Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Premijerski sat u srijedu: Markovića pitaju o radu tužilaštava, povećanju zarada, vazduhu u Pljevljima…

Predsjednik Vlade Duško Marković u srijedu će, u okviru Premijerskog sata, odgovarati na poslanička pitanja

Predsjednik Vlade Duško Marković u srijedu će, u okviru Premijerskog sata, odgovarati na poslanička pitanja.

foto RTCG

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević od premijera Markovića želi da čuje  da li će Vlada u Budžetu za 2020. godinu predvidjeti povećanje zarada u ključnim sektorima koji čine državnu upravu? Da li smatrate da su zarade ljekara i medicinskog osoblja, prosvjetnih radnika ili pripadnika sektora bezbjednosti adekvatne i u korelaciji sa ocjenama o rezultatima ekonomske politike u prethodne tri godine? Zašto u Crnoj Gori i pored rasta BDP imamo smanjenje realne zarade za 2,3 odsto? Da li prosječna zarada u posljednje tri godine, od 511-515 eura, može za rezultat da ima poboljšanje životnog standarda građana, posebno imajući u vidu činjenicu da, prema podacima sindikata, oko 70 hiljada zaposlenih primaju plate u iznosu do 250 eura?

Konjevića takođe zanima zašto je Vlada odbila prijedlog SDP-a da se smanje opterećenja na zarade?

“Naš prijedlog odslikava kretanja u regionu koja daju dobre rezultate za privredu i budzet u srednjem roku. Zašto je za DPS problem da se o ovom pitanju otvori dijalog u parlamentu”, pitao je Konjević.

Poslanika Socijaldemokrata Borisa Mugošu interesuje koje mjere Vlada Crne Gore preduzima u cilju poboljšanja likvidnosti crnogorske privrede, imajući u vidu činjenicu da su, prema podacima Centralne banke, u blokadi računi blizu 18 hiljada pravnih lica i preduzetnika?

“Koji su efekti sprovođenja Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza, donijetog 2014. godine”, pitao je Mugoša.

Iz redova Demokratske partije socijalista, premijeru stiže pitanje od poslanika Danijeal Živkovića.

“Kada se mogu očekivati prvi rezultati najavljenlh politika odnosno projekata koji su u toku, a tiču se zaštite životne sredine i energetike u Pljevljima”, pitao je Živković.

Iz Kluba poslanika SNP-Demos, Danijela Pavićević pitala je premijera da li smatra da se dovoljno uradilo na rasvetljavanju ubistva Duška Jovanovića.

“Da li je, po Vašem mišljenju, ministar pravde Zoran Pažin pokazao dovoljno senzibiliteta i profesionalnog kredibilitata time sto nije izrazio zainteresovanost da
od nadležnog tužilaštva zatraži profesionalnu odgovomost zbog očigledne pasivnosti u rješavanju ovog zločina? Da li je nepostupanje i nečinjenje krivično
djelo? Da li je ovaj ministar svojim radom i zalaganjem opravdao Vaše ukazano povjerenje prilikom sastavljanja Vlade? Markoviću, da li ćete Vi nešto preduzeti zbog činjenice da, u vrijeme Vašeg mandata, nijesu pronađeni i procesuiram počinioci i nalogodavci ubistva, tj. da li ćete zatražiti profesionalnu odgovonost onih koji su pasivnim odnosom doveli do nerjesavanja zločina”, pitala je poslanica Pavićević.

Pitanje za premijera Markovića ima i jedan od lidera Demokratskog fronta, Andrija Mandić.

“Da li protivustavno, nezakonito, i političkim razlozima podstaknuto djelovanje SDT-a i VDT-a prema DF-u, a posebno nanovija podmetanja poslaniku Nebojši Medojeviću, predstavlja samo još jedan potez u nizu razuzdane tužilačke diktature koju Vlada snažno podržava ili se radi o nečem drugom”, navodi se u Mandićevom pitanju.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve