Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Premijer Slovenije sa Milatovićem: Optimisti da je moguće da Crna Gora postane članica EU i 2008. godine

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović okončao je zvaničnu posjetu loveniji sastankom sa predsjednikom Vlade te zemlje Robertom Golobom.

Teme razgovora bile su unaprjeđenje bilateralne saradnje između dvije države, snažnija podrška Slovenije ubrzanju evropskog puta Crne Gore i jačanje ekonomske saradnje.

“Susretom sa predsjednikom Vlade završavam zvaničnu posjetu Sloveniji koju ocjenjujem kao veoma dobru, i u razgovoru sa premijerom dobili smo snažnu podršku kada je u pitanju evropski put Crne Gore. Zamolio sam predsjednika Vlade, kao što sam to uradio i sa predsjednicom Pirc Musar, da Slovenija bude još snažniji promoter i glas Crne Gore u Briselu kada je u pitanju naš evropski put, i mogu da vam kažem da se druga strana složila da će to upravo tako i biti. Kada su u pitanju naši bilateralni odnosi, oni su ocijenjeni kao vrlo dobri, saglasili smo se da u narednom periodu damo neki zajednički zamajac unaprjeđenju ekonomskih odnosa tako što ćemo već na proljeće naredne godine organizovati slovenačko- crnogorski privredni forum, najvjerovatnije u Podgorici, čime ćemo opet staviti akcenat na unaprjeđenje naše ekonomske saradnje. Veoma sam srećan što je Crna Gora dobila i organizaciju Brdo- Brioni procesa. Crna Gora je veliki prijatelj Sloveniji, a i Slovenija Crnoj Gori i to je zajednička ocjena ove bilateralne posjete”, kazao je Milatović nakon sastanka.

Golob je ocijenio da su Crna Gora i Slovenija prirodni privredni saveznici i da zvanična Podgorica može da računa na punu podršku te zemlje i na ekonomskom i na političkom planu u narednom periodu.

“Slovenija će biti vaš glas, glas Crne Gore i u Evropskoj zajednici, na samitu Evropske zajednice u decembru, jer smatramo da su u ovim vremenima geopolitičkih promjena potrebne i pozitivne priče, pozitivne priče na Zapadnom Balkanu, i uvjeren sam da Crna Gora može biti jedna od najljepših pozitivnih priča o približavanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji,. Mi smo optimisti da je moguće da Crna Gora postane članica Evropske unije i 2008. godine”, kazao je predsjednik Vlade Slovenije.

Milatović je čestitao Sloveniji izbor za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih Nacija za period 2024-2025 i kazao da očekuje da svoja iskustva iz tog procesa podijeli sa našom zemljom koja se kandiduje za tu poziciju za period 2026-2027 godine. Na sastanku je pomenuta i uspješna vojna saradnja dvije države u okviru NATO-a i potreba za jačanjem kulturne saradnje.

Predsjednik Milatović obišao je i zgradu opštine Ljubljana gdje se sreo sa gradonačelnikom Zoranom Jankovićem, a razgovarao je i sa slovenačkim privrednicima na temu većih ulaganja u Crnu Goru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve