Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Procjena napretka prema principima javne uprave u Crnoj Gori

Zamjenik šefice Delegacije EU je zaključio da je sistem zapošljavanja u javnoj upravi zasnovan na profesionalnim kvalitetima i zaslugama neophodan uslov za ispunjavanje kriterijuma za pristupanje EU. Izrazio je spremnost Evropske unije da nastavi da pruža podršku Crnoj Gori u ovoj značajnoj oblasti.

Ministarstvo javne uprave i SIGMA zajednički organizuju događaj na visokom nivou za više rukovodioce ministarstava i javnih tijela koji su ključni za Procjenu napretka u Crnoj Gori saglasano SIGMA Principima dobre javne uprave 2024.

U uvodnom dijelu govorio je ministar javne uprave, Marash Dukaj, koji je istakao da je već treća godina implementacije Strategije reforme javne uprave, koja je usaglašena sa SIGMA Principima, utemeljenim na podršci Evropske unije i OECD-a, a u cilju unapređenja javne uprave.

“U skladu sa željom da zaslužimo potpuno povjerenje građana, zalažemo se za potpunu transparentnost u radu javne uprave. U kontinuitetu razvijamo sistem za unapređenje pružanja usluga građanima. Iniciramo intenzivnije aktivnosti u svrhu smanjenja birokratskih procedura. Temelje moderne javne uprave postavljamo kroz digitalizaciju, jer su građani, građanke i privreda, kao i kvalitet usluga koje im pružamo, u središtu ovog procesa“, naglasio je ministar.

Dukaj je kazao da je analiza dosadašnjih rezultata pokazala o posvećenost principima reforme javne uprave, kroz jačanje administrativnih kapaciteta i unapređenje zakonodavnog okvira.

“U kontinuitetu ulažemo napore za dalje jačanje sajber bezbjednost i digitalne transformacije. Svi ovi aspekti su u direktnoj vezi sa harmonizacijom nacionalnog zakonodavstva s pravnom tekovinom Evropske unije. Ovaj proces uključuje izradu novih, kao i izmjene i dopune postojećih zakonskih rješenja. Drago mi je da danas razgovaramo o pitanjima važnim za procjenu stanja u javnoj upravi. Uvjeren sam da će to biti doprinos da naša javna administracija, dobije objektivnu informaciju o stvarnom stanju, kako bismo na dokazima, nastavili ka ostvarenju naše misije – otvorena i ka građanima usmjerena javna uprava“, zaključio je ministar Dukaj.

Zamjenik šefice Delegacije EU u Crnoj Gori, Rikardo Seri, je kazao da princip dobrog javnog upravljanja u samoj srži procesa EU integracija, i ključ za ostvarenje ekonomskog rasta, konkurentnosti i boljeg kavliteta života. Ukazao je da uspješno prevazilaženje brojnih izazova koje Crnu Goru očekuju na putu ka EU zavisi od administrativnog kapaciteta zemlje da sprovede pravnu tekovinu Evropske unije.

Naglasio je da principi reforme javne uprave, koje je razvila SIGMA, pružaju ključne smjernice za razvoj kompetentne, odgovorne i efikasne javne uprave.

Zamjenik šefice Delegacije EU je zaključio da je sistem zapošljavanja u javnoj upravi zasnovan na profesionalnim kvalitetima i zaslugama neophodan uslov za ispunjavanje kriterijuma za pristupanje EU. Izrazio je spremnost Evropske unije da nastavi da pruža podršku Crnoj Gori u ovoj značajnoj oblasti.

Predstavnici SIGMA/OECD u novembru 2023, na ministarskom sastanku u Parizu, predstavili su revidirane Principe javne uprave, koji su pripremljeni u kontekstu zajedničke inicijative sa EU. Procjene napretka u odnosu na Principe javne uprave, SIGMA sprovodi u svim zemljama Zapadnog Balkana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve