Nedjelja, 2 Aprila, 2023
Rubrika:

Predsjednik Đukanović primio akreditivna pisma ambasadora Egipta, Gruzije, Indonezije, Brazila i Vijetnama

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Republike Egipta, Nj.E. Said Hindama, Gruzije, Nj.E. Zala Gogsadžea, Republike Indonezije, Nj.E. Mohamada Čandre Vidje Jude, Federativne Republike Brazila Nj.E. Eduarda Botelje Barbose i Socijalističke Republike Vijetnama Nj.E. Dang Tran Phong

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Republike Egipta, Nj.E. Said Hindama, Gruzije, Nj.E. Zala Gogsadžea, Republike Indonezije, Nj.E. Mohamada Čandre Vidje Jude, Federativne Republike Brazila Nj.E. Eduarda Botelje Barbose i Socijalističke Republike Vijetnama Nj.E. Dang Tran Phong.

Predsjednik Đukanović je nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i poželio im dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije u obostranom interesu.

Predsjednik je informisao nove ambasadore o stabilnom i dinamičnom putu Crne Gore ka ostvarivanju strateških ciljeva, ističući da želimo da budemo dio razvijene evropske zajednice i da savremeno crnogorsko društvo počiva na evropskom sistemu vrijednosti. On je naglasio da Crna Gora posvećeno radi na reformama i demokratskom i ekonomskom razvoju, što je prepoznato u međunarodnoj zajednici prije svega prijemom Crne Gore u NATO i pozitivnim ocjenama za napredak u evropskim integracijama.

U razgovoru sa ambasadorom Republike Egipat, Predsjednik je ukazao na tradicionalno dobre odnose dvije države na osnovama partnerstva iz vremena osnivanja pokreta nesvrstanih i vrijednostima i tradicijama koje baštinimo. U tom duhu, veoma smo otvoreni za unapređenje dobrih odnosa između dva naroda i država, kazao je Predsjednik. Crna Gora, istakao je on, sa pažnjom prati i visoko cijeni odgovoran odnos Egipta prema prilikama u regionu te zemlje i u odnosu na pitanja migrantske krize. Tokom razgovora je ocijenjeno da na bilateralnom nivou Crna Gora i Egipat imaju prilike za jačanje saradnje u oblasti ekonomije, poljoprivrede, turizma, pomorskog saobraćaja kroz povezivanje dvije luke i kulture. U tom kontekstu podstaknuto je intenziviranje političkih kontakata na najvišem nivou, kao i uspostavljanje prakse redovnih spoljno-političkih konsultacija. Slijedeći pozitivan primjer saradnje sa kompanijom Orascom, ohrabreno je snažnije prisustvo investitora iz te države u Crnoj Gori. Ambasador Hindam je naglasio da mu obavljanje službe ambasadora u Crnoj Gori predstavlja čast, cijeneći uspjehe naše države i ulogu predsjednika Đukanovića u tim procesima. Kao doprinos stvaranju jačih odnosa između država apostrofirao je inicijativu za formiranje poslovnog savjeta i društva za parlamentarnu saradnju.

Predsjednik Crne Gore je u razgovoru sa ambasadorom Gogsadžeom iskazao zadovoljstvo odnosima Crne Gore i Gruzije, ističući da će iskustvo ambasadora u zemljama regiona biti pozitivan impuls daljem razvoju saradnje. Zajednički vanjskopolitički ciljevi približili su dvije zemlje u proteklom period, kazao je Đukanović, podsjećajući na podršku koju Crna Gora pruža Gruziji na putu dosljednog i suverenog ostvarivanja strateških ciljeva. Pored političke, Crna Gora želi da unaprijedi i ekonomsku saradnju između dvije države. U tom smislu ocijenjeno je da treba jačati ugovornu bazu kako bi se stvorili uslovi za povezivanje biznis zajednica i privrednih komora. Uz zadovoljstvo za rezultate saradnje u oblasti odbrane, iskazan je interes za bolje saobraćajno povezivanje i uzajamno predstavljanje kulturne baštine i stvaralaštva Crne Gore i Gruzije.


Ambasador Gruzije, je kazao da će sa ponosom obavljati funkciju ambasadora u Crnoj Gori i zahvalio za podršku naše zemlje u procesu evro-atlantskih integracija. Dvije države povezuje i slična tradicija i istorija, pa uz otvaranje počasnog konzulata u Podgorici, postoje dobre osnove za zajedničke projekte u oblastima poljoprivrede i turizma, ocijenio je ambasador.

Crna Gora i Indonezija imaju veoma dobre odnose, a šanse za njihovo dalje unapređenje prepoznaju se u oblasti ekonomije i turizma, ocijenio je predsjednik Đukanović. U duhu prijateljstva blisko pratimo događaje u Indoneziji, kazao je on, pozdravljajući visoki stepen razvoja te države na globalnoj mapi. Prvi korak u jačanju ekonomskih veza dvije države je priprema sporazuma iz oblasti ekonomije, kazao je Predsjednik.

Ambasador Jude zahvalio je za toplu dobrodošlicu crnogorskog naroda i institucija, ističući spremnost da predano radi na valorizaciji značajnih potencijala za saradnju, prije svega u trgovini i turizmu.

Predsjednik Đukanović poželio je dobrodošlicu i novoimenovanom ambasadoru Brazila iskazujući zadovoljstvo dobrim odnosima bez otvorenih pitanja, kao i potencijalima za unapređenje saradnje, naročito kroz razmjenu iskustava u energetici i turizmu. Uz već uspostavljenu kulturnu saradnju, u narednom periodu treba dinamizirati političke kontakte, ocijenio je Predsjedniik.

Pozdravio je pozitivne procese u toj zemlji, posebno izlazak iz recesije i unapređenje odnosa Brazila sa najrazvijenijim državama svijeta i NATO Alijansom kojoj pripada i Crna Gora. Ambasador Barbose iskazao je zadovoljstvo zbog posvećenog odnosa i poznavanju aktuelnih prilika u njegovoj zemlji, ističući da je povratak snage brazilske ekonomije prilika za jačanje saradnje i sa Crnom Gorom, što za njega predstavlja lični izazov. Uz podsjećanje na prijateljstvo dvije zemlje ukazao je i na visoki kvalitet saradnje u multilateralnom okviru.

Predsjednik Đukanović razgovarao je i sa ambasadorom Socojalističke republike Vijetnam i ocijenio da se zajedničkim inicijativama dobri odnosi dvije države mogu dodatno unaprijediti. Pozdravio je napore te zemlje na regionalnom i međunarodnom planu u unapređenju mira, stabilnosti i razvoja. Takav princip baštini i Crna Gora koju geografska veličina ne ograničava da snažno promoviše visoke standarde i multietničku demokratiju, kazao je Đukanović.

Zajednički je ocijenjeno da dvije države mogu sarađivati u ekonomiji i turizmu na principima zdrave životne sredine, proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i proizvodnji organske hrane. U tom smislu, iskustvo Crne Gore i njena prestižna pozicija na turističkoj mapi, mogu biti dragocjeni za Vijetnam , kazao je ambasador Phong.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve