Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Preporuke UN-a: Riješiti slučajeve policijske torture, otkriti napadače na novinare…

Sjedinjene Američke Države (SAD) preporučuju Crnoj Gori da osigura nezavisnost, integritet, odgovornost i nepristrasnost pravosuđa kroz sprovođenje antikorupcijskih politika

Potreba efikasnih istraga o napadima na medije i novinare i nezavisna tijela koja će detaljno provjeriti navode o policijskoj torturi ključne su stvari na kojima Crna Gora treba da radi po pitanju zaštite ljudskih prava, preporuke su država članica Ujedinjenih nacija (UN). Radna grupa Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR) UN-a, mehanizma provjere stanja ljudskih prava, objavila je pojedinačne zaključke i preporuke date na sjednici početkom maja u Ženevi, koje je Crna Gora pregledala i usvojila.

Portal RTCG donosi ključne preporuke po pitanju ljudskih prava u Crnoj Gori.

Sugestije u cjelosti možete pročitati OVDJE.

Sjedinjene Američke Države (SAD) preporučuju Crnoj Gori da osigura nezavisnost, integritet, odgovornost i nepristrasnost pravosuđa kroz sprovođenje antikorupcijskih politika.

“Obezbijediti da svi prijavljeni napadi i uznemiravanja novinara koji istražuju policajce i druge vladine službenike, a koji su navodno uključeni u koruptivnu praksu ili zloupotrebu položaja, budu temeljno i nepristrasno istraženi, posebno imajući u vidu kritičnu važnost ovakvih istraga za bezbjednost medijskih radnika”, navodi se u preporukama SAD.

Kanada ocjenjuje da Crna Gora treba da riješi aktuelne slučajeve fizičke i psihičke policijske torture uhapšenih, iznuđivanje iskaza i nedostatak efektivnih istraga o takvim izvještajima.

Italija takođe poručuje da optužbe o mučenju, zlostavljanju ili prekomjernoj upotrebi sile od strane policije treba da istražuje nezavisno tijelo i da svi počinioci budu izvedeni pred lice pravde.

“Preduzeti neophodne zakonske disciplinske i druge mjere za sprečavanje torture u policijskom pritvoru i obezbijediti istrage u slučajevima sumnje na torturu, kao i krivičnu odgovornost”, preporuka je Njemačke, a na istom je stanovištu su i Švajcarska i Rusija.

“Osigurati brzu i nepristrasnu istragu o praksi torture i drugih oblika zlostavljanja lica koja se nalaze u policijskom i drugim mjestima pritvora”, navodi se u preporukama Rusije.

Sugestije Hrvatske odnose se na ratne zločine.

“Proaktivno istražiti sve optužbe za ratne zločine i osigurati efikasno krivično gonjenje u skladu sa međunarodnim standardima, Takođe, usvojiti neophodne mjere u cilju obezbjeđivanja odštete svim žrtvama teških kršenja ljudskih prava ili njihovim porodicama”, piše dijelu izvještaja u kojem su preporuke Hrvatske.

Španija Crnoj Gori sugeriše implementaciju odredbe protiv diskriminacije u radnom zakonodavstvu i da osigura jednak pristup poslovima za sve ljude, štiteći ih od bilo koje vrste diskriminacije.

Francuska je poručila da treba nastaviti sa naporima u borbi protiv torture, usvajanjem pravne definicije koja uzima u obzir sve elemente sadržane u Konvenciji protiv torture i drugih surovih, nehumanih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja.

Nepal savjetuje da se ojačaju mjere za eliminisanje diskriminacije svih etničkih manjina i marginalizovanih grupa.

Ministar za ljudska i manjinska prava u tehničkom mandatu, Fatmir Đeka, rekao je na događaju u maju da je Crna Gora nastavila reforme u sudstvu, te nastavila jačanje normativnog, institucionalnog i strateškog okvira za poštovanje ljudskih prava.

Istakao je i da je nastavljena borba protiv korupcije, kao i snaženje antikorupcijskih institucija.

Naveo je da Crna Gora radi set novih medijskih zakona, uključujući medijsku strategiju, što će, kako je rekao, obezbijediti veću slobodu izražavanja i bezbjedno okruženje za novinare.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve