Srijeda, 24 Jula, 2024
Rubrika:

UŽIVO Zelenski se nada brzim rezultatima nakon samita; Fon der Lajenova: Put ka miru zahtijevaće strpljenje

U Švajcarskoj je u toku drugi dan mirovnog samita o Ukrajini, što predsjednica zemlje domaćina Viole Amherd vidi kao prvi korak ka miru, dok njen ukrajinski kolega Volodimir Zelenski ocjenjuje kao ''istorijski skup''. Zelenski je kazao da će Ukrajina predstaviti Rusiji konkretne mjere za postizanje mirovnog rješenja sukoba u Ukrajni na drugom mirovnom samitu. Kijev se već priprema da bude domaćin sljedećeg Globalnog samita mira i ne isključuje učešće Rusije, ukoliko, kako navodi, ''agresor ne diktira uslove, nego sluša zajednicu''

Rat u Ukrajini – 843. dan.

Kancelarija Zelenskog predstavila naredne korake posle samita u Švajcarskoj

Ministri i savjetnici pojedinih zemalja nastaviće sa sastancima o tri tačke mirovnog plana Ukrajine koje su razmatrane na mirovnom samitu u švajcarskom Birgenštoku ovog vikenda, saopštila je Kancelarija ukrajinskog predsjednika.

Umesto fokusiranja na svih deset oblasti Ukrajininog desetopunktnog mirovnog plana, delegacije na samitu su razmatrale tri tačke: nuklearnu sigurnost, bezbjednost snabdijevanja hranom i potpuni povratak ratnih zarobljenika i civila koje drži u zarobljeništvu Rusija.

“Sledeći koraci uključuju održavanje tematskih razgovora o svakoj tački na nivou ministara i savjetnika. Već imamo signale za organizaciju sastanaka iz više zemalja”, napisao je na Fejsbuku Igor Žovka, zamjenik šefa kancelarije predsjednika Volodimira Zelenskog.

Prema Žovki, Francuska, Češka, Turska, Kenija, Saudijska Arabija, Sjedinjene Američke Države, Norveška, Poljska, Kanada, Katar, Čile, Finska, Holandija, Njemačka i Velika Britanija signalizirale su spremnost da učestvuju u razgovorima.

Nakon tematskih sastanaka, “izlazimo na drugi samit koji bi trebalo da postavi temelje trajnog i pravednog mira”, napisao je Žovka.

Sijarto: Spremni smo da budemo posrednici sa Rusijom u interesu mira

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je na mirovnom samitu u Švajcarskoj da je Mađarska spremna da, s obzirom na to da je sačuvala otvorene kanale komunikacije s Rusijom, prenese poruke Moskvi, kao posrednik u interesu mira i spasavanja života.

“Mađarska je primila više od 1,3 miliona ukrajinskih izbjeglica”, rekao je Sijarto, navodeći da je njegova zemlja obezbijedila pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju za ukrajinske porodice.

Sijarto je istakao da deca iz ukrajinskih porodica trenutno pohađaju 1.600 škola i vrtića, saopštilo je mađarsko ministarstvo spoljnih poslova.

Napomenuo je da Mađarska sprovodi najveći program humanitarne pomoći ikada, kao i da će nastaviti koliko god bude potrebno

“Ne želimo da još više ljudi gine u ovom ratu i da još više porodica bude razoreno”, naveo je Sijarto.

Oslo šalje Kijevu 73 miliona dolara za obnovu energetske infrastrukture

Norveška je najavila da će Ukrajini obezbijediti 73 miliona dolara za pomoć u obnovi oštećene energetske infrastrukture, objavljeno je na sajtu norveške vlade.

“Norveška se nada da će ovo novo finansiranje omogućiti da se ublaži dio štete i obezbijedi električna energija u Ukrajini”, rekao je norveški premijer Jonas Gar Store.

Švajcarska: Sljedeći samit o Ukrajini moguć prije izbora u SAD

Švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis izjavio je da je moguće održavanje još jednog mirovnog samita o Ukrajini prije predsjedničkih izbora u SAD, koji su zakazani za novembar.

Nakon dvodnevnog samita u centralnoj Švajcarskoj, ostalo je nejasno gde bi mogla da se održi sledeća mirovna konferencija o Ukrajini.

Zelenski: Kina treba direktno da nam saopšti svoje predloge za mir

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da Kina treba direktno Ukrajini da saopšti svoje predloge o okončanju rata sa Rusijom, umjesto da to čini preko medija.

Zelenski je, takođe, istakao da bi Moskva trebalo da se povuče sa ukrajinske teritorije da bi “već sjutra počeli mirovni pregovori” ali, prema njegovim riječima Rusija i njeno rukovodstvo “nisu spremni za pravedan mir”.

Prema njegovim riječima, prisustvo Rusije na drugom mirovnom samitu o Ukrajini pokazalo bi “njihovu volju za mir, njihovu želju da stave tačku na rat”.

Kina je odbila da učestvuje na mirovnom samitu u Švajcarskoj.

Kanada najavljuje ministarski samit o žrtvama rata

Premijer Kanade Džastin Trudo najavio da njegova zemlja planira da u narednom periodu organizuje međunarodni skup ministara spoljnih poslova posvećen žrtvama rata u Ukrajini.

Kanadski premijer je ovu inicijativu najavio tokom razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i drugim liderima koji su učestvovali na mirovnoj konferenciji o Ukrajini.

Deklaraciju samita o Ukrajini potpisalo 80 zemalja

Usaglašenu deklaraciju mirovnog samita o Ukrajini, koji se održava u Švajcarskoj, potpisalo je 80 zemalja.

Konačno saopštenje, međutim, nisu potpisale i zemlje BRIKS-a, kao ni Meksiko, Indonezija i Tajland, prenose švajcarski mediji.

Završnu deklaraciju potpisalo je 85 država i institucija od stotinak delegacija koje su učestvovale na skupu u švajcarskom lketovalištu Birgenštok, blizu Lucerna.

Potpisnici deklaracije, među kojima je i Ukrajina, smatraju da je za dostizanje mira potrebno učešće i “dijalog svih strana”.

Dokument nisu potpisale Jermenija, Bahrein, Brazil, Vatikan, Indija, Indonezija, Libija, Meksiko, Saudijska Arabija, Slovačka, Južna Afrika, Švajcarska, Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Rat izaziva patnje velikih razmjera, kaže se u saopštenju mirovnog samita

U konačnom saopštenju mirovnog samita o Ukrajini, koji je održan u Švajcarskoj, navodi se da rat u Ukrajini izaziva “ljudsku patnju i uništenje velikih razmjera”, ali da je za put ka miru potrebno učešće svih strana.

Saopštenje je podržala većina od više od 90 zemalja koje su prisustvovale samitu, ali neke nijesu potpisale, uključujući Saudijsku Arabiju i Indiju.

“Rat Ruske Federacije protiv Ukrajine nastavlja da izaziva ljudsku patnju, razaranja velikih razmjera i da stvara rizike i krize sa globalnim posljedicama”, navodi se u deklaraciji.

Fon der Lajenova: Put ka miru zahtijevaće strpljenje i odlučnost

Mirovni samit u Švajcarskoj približio je mir Ukrajini, ali “pravi” mir neće biti postignut u jednom koraku, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Prema njenim riječima, put do “pravog” mira će zahtijevati strpljenje i odlučnost.

“Znamo da mir u Ukrajini neće biti postignut u jednom koraku, to će biti putovanje”, rekla je Fon der Lajenova.

Zelenski se nada brzim rezultatima nakon mirovne konferencije u Švajcarskoj

Podrška zapadnih i drugih svjetskih lidera na dvodnevnoj konferenciji posvećenoj miru u Ukrajini održanoj u švajcarskom gradu Birgenštoku, pokazuje Ukrajini da se može obnoviti primjena međunarodnog prava, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, rekavši da se nada “brzim rezultatima nakon mirovne konferencije”.

“Nadam se da možemo postići rezultate što je pre moguće”, rekao je ukrajinski predsjednik na plenarnom zasijedanju, prenosi Rojters navodeći da je Zelenski izrazio uvjerenje da će svi u svijetu uvideti da se povelja UN može primjenjivati u punoj efikasnosti.

Zelenski je najavio da će Ukrajina predstaviti Rusiji konkretne mjere za postizanje mirovnog rješenja sukoba na drugom mirovnom samitu.

“Kada plan akcije bude na stolu, dogovoren od svih i transparentan za sve, tada će biti dostavljen i predstavnicima Rusije, tako da na drugom mirovnom samitu možemo označiti stvarni kraj rata”, rekao je Zelenski.

Saudijska Arabija, Indija, Južna Afrika nijesu potpisale konačno saopštenje samita o Ukrajini

Saudijska Arabija, Indija, Južna Afrika, Tajland, Indonezija, Meksiko i Ujedinjeni Arapski Emirati bile su među zemljama koje su učestvovale na samitu o miru za Ukrajinu, a koje nijesu potpisale konačno saopštenje, navodi švajcarska vlada.

Švajcarska navodi da je u razgovorima učestvovalo preko 90 zemalja, a velika većina njih je potpisala saopštenje, prema listi koju su švajcarski organizatori objavili na kraju zasijedanja.

Brazil, koji je na spisku prisutnih bio naveden kao “posmatrač”, takođe se nije našao kao potpisnik.

Moskva: Zauzeto selo Zagornoje u Zaporoškoj oblasti

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad selom Zagornoje u Zaporoškoj oblasti, saopštila je pres-služba ruskog ministarstva odbrane.

“Jedinice u sastavu operativne grupe `istok` oslobodile su selo Zagornoje u oblasti Zaporožja i zauzele povoljnije borbene položaje”, navodi se u izvještaju i dodaje da je ta vojna formacija razbila ljudstvo i opremu ukrajinske vojske, prenosi RIA Novosti.

Kremlj: Putin ne isključuje razgovore sa Ukrajinom, ali želi garancije

Ruski predsjednik Vladimir Putin ne isključuje razgovore sa Ukrajinom, ali će biti potrebne garancije da bi se obezbijedio kredibilitet bilo kakvih pregovora, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenijele su ruske novinske agencije.

Više od 90 zemalja učestvovalo je u dvodnevnom događaju u Švajcarskoj sa ciljem da se ujedini globalno mišljenje o tome kako da se okonča 27-mjesečna invazija Moskve, piše Rojters.

Kuleba: Razmatraju se stavovi Kijeva tokom samita za mir u Švajcarskoj

Stavovi Kijeva su razmotreni u završnom saopštenju za samit svjetskih lidera, koji je sazvan radi težnje ka miru u ukrajinskom ratu sa Rusijom, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Kuleba je novinarima u Švajcarskoj rekao da je tekst kompletan i “izbalansiran”. Takođe je naveo da na dvodnevnom događaju nije razgovarano o alternativnim mirovnim planovima.

U napadu ukrajinskog drona na Donbas, poginuo ruski fotograf

Fotograf Nikita Cicagi, koji je radio za ruski novinski sajt news.ru, ubijen je u ukrajinskom napadu dronom u Donbasu, javio je ruski medij.

“Naš dopisnik Nikita Cicagi poginuo je u napadu dronova ukrajinskih oružanih snaga. Izražavamo saučešće Nikitinoj porodici i prijateljima”, saopštili su na portalu.

Iz Ukrajine nije bilo komentara, piše Rojters.

Rojters: U nacrtu saopštenja sa samita o Ukrajini tri tačke zajedničke vizije učesnika

U nacrtu zajedničkog saopštenja sa mirovnog samita o Ukrajini u Švajcarskoj navode se tri tačke zajedničke vizije učesnika samita o ključnim aspektima.

Kako su istakli, bilo kakva upotreba nuklearnog oružja u kontekstu tekućeg rata protiv Ukrajine je nedopustiva.

Druga tačka je da bezbjednost hrane ne smije da bude korišćena kao oružje kao i potpuna razmjena ratnih zarobljenika, prenosi Rojters navodeći da je imao uvid u dokument.

Britanska agencija navodi da u nacrtu piše da je na samitu bilo riječi o stvaranju okvira za sveobuhvatan, pravedan i trajan mir zasnovan na međunarodnom pravu, uključujući Povelju Ujedinjenih nacija.

Zelenski: Niko nema pravo da podriva mir

Niko nema pravo da vodi agresorski rat protiv susjeda i podriva jedan od osnovnih principa Povelje UN – teritorijalni integritet država. Niko nema pravo da prijeti svijetu nuklearnim oružjem. Niko nema pravo da podriva prehrambenu, energetsku ili bilo koju drugu bezbjednost svijeta i njegovih regiona. Niko nema pravo da otima djecu drugog naroda. Niko nema pravo da podriva mir, poručio je sa mirovnog Samita koji se održava u Švajcarskoj predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Kijev: Odjeknulo je 27 eksplozija u Sumskoj oblasti

Ruske trupe su osam puta granatirale pogranične zajednice Sumske oblasti, zabilježeno je 27 eksplozija, saopštila je Sumska oblasna vojna.

“Tokom noći i ujutru su Rusi izveli osam granatiranja pograničnih teritorija i naselja Sumske oblasti. Zabilježeno je 27 eksplozija”, navodi se u objavi na Telegramu.

Nastavljaju se borbe širom Ukrajine

Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gdje su poginule tri osobe.

Napadnuta je i ruska avio-baza “Morozovsk” u Rostovskoj oblasti. Ukrajinci tvrde da je na područje poslato više od 70 dronova, a Moskva da je presretnuto nekoliko bespilotnih letjelica.

U Švajcarskoj u toku drugi dan mirovnog samita o Ukrajini

Dalje od borbi, u Švajcarskoj je u toku drugi dan mirovnog samita o Ukrajini, što predsjednica zemlje domaćina Viole Amherd vidi kao prvi korak ka miru, dok njen ukrajinski kolega Volodimir Zelenski ocjenjuje kao “istorijski skup”.

Kijev se već priprema da bude domaćin sljedećeg Globalnog samita mira i ne isključuje učešće Rusije, ukoliko, kako navodi, “agresor ne diktira uslove, nego sluša zajednicu”.

Nastavljaju se i reakcije na predlog ruskog predsjednika Vladimira Putina da Ukrajina povuče svoje trupe iz svih, kako je isticao, novih regiona Rusije, i pruži garancije da se odriče ulaska u NATO da bi “sjeo za pregovarački sto”.

Potpredsjednica Sjedinjenih Država Kamala Haris smatra da Putin nije pozvao na mirovne pregovore već na predaju Ukrajine, dok savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džejk Saliven naglašava da se radi o “potpuno apsurdnoj viziji”. Moskva reagovanje Zapada vidi kao nekonstruktivno.

Zelenski je, s druge strane, otišao korak dalje i poručio da će Ukrajina predstaviti Rusiji konkretne mjere za postizanje mirovnog rješenja sukoba “na istinski trajan način”.

Zelenski: Ukrajina će predstaviti Rusiji konkretne mjere na drugom mirovnom samitu

Ukrajina će predstaviti Rusiji konkretne mjere za postizanje mirovnog rješenja sukoba u Ukrajni na drugom mirovnom samitu, izjavio je  u Švajcarskoj na globalnoj Mirovnoj konferenciji o Ukrajini predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Govoreći na plenarnom sastanku samita, Zelenski je rekao prisutnima da Rusija nije zainteresovana za mir i da bi učesnici samita trebalo zajedno da odluče kako postići mir “na istinski trajan način” i u skladu sa Poveljom UN.

“Kada plan akcije bude na stolu, dogovoren od svih i transparentan za sve, tada će biti dostavljen i predstavnicima Rusije, tako da na drugom mirovnom samitu možemo označiti stvarni kraj rata”, rekao je Zelenski.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve