Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Preispitati pravila u vezi izborne tišine

On je naveo da u slučaju da se ipak izborna ćutnja zadrži kao institut, potrebno je da zakonodavac propiše na koje medije se tačno odnosi i ponudi rješenja u smislu definisanja održivih mehanizama, ali i kriterijuma za eventualna sankcionisanja u slučaju njenog kršenja

Izborna ćutnja kao institut za cilj ima davanje mogućnosti biračima da nakon intenzivne izborne kampanje kojoj su izloženi u medijima, predahnu, i lišeni uticaja donesu odluku o svom izboru. Internet je u tom smislu potpuno promijenio medijsko okruženje, kazao je za Portal RTCG predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša.

On je naveo da je tako definisana medijska ćutnja mogla biti realizovana u prošlosti kada su jedina opcija bili tradicionalni mediji.

“Imajući u vidu da je njena primjena postala teško sprovodljiva, mišljenja sam da je treba preispitati”, istakao je Mugoša.

On je naveo da u slučaju da se ipak izborna ćutnja zadrži kao institut, potrebno je da zakonodavac propiše na koje medije se tačno odnosi i ponudi rješenja u smislu definisanja održivih mehanizama, ali i kriterijuma za eventualna sankcionisanja u slučaju njenog kršenja.

“Zanimljivu situaciju iz perspektive poštovanja izborne ćutnje imaćemo u junu, kada nas u više nedjelja očekuju izbori za izbor odbornika”, istakao je on.

Dodao je da u tom smislu će medijima biti izazovno primjenjivati zakonske odredbe koje se odnose na izbornu ćutnju imajući u vidu vrlo dinamična politička kretanja, koji svaki izbori nose.

“Ovo posebno iz razloga, što potencijalno može doći do situacije da se na pojedinim biračkim mjestima izbori i ponove, pa je i u ovom dijelu potrebno voditi računa o poštovanju izborne ćutnje”, zaključio je Mugoša.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve