brigu za odavanje podataka partnerske službe, već je saopštio da je apsolutni prioritet opstanak Vukšića na mjestu direktora Agencije. Odmah nakon toga, Vukšić je u svom kabinetu održao sastanak sa najbližim saradnicima, na koje je vršio pritisak da neko od njih preuzme odgovornost, uz prijetnju da će ukoliko njega smijene i oni potonuti sa njim.

Patriota koji je postao simbol borbe protiv okupacije izdajničko-destruktivnog režima, crnogorskoj javnosti poznat pod pseudonimom Profesionalac, na radost hiljada čitalaca portala Aktuelno ponovo je počeo da piše.

Profesionalac se u dvadesetdrugom pismu koje je poslao na adresu portala Aktuelno osvrnuo na pokušaje premijera Zdravka Krivokapića da po svaku cijenu zaštiti Dejana Vukšića, ali i na ”podlosti” na koje je v.d. direktora ANB-a spreman da uradi da bi izbjegao smjenu i zakonske posljedice svojih nedjela.

Dvadesetdrugo otvoreno pismo ”Profesionalca” prenosimo u cjelosti:

Kako bi pokušao da se spasi posljedica za odavanje međunarodnih tajnih podataka partnerske službe, a koje je stvorilo velike probleme toj službi i čitavom NATO savezu, Dejan Vukšić, u skladu sa svojim moralnim osobinama, intenzivno radi na pronalaženju „krivca“ koji bi preuzeo njegovu odgovornost.

U dogovoru sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, koji je najavio „internu istragu“ koja treba da pronađe krivce u Agenciji (jer je naravno jasno da Vukšić nije jedan od njih), Vukšić svih ovih dana pokušava da među svojim saradnicima pronađe dobrovoljca koji bi prihvatio krivicu za počinjeno djelo.

Tako je Vukšić u subotu održao sastanak sa premijerom Krivokapićem, na kojem je dogovoreno da ga Krivokapić podrži i napravljena strategija da se odgovornost prebaci na nekog od službenika Agencije. Tom prilikom Krivokapić nije pokazao brigu za odavanje podataka partnerske službe, već je saopštio da je apsolutni prioritet opstanak Vukšića na mjestu direktora Agencije. Odmah nakon toga, Vukšić je u svom kabinetu održao sastanak sa najbližim saradnicima, na koje je vršio pritisak da neko od njih preuzme odgovornost, uz prijetnju da će ukoliko njega smijene i oni potonuti sa njim.

Zaslijepljen predstavom o sopstvenoj moći koju mu daje pozicija direktora ANB, hvalospjevima nadređenih i vjerovanjem da uživa bezrezervnu podršku partnera, iskusni advokat i nekadašnji sudija je izgubio osjećaj za realnost i svijest da njegovu odgovornost u ovom slučaju ne može ništa umanjiti, jer je informisanje korisnika izvan Agencije isključivo u njegovoj nadležnosti. Jedini koji je ovlašćen da dostavlja informacije svim kornisicima izvan Agencije, uključujući i Odbor za bezbjednost i odbranu, je direktor Agencije, koji je naravno i odgovoran za njihov sadržaj, bez obzira na to što su mu predložili njegovi saradnici.

O podlosti i karakteru Vukšića, najbolje govori podatak da je žrtvu pokušao da pronađe u najbližoj saradnici (s obzirom da su trojica ostalih odbili da to prihvate, svjesni mogućih posljedica), koja je ujedno i samohrana majka. Vukšić je saradnici ponudio da je smijeni sa mjesta načelnika Sektora, uz obećanje da neće krivično odgovarati nego samo disciplinski, a da će joj on nadomjestiti finansijske gubitke. Očigledno se Vukšić ne libi da žrtvuje najbližu saradnicu, pa čak i da je pošalje na dugogodišnju robiju, s obzirom da odgovornost za ovo djelo, a zna to Vukšić dobro, ni u kom slučaju ne bi bila disciplinska, već krivična. I to ona za koju je propisana dugogodišnja zatvorska kazna. Osim nje, Vukšić je pokušao da odgovornost svali i na njenu potčinjenu, koja je takođe avanzovala nakon dolaska Vukšića, a koja je takođe samohrana majka.

Naime, verifikovanje informacija vrši isključivo direktor Agencije, koji jedini može da odobri slanje informacija eksternim korniscima. Dakle, Agencija za nacionalnu bezbjednost ne funkcioniše na način kako nam to vrli Premijer objasni na Premijerskom satu, da tamo „postoji neka grupa ljudi koja direktoru dostavi informaciju, a on je samo potpiše“. Ta „grupa ljudi“ su načelnici sektora, top menadžment Agencije za nacionalnu bezbjednost, za čije aktivnosti odgovara direktor, i po objektivnoj odgovornosti, ali u slučaju Vukšića itekako i subjektivno, jer ih je sve do jednog lično postavio nakon što je ekspresno smijenio ranije rukovodstvo. Nije jasno na koje bivše strukture implicira Krivokapić da su podmetnule Vukšiću, jer „bivše strukture“ više ne postoje, bar ne ni na jednom rukovodećem mjestu u Agenciji.

Nakon što direktor odobri slanje informacije, pomenuta njegova saradnica je samo upakuje u skladu sa procedurom i šalje korisniku na čije je ime naslovoljen propratni akt koji je potpisao direktor. Dakle, ne postoji mogućnost slučajne greške u postupcima njegove saradnice, već bi ista morala da prilikom pakovanja informacije, namjerno podmetne tajni podatak partnerske službe i svjesno ga dostavi korisnicima koji su se sa njim kasnije upoznali, odnosno oda tajni podatak.

U prilog tome da je ovaj scenario nemoguć, svjedoče i navodi jednog od članova Odbora za bezbjednost, koji je javno izjavio da se sa istim sadržajem već upoznao prilikom posjete Agenciji i nakon toga skrenuo pažnju Vukšiću na odredbe Zakona koje članovima Odbora ne dozvoljavaju ostvarivanje uvida u međunarodne tajne podatke.

Takođe, interesantni su i navodi istog poslanika da je Vukšiću, dan prije sjednice Odbora, od strane predsjednika i potpredsjednika Vlade, a na inicijativu izvjesnog „stranog državljanina“, za koga možemo pretpostaviti ko je bio, traženo da dokument povuče, ali je on to odbio.

Izgleda da je očigledno da je Dejan Vukšić pokušao da obezbijedi podršku Odbora za bezbjednost i odbranu za njegov izbor na mjesto direktora Agencije, „prodajući“ im tajni podatak partnerske službe kao znak svoje otvorenosti i kooperativnosti. Međutim, ono na što Vukšić nije računao, to je da u Odboru za bezbjednost postoje poslanici koji neće prihvatiti kršenje zakona, pogotovo kada su u pitanju ovako značajne stvari, već će reagovati kako bi zaštitili interese Države, što je „sreća u nesreći“ jer bi odlivanje NATO informacija na ovaj način teklo ko zna do kada.

A kad je shvatio da je pogrešno procijenio poslanike, Vukšić je pokušao da ubijedi nekog od saradnika, ne žaleći ni novac, da preuzme njegovu odgovornost, nadajući se da će zadržati mjesto direktora Agencije.

Gospodine Vukšiću, uzalud se trudite. Štetu koju ste im napravili, partneri Vam neće oprostiti jer bi to za njih bio poraz kakav nijesu mnogo puta doživjeli u svojoj istoriji. To bi bila izdaja njihovih operativaca, službenika i saradnika jer Služba nije stala u njihovu zaštitu, koja bi ih koštala na mnogo drugih frontova.

Takođe, uzalud se nadate, jer i sve da Vam saradnica pristane na nagodbu sa Vama i prihvati krivicu, niko Vas ne može abolirati odgovornosti, jer ste vi jedini odgovorni za dostavljanje informacije i zakonitost rada Agencije.

Nadam se da nećete do kraja biti bezdušni i Vašu saradnicu povući sa sobom u ponor u koji ste sami krenuli, da je nećete poslati na dugogodišnju robiju i njeno maloljetno dijete ostaviti bez roditeljske brige, koju ne može kupiti novcem koji joj nudite.

Poznato je da ste navikli da se junačite na svim frontovima, a onda krijete, izgleda Vama svejedno iza specijalaca koji Vas obezbjeđuju ili samohranih majki, ali bar jednom budite muško i suočite se sa posljedicama svoga ponašanja.

PROFESIONALAC

Na linkovima u nastavku možete pročitati tekstove Profesionalca koje smo do sad objavili:

PROFESIONALAC: Da li je Krivokapić naumio da odgovornost svali na nekog od službenika ANB-a i poslanike?

PROFESIONALAC: Vukšić i pored upozorenja insistirao da se tajni podaci dostave Odboru!

EKSKLUZIVNO Profesionalac od sjutra ponovo na portalu Aktuelno!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Cuca
27.03.2021-08:07 08:07

Uhh…. kako ga je prosuo profesionalac, svaka mu čast!!!

Jok mori
27.03.2021-08:32 08:32

ovo je ta “najkompetentnija vlada u istoriji Crne Gore” ( čitaj najljigavija vlada u istoriji Crne Gore ) ???

Jok mori
27.03.2021-08:33 08:33

Kriju se iza samohranih majki ??? ccccc

Dolcea
27.03.2021-09:56 09:56

Iz ovog blata izlaz ti je živi pjesak Vukšiću! STO SE JAČE BUDEŠ KOPRCAO,DUBLJE ĆEŠ TONUTI! I NA KRAJU,ROBIJA!!! NIJE DRŽAVA NA PRODAJU! HVALA PEOFESIONALCU ZA SVAKO SLOVO ODBRANE CRNE GORE I OVE SUROVE ISTINE! VJECNA JE!

nenad mne
27.03.2021-10:48 10:48

Nije mi jasno u čemu je problem? Postoji dokument i na kraju je potpis onoga ko stoji iza podataka-tačka! Ako nijesi pročitao, a potpisao si, kao advokat, trebao bi da zna da ga to ne oslobađa odgovornosti! Valjda se to uči na pravnom fakultetu?

LipaLipa
27.03.2021-14:57 14:57

…. ovo mi ne lici na profesionalnu analizu. …. clanovi odbora. koji su obavezni da ne … izlaze u javnost sa podacima. se aboliraju. … “slucajno” nova opozicija. ma nemoj. bas providno. … ne dobija ANB. podatke. od bilo koga. za sebe. vec za organe drzave. … podaci svih slubi svijeta “cure” to je smisao “politika” obavestajnih.. … “mnogo vike ni oko cega” (Sekspir). … aj’ zdravo. …

gagi
27.03.2021-19:13 19:13

E pa ne vidjeh odavno dva veca smrada,nasla serpa zaklop.

Mil
27.03.2021-20:32 20:32

Eo pitam, jer ne znam. Je li moguce da medju drzavnim tuziocima niko ne cita novine, i je li moguce da ni jedan od drzavnih tuzilaca ne vidi krivicno djelo o kome su i vrapci culi?! Ovo je totalno cudno! Nemoguce da Vuksic, Krivokapic i Abazovic mogu da krse zakone kad im nampane, a da ih niti jedann drzavni tuzilac ne tretira?!