Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Predizborni program ili par crtica o uspjesima 42. Vlade

Samo naivni mogu vjerovati u priču kojom nas bombarduju kako je sve sjajno. Za pojedine i jeste. Konstantno se povećava broj zaposlenih u javnoj upravi, uvode novi rashodi bez jasnih izvora prihoda, obećavaju povećanje plata na uštrb drugih budžetskih linija za koje nemaju ideju kako ih popuniti…

Piše: Miodrag Radović

Imajući u vidu da smo ovih dana obasuti bajkama braće Grim, odnosno premijera Krivokapića i njegovih “eksperata”, očigledno svjesnih da im je odzvonilo, mislim da im je potrebna pomoć u predizbomim aktivnostima pa da im skratim muke i sumiram najednom mjestu njihove uspjehe u odnosu na ono što su obećali prilikom stupanja na dužnostu ekspozeu i predizbornim programima.

Pomirenje društva

-Današnje društvo nikad podjeljenije. Vlada nije povukla ni jedan potez da smiri tenzije, već je inatom, nasiljem i revanšizmom doprinijela drastičnijem izoštravanju podjela.

Vladavina prava

-Danas nemamo niti jedan veći slučaj borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Čak ni u slučaju “istorijske” zapljene kokaina još se ne znaju imena nalogodavaca. Kada govorimo o poštovanju zakona, valja podsjetiti da je premijer više puta prekršio zakon i da za to do sada nije odgovarao. Nezakonito je davao naloge policiji mimo komandnog lanca, kršio je mjere za suzbijanje zaraznih bolesti, organizovao skupove koji nijesu uskladu s propisanim epidemiološkim mjerama, zloupotrijebio je službeni položaj… Biće sigurno još dosta toga kad napusti fotelju u kojoj se, čudom neviđenim, zadesio i pokosio nas kao pošast.

Ekonomija

-lako je turistička sezona bila zadovoljavajuća, nijesmo još sigurni koliko smo prihodovali jer nadležni resori i institucije koriste stare pondere za računanje. Ugasili su nacionalnu avio-kompaniju i formirali novu kako kažu za “0 eura, s tim što se ta nula piše sa makar još osam cifara. Ne možemo im vjerovati ni na riječ o stanju javnog duga jer nemamo uvid u nove finansijske aranžmane koji su od ključnog uticaja na isti. Ne možemo sagledati koja je realna perspektiva ekonomskog rasta. Samo naivni mogu vjerovati u priču kojom nas bombarduju kako je sve sjajno. Za pojedine i jeste. Konstantno se povećava broj zaposlenih u javnoj upravi, uvode novi rashodi bez jasnih izvora prihoda, obećavaju povećanje plata na uštrb drugih budžetskih linija za koje nemaju ideju kako ih popuniti… Pritom, nijesu doveli niti jednog stranog investitora. Mickey-ev plan za Crnu Goru zato djeluje kao jeftin populistički trik bez ozbiljnog utemeljenja u stvarnosti.

Vanjska politika

-Sem pokornosti komšijama iz regiona, koji se nijesu udostojili ni da ih uvaže posjetom ili pozivom za posjetu, nije ostvareno mnogo. U pregovorima sa EU nijesmo odmakli milimetra. Ne čudi kad smo donosili zakone bez konsultacija sa Evropskom komisijom i kad pregovaračku strukturu imamo praktično tek od septembra. U NATO-u smo samo formalno jer je smanjen intenzitet učešća u misijama i vojnim vježbama. Nekada prepoznati po dobrim vanjskopolitičkim aktivnostima koje prevazilaze veličinu zemlje, sada nemamo ni ambasadore u svim državama u kojima smo imali, ali ne moramo da brinemo jer imamo pregršt specijalnih izaslanika, raznih profila i zanimanja, koji svakako nijesu diplomatija.

Infrastruktura

-Nije započet niti završen bilo koji veći infrastrukturni projekt. Obilazili su samo one koje je započela ili realizovala prethodna vlada. Nije ni čudo jer do prije par mjeseci nije raspisan nijedan tender.

Obrazovanje

-Jedino što je Vlada uradila jeste brutalni revanšizam u smjeni rukovodilaca obrazovnih institucija.

Zdravstvo

-Epidemiološka situacija je i dalje bez kontrole. Imunizacija nije na zavidnom nivou, pa čak ni dobar dio Vlade na čelu s premijerom nije vakcinisan. Imamo drastičan porast broja zaraženih i preminulih.

Reforma javne uprave

-Sem drastičnog uvećanja i nezakonitih smjena profesionalnog kadra što će državu skupo koštati i već košta, nemamo značajnijih pomaka niti u racionalizaciji, niti pak u digitalizaciji ili modernizaciji rada državne uprave.

Transparentnost

-Vlada nije objavila novi finansijski aranžman za auto-put, niti je objavila brojne menadžerske ugovore ili podatke o bankarskim poslovima. Ministarstva se najčešće opredjeljuju za ćutanje uprave, u čemu prednjači resor ministarke Bratić.

Socijalna politika

-lako su krenuli s idejom o većoj socijalnoj pravdi odnosno mjerama poput uvođenja dječijeg dodatka odmah su pričinili diskriminaciju jer su ga ograničili na djecu do 6 godina jer dijete sa 7 nije više dijete, valjda je to već odrastao čovjek. Pričaju o povećanju plata što super zvuči i iskreno bih volio da se realizuje, ali nemaju pojma kako obezbijediti sredstva na onim linijama budžeta sa kojih planiraju izdašno da oduzmu. Zvuči kao kad nesposobna djeca krčme imovinu vrijednih roditelja, zar ne.

U službi građana

-Ne znam ima li funkcionera da nije uvećao vozni park i dobio obezbjeđenje, pa čak i porodicama. Pri tome se državna imovina redovno uništava. Sudari službenim vozilima, prolasci kroz crveno u pijanom stanju nijesu dovoljni za reakciju ili sankciju pa smo prešli na uništavanje aviona kao da ovo prethodno nije dovoljno. Da li je iko zabilježio ucjenu političkih subjekata većine da na nju premijer nije pristao. Pri tome, da sve izgleda zabavnije, uveče kaže da mu ne pada na pamet da to realizuje, a ujutru imamo spreman predlog. Više puta ste klečali nego ustali na himnu.

Gospodine Krivokapiću, poštovani ministri koji se spremate da formirate novu partiju upotrebom državnih resursa i pričanjem bajki, ovim sam samo želio da vam skratim muke i sažmem vaše učinke da biste lakše pisali politički program za predstojeće parlamentarne izbore.

Priznajte da je mnogo lakše ovako kad cijela Crna Gora na jednom mjestu može pregledati vaše fantastične ekspertske učinke, da ne moraju gledati epske i bajkovite pres konferencije. Jer i bajke braće Grim na koje najčešće podsjeća vaš ekspertski narativ u sebi sadrže po malo jeze i osjećaja prestravljenosti. Stoga ne pretjerujte sa ovolikim reformama, ne budite sebični molim vas. Srećan vam put u zaborav.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve