Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Skupština: Zeta dobila status opštine, nijesu izabrani članovi Sudskog savjeta

Dok je trajala sjednica Skupštine mještani Zete blokirali saobraćajnice

Skupština Crne Gore usvojila je večeras izmjene zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Glavnog grada kojim je predviđeno osnivanje Zete kao samostalne opštine. Za je glasalo 44 poslanika vlasti, dvoje je bilo protiv, dok je 35 bilo uzdržano. Većinu glasova su obezbijedili poslanici DPS, URA, SDP i njihovi partneri, dok su na glasanju uzdržani bili DF i Demokrate. Zeta je imala opštinu do 1957. godine. Dok se u Parlamentu raspravljalo o izmjenama zakona u Zeti su u toku protesti dijela građana.

Poslanici večeras nijesu izabrali četiri nova člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, jer su za predložene kandidate nije obezbijeđena većina od potrebnih 54 poslanika. Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu predložio je da se na te funkcije izaberu Nebojša Vučinič, Radoje Korač, Dragan Šoć i Fikret Kurgaš. O njima će se opet glasati na narednoj posebnoj sjednici, kada će za njihov izbor biti potrebno 49 glasova poslanika.

Sjednicu Skupštine Crne Gore mogli ste pratiti uživo na portalu Aktuelno.

Poslanici crnogorskog parlamenta četiri sata raspravljali su o izmjenama zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Glavnom gradu kojim je predviđeno osnivanje Zete kao samostalne opštine. Predstavnici svih poslaničkih klubova smatraju da Zeta ispunjava uslove da bude samostalna opština, ali se razlikuju oko tajminga kada bi to trebalo da bude usvojeno. Aktuelne partije vlasti DPS, URA, LP i SDP ocijenili su da Zeta treba sama da na predstojećim izborima bira svoju lokalnu upravu, dok su opozicione DF i Demokrate jasne u stavu da se zakon mijenja kako bi se DPS i URA spasili izbornog debakla na lokalnim izborima 23. oktobra. Poslanik DF Milan Knežević je u svom obraćanju poručio da će ukoliko izmjene budu usvojene njegov poslanički klub podnijeti inicijativu za smjenu Vlade Dritana Abazovića i predsjednice Skupštine Danijele Đurović.

Hronološki tok rasprave 

Knežević: Malesija bili ravnopravnija gradska opština, nego GO Zeta

Poslanik DF-a Milan Knežević rekao je da građani Zete ne traže ništa u odnosu na ono što su dobili građani Malesije.

– Priznaćete da su bili ravnopravnija gradska opština, nego GO Zeta. Činjenica je da je DPS dao Malesiji dao punopravni status, dok su Zećani ostali u okviru Gradske opštine Zeta – odgovorio je Knežević Nimanbeguu.

On je ponovo pozvao poslanike da uvaže amandmane DF-a oko naselja u Zeti.

– I ne moraju Zećani da glasaju u Podgorici – ponovio je Knežević.

Nimanbegu: Podgorica dovoljno ekonomski snažna da i Zeta ima razvoj

Poslanik FORCE Genci Nimanbegu rekao je da i ova tema polazi od iste premise – da se Crna Gora nalazi u velikoj društvenoj i institucijalnoj krizi.

– Sve partije su za samostalnost Zete, a imamo toliko dijametralno suprotnih izlaganja. Logično bi bilo da samostalnost jedne opštine bude svačani čin i da je u saglasnosti sa deklaracijom o lokalnim samupravama – rekao je Nimanbegu.

On je istakao da je za samostalnu opštinu Zeta.

– Logično bi bilo da je samostalnost jedne zajednice svečani čin, jer vlast treba da se vrši tamo gdje je najbliže građanima.Zato sam ja za samostalnu opštinu Zeta, kao što sam bio i za Tuzi – rekao je on.

Prema njegovim riječima, Glavni grad Podgorica je dovoljno ekonomski snažan da i na osnovu njegovog razvoja i Zeta ima razvoj koji će omogućiti bolji život građana.

– To dokazuju i Tuzi – rekao je Nimanbegu.

Prema njegovim riječima, bilo bi potrebno da predlagači amandmana na ove prijedloge objasne što oni znače.

– Razgraničenje između opština treba da bude institucionalan čin, a ne čin koji će dovesti do konflikta i sukoba. Ovdje govorim o političkim sukobima i konfliktima – rekao je Nimanbegu.

Šaranović: Šta se krije iza “antizetske operacije”?

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović kazao je da, ukoliko se odbiju predloženi amandmani na zakone o opštini Zeta, biće jasno da se iza “antizetske operacije” ne krije intres Zete, nego potreba predlagača da se zabrani Zećanima da se zabrani da glasaju na izborima u Podgorici.

Bečić: Ovo je Zakon o zabrani građanima Zete da glasaju na izborima u Podgorici

Poslanik Demokrata Aleksa Bečić kazao je da ne mogu da gledaju blagonaklono na “ponižavanje i nipodaštavanje Zećana”.

– Mi u suštinskom smislu zakon nosi jedinstveni naziv – to je Zakon o zabrani građanima Zete da glasaju na predstojećim izborima u Podgorici. To je jedina istina i cilj, sve drugo je magla – rekao je Bečić.

On je istakao da se parlamentarna većina drznula da donosi krupne političke odluke i ispunjavaju agende.

– Takav je pravni haos izazvalo djelovanje ove parlamentarne većine. Nema ovo veze s interesima Zete. Nijeste se Zete sjetili Zete radi, nego sebe radi, izbornog inženjeringa radi -naglasio je Bečić.

Ovim, kako je rekao, presedanom, želi se msnajiti smanjiti razlika u Podgorici “koja je izuzetno značajno u korist opozicije u glavnom gradu”.

– Ovo ne vraća povjerenje građana već produbljuje krizu – ocijenio je Bečić.

Bojović: Strah od Fronta i Milana Kneževića

Poslanik DF-a Dragan Bojović rekao je da postoji veliki strah od DF-a i Milana Kneževića koji, kako kaže, ima najveću podršku za novog gradonačelnika Podgorice.

– Ako ijedna teritorija u Crnoj Gori zaslužuje da bude opština, to je Zeta, jer je tu inicijatlo uspostavljena naša državnost – rekao je Bojović.

Božović: Studija održivosti ne pokazuje opravdanost inicijative

Poslanik SNP-a Bogdan Božović rekao je da inicitaiva za samostalnu opštinu Zeta postoji već 30ak godina.

– Postojalo je dovoljno vrmena, posebno nakon 30. avgusta 2020, da se ovo pitanje pokrene ovo pitanje u Skupštini. Umjesto toga, imali smo situaciju da se u pravi plan stavljaju lični, umjesto opšti interesi – rekao je Božović.

On je rekao da SNP neće danas podržati ovaj prijedlog jer postojeća studija održivosti ne pokazuje opravdanost inicijative.

– Najvjerovatnije neće biti usvojeni amandamni DF-a, i kolege iz Demokratske su tražile odlaganje primjene ove odluke, što bi za nas bilo prihvatljivo – rekao je Božović.

Vučurović: DPS želi da ponizi građane Zete

Poslanik DF-a Jovan Vučurović kazao je da iza protesta u Zeti stoji velika većina građana.

– DF će svakako pobijediti na izborima i u Podgorici i u Zeti. Nažalost, ovdje se voljom DPS-a i njihovih satelita udara na dostojanstvo Zećana. Godinama raje priča o samostalnoj Zeti, sa čim se DF slaže. DPS je mogla pokrenuti to pitanje dok je bila u moći, ali su iskorišćavali Zetu i njene resurse, a sada su se sjetili da treba da bude samostalna opština kako bi mogli nešto da “ućare” – rekao je Vučurović.

Ističe da DPS žele da stvore samostalnu opštinu tako što će poniziti građane Zete.

– DF će raditi sve kako bi spriječio i zaustavio loše efekte koji mogu da proiteknu iz ovoga – poručio je Vučurović.

On je poručio da će biti saborac građanima Zete u bici koju vode.

Knežević: Nema kalkulacija – dajte, uvažite amandmane

Poslanik DF-a Milan Knežević rekao je da je Živković potvrdio da se radi o politički konstuisanom zakonu kako bi pomogli aktuelnom gradonačelniku Ivanu Vukoviću da se “spasi izbornog debakla”.

– Niko se ovdje nije pozivao na granice iz 1957. godine, rekao sam da je od 1945. do 1957. godine bila Opština Zeta. Ono što je važno, ova studija je vraćena od strane Vlade iz razloga što nisu jasno definisani prihodi buduće opštine, jer sa 103.000 eura na godišnjem nivou samostalna opština Zeta ne može da funkcioniše. Nema kalkulacija – dajte, uvažite amandmane oko naselja. Ne tražim da građani Zete glasaju u Podgorici – rekao je Knežević.

On je istakao da nije tačno da je u Zeti uloženo 20 miliona eura.

– Osim Srednje stručne škole, nijedan drugi kapitalni projekat nije realizovan – istakao je Knežević.

Živković: Zeta najpripremljenija opština

Poslanik DPS-a Danijel Živković rekao je da niko neće ograničiti pravo građanima Zete da se izjasne na narednim izborima koga će u odnosu na ponudu birati u samostalnoj opštini Zeta, ako zakoni “dobiju prohodnost”.

– U odnosu na 1955. godine danas Zeta ima više od hiljadu hektara. Toliko o tome koliko DPS želi da oduzme teritorijalno Zeti i građanima Zete. Vezano za studiju – po svim informacijama, tamo su bili predstavnici različitih političkih partija koji su dali pozitivno svjetlo za nju. Jasno stoji da Zeta može biti samoodrživa opština. Zeta po ovoj studiji je sigurno najpripremljenija opština u Crnoj Gori koja može samostalno da funkcioniše i da bude samoodrživa – rekao je Živković.

Komentarišući priču o političkim kalkulacijama, Živković je rekao da je DPS bila principijelna i kada se glasalo i o opštinama Tuzi i Petnjica.

– Bojim se da kalkulišu oni koji spore pravo građana Zete da dobiju samostalnu opštinu jer uporno govore kako ništa neće spasiti DPS da ostanu na čelu Glanog grada. Ako je to tako, ako su svi nosioci političkih funkcija u Zeti i Podgorici sigurni da će pobijediti u glavnom gradu, a da je ovo dio političke kombinatorike koja treba da spasi DPS, onda je ta teza neodrživa – poručio je Živković.

Prema njegovim riječima, elaborat pokazuje da je Zeta ekonomski i finansijski samoodrživa opština.

– Pitanje je buduće administracije kako će iskoristiti prilike da valorizuje te potencijale – poručio je Živković.

Komentarišući prijedlog o referendumu za Dajbabe i Kuće Rakića, Živković je rekao da nema problem sa tim da se građani izjasne.

– Tu nema nikakve dileme da se radi o devet katastarskih parcela i 22 naselja, sporenje je o određenoj granici koja obuhvata industrijskoj zoni. Nema dileme da aerodrom pripada Zeti – rekao je Živković, poručujući da ono što pripada Zeti i da će to i ostati njihovo.

Ponovio je da će građani na izborima odlučivati koja administracija će ih voditi i kako će dalje određivati svoju sudbinu, navodeći i da razumije građane koji protestuju.

Popović: Zeta trebalo da postane opština kad i Tuzi

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović rekao je da će iz poslaničkog kluba SDP-LP reducirano govoriti o svim tačkama dnevnog reda jer je prošlog petka, kako su rekao, šest cetinjskih porodica, Cetinje i Crna Gora zavijeni u crno kada je u nezapamćenoj tragediji ubijeno 11 osoba, a ranjeno šest.

– Tek smo izašli iz dana žalosti. Poštovaćemo ožalošćene – rekao je Popović.

On je istakao da je sigurno da Zeta zaslužuje samostalnu opštinu.

– To se moralo desiti mnogo ranije, moralo se desiti 2018. godine kada su Tuzi dobili samostalnu opštinu – rekao je Popović, podsjećajući da je LP podržala formiranje opština Petnjica, Gusinje i Tuzi, ističući da će to uraditi i kada je Zeta u pitanju.

Popović je izrazio nadu da će se predlagači ozbiljno odnijeti prema zahtjevima Odbora za spas Zete koji su pretpočeni u amandmane i da će o njima i da će se doći do pravog rješenja.

– Poslanički klub SDP-LP će podržati oba zakonska rješenja. Srećno novoj opštini Zeta – poručio je Popović.

Mugoša: Obaviti još jedan krug konsultacija oko granica

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša je rekao da je suština stvaraju li danas bolje uslove za život građana Zete.

– Vjerujem da da. Uvijek su imali moju podršku uz pretpostavku da se pokaže da je samostalna opština ekonomski održiva. Da li je trebalo prije ovo da se desi – naravno da jeste. Zeta ima veći potencijal, nego mnoge lokalne samouprave u Crnoj Gori – naglasio je Mugoša.

Zar nije čistije rješenje, navodi Mugoša, da građani Zete glasaju za svoju opštinu.

– Koja je svrha da sad glasaju za Podgoric, a za pola godine da glasaju za Zetul, pa više ne mogu da budu odbornici u podgoričkom parlamentu. Ali, ponavljam, ne bavimo se suštinom, a ona je dobijamo li opštinu koja će ponuditi blji standard života. Vjerujem da dobija – ocijenio je Mugoša.

Prema njegovim riječima, granice su iste sada kao i prema Zakonu iz 2011. godine.

– Dvanaest godina u pravnom sistemu postoje iste granice i ja vas pitam – što ne promijeniste to, imali ste većinu? Treba ozbiljno to sagledati, ovdje se ne radi samo o razgraničenju između Podgorice i Zete, nego i Zete i Cetinja – istakao je Mugoša.

Smatra da do glasanja treba obaviti još jedan krug konsultacija oko granica.

– Vrijeme će pokazati, ako budu građani i građanke zbog samostalnog statusa budu bolje živjeli onda smo uradili pravu stvar, u susprotnom smo pogriješili – zaključio je Mugoša.

Konatar: Ne protestuju građani Zete, već aktivisti DF-a

Poslanik GP URA Miloš Konatar je odgovorio da u Zeti ne protestuju građani Zete, već aktivisti DF-a. On je istakao da su URA i DF saglasni oko 95 odsto i teritorija koje treba da pripadnu opštini Zeta i statusa za samostalnu opštinu, te da mu je logično da se građani Dajbaba i Kuća Rakića izjasne na mjesnim referendumima o statusu.

– Vi ste rekli da ste za ovaj Zakon ako Dajbabe i Kuće Rakića pripadnu Zeti. Zato sam predložio da se u te dvije MZ organizuje mjesni refrendum i da se građani izjasne o tome. To je najdemokratskiji način – odgovorio je Konatar.

Poslanik DF-a Slaven Radunović je rekao da mu se sviđa prijedlog o referendumu, ali ne vidi razlog da se organizuju samo u Dajbabama i u mjestu Kuće Rakića.

– Mislim da bi trebalo da zastanemo i kompletan prijedlog Konatara stavimo na glasanje na mjesnim referendumima. Ako vam stvarno nije stalo da uhvatite nešto politički, zastanimo sa ovim. Ako građani Zete glasanjem odluče da pot ovim uslovima dobiju Zetu, DF će 100 odsto glasati za to – naveo je Radunović.

Poslanik GP URA Miloš Konatar rekao je da su svi u Skupštini, ili velika većina, kao i građani Zete za to da oni odlučuju o svojoj sudbini unutar samostalne opštine Zeta. Sporna je, ističe, teritorija koja bi trebalo da obuhvata buduću samostalnu opštinu Zeta.

– Sporne su tri teritorije, jedna o kojoj ne možemo raspravljati a to je Žabljak Crnojevića. Dvije o kojima može da raspravljamo su lokacija Kuće Rakića i teritorija Dajbaba Amandmani kolega iz DF-a tiču se dodavanja dvije katastarske opštine, Dajbaba i Kuća Rakića. Ali ja imam prijedlog da se oko ove dvije sporne teritorije, jer se radi o razgraničenju Zete i Podgorice, da se građani tih teritorija izjasne. Hajde da se dogovorimo da građani tih mjesnih zajednica organizuju mjesne referendume i izjasne da li žele da budu u sastavu Opštine Zeta ili Podgorice – predložio je Konatar.

Bogdanović: Prepali ste se opoziciono nastrojene Zete

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović smatra da je namjerom da se na ovaj način dobije samostalna opština Zeta odlučeno da se prekroji Podgorica i time i izborna volja građana Podgorice. On je poručio da niko od poslanika nije protiv samostalne opštine Zeta, već protiv otimanja osnovnih prava Zećanima da biraju i da budu birani u Podgorici.

– Komplekst koji osjećate zbog gubitka Podgorice je nešto što je neviđeno. Želite da zabranite građanima da glasaju na lokalnim izborima jer je Zeta opoziciono nastrojena opština, pa želite da je udaljite, što je neprihvatljivo. Prepali ste se opoziciono nastrojene Zete. Pukla je tikva, i želite da odstanite sve ono što ne možete osvojiti, to je potez očajnika – rekao je Bogdanović.

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović kazao je da ta partija neće podržati ovaj Prijedlog zakona.

On je rekao da je SNP bio za ovu inicijativu, sve do momenta kad su Zećani odlučili i pokazali stav da u ovom momentu ne žele samostalnu opštinu.

– Zećani se bune jer je razgraničenje veoma sporno, zato smo odustali od inicijative. Oni i dan danas muku muče u razgraničenju s opštine Tuzi, a morali bi da naprave razgraničenje sa Cetinjem i Barom. SNP neće podržati ovaj prijedlog zakona – kazao je Ivanović.

To je, kako je rekao, u ovom trenutku najbolje za Zetu.

Živković: Đurović trebalo da opomene Kneževića

Poslanik DPS-a Danijel Živković rekao je da je očekivao opomenu predsjednice Skupštine kada je Knežević uvrijedio djecu funkcionera Demokratske partije socijalista, riječima da 103.000 eura potroše za jednu hoć u Top Hilu “na piće, drogu i prostitutke”.

– Ali obećao sam da se nećemo udubljivati u ovakvu vrstu rasprave zbog okolnosti, ali je trebalo da uputite opomenu – poručio je Živković.

Knežević se saglasio da je trebalo da bude opomenut, ali poručujući da stoji iza izgovorenih riječi.

Knežević: Ovo je zakon o spašavanju Vukovića i Rakčevića

Poslanik DF-a Milan Knežević rekao je da ovo nije zakon o teritorijslnoj organizaciji, već zakon o spašavanju Ivana Vukovića iz DPS-a i Luke Rakčevića iz URE.

– Ovim zakonom se đrtvuju interesi 20.000 građana Zete, samo da bi se obezbijedila početna prednost Vukoviću u trci za gradonačelnika i da bi Rakčević, vozač Dritana Abazovića, prešao cenzus sa UROM i bio tas na vagi – naveo je Knežević.

On je rekao da se na svaki način “sramotno i kriminalno” pokušavaju ugroziti interesi 20.000 građana Zete sazivanje ovakve sjednice i to “stavaljanjem potpisa onih koji nisu iz Zete i ne znaju gdje je ona”.

Knežević je pitao gdje je bio DPS kada je 1997. godine Sabor za spas Zete predao eleborat i studiju opravdanosti za samostalnu opštinu. Već 25 godina se krčka taj elaborat koji je tad trebalo da se nađe na dnevnom redu Skupštine. I sada ste protiv da Zeta bude samostalna opština, već je ključni cilj da Zećani ne glasaju u Podgoricil. Neka ne glasaju, ali usvojite amandmane koji u skladu sa Ustavom i zakonom definišu naselja u budućoj opštini kako bi joj se garantovala održivost i razvoj – naglasio je Knežević.

On je rekao da Zećani ne traže ništa što joj ne pripada, već da čak traže djelimično ispravljanje nepravde.

– Elaborat na koji se poziva Živković je čitulja za Zetu. Ovo je katastrofa jer ovim elaboratom nijesu definisana naselja i razgraničenje, i Zeta bi trebalo da preživi od 103.000 eura na godišnjem nivou. Je li ovo održivost buduće opštine Zeta. Ove pare potroše djeca vaših funkcionera u Top Hilu na piće, drogu i prostitutke – rekao je Knežević.

On je rekao da po predloženom KAP i biznis zona oko nje ne pripada Zeti, kao ni regionalni kolektor i parcele oko se servisno-skladišne zone, niti su obračunate koncesije od Aerodoroma Podgorica a koje bi pripadale Zeti…

– Mislite da Zećani treba da dobiju opštinu bez ruku, nogu i glave, i da vi samo napravite fikus tamo gdje treba da bude glava i da budu zadovoljni – upitao je Knežević.

– Paradoksalno je da Danijel Živković iz Pljevalja, koja su slučajno pripadala Crnoj Gori, a trebalo je da pripadnu Srbiji, odlučujete o sudbini mojoj i 20.000 građana Zete zajedno sa ostalim poslanicima od kojih mnogi nisu ni bili u Zeti, osim kad su išli na aerodrom – rekao je Knežević.

Što se tiče GU URA, Knežević kaže da je njima ovladao stokholmski sindrom.

– On i su se zaljubili u svog otmičara, toliko da ih on svakog dana iznova siluje, a oni govore: “Dobro je, samo da ne ostanemo trudni” – naveo je Knežević.

On je podržao sve građane Zete koji blokiraju saobraćajnice.

– Zbog ovakvog zakazivanja Skupštine inicijativa o smjeni Danijele Đurović će sjutra biti predata u proceduru i inicijatoiva za smjenu premijera Dritana Abazovića – naveo je Knežević.

Pejović: Proces vođen transparentno

Poslanica DPS-a Daliborka Pejović kazala je da joj je žao što je ova tema podigla tenzije u Crnoj Gori, iako razlozi za dizanje tenzija, kako kaže, nijesu adekvatno shvaćeni.

– Ovaj posao je počeo u maju 2021. godine i proces je vođen transparentno. Tokom cijele procedure tražene su dodatne informacije da bi sjutra Zeta bila održiva opština – rekla je ona.

Ona tvrdi da niko iz DPS-a se nije izjasnio da bilo što želio da uradi da bi ugrozio ključni interes i da bi neko u Podgorici ili Zeti bio ugrožen.

– Sva druga pitanja koja jesu važna i osjetljiva i politički sporna mislim da ima volje da se rješavaju u narednom periodu – poručila je Pejović.

Koprivica: Građani Zete diskriminisani

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da je izdvojiik mišljenje jer smatra da su ovim rješenjima građani Zete diskriminisani i da su im uskraćena osnovna ustavna prava.

– Posebno sam izdvojio mišljenje jer, kao poslanik i pripadnik Demokrata, se zalažem za samostalnost Zete. Naša stranka se odavno zalaže za samostalnost Zete. Međutim, način na koji se to radi je neprihvatljiv i razlozi dovode do obespravljivanja i diskriminisanja građana Zete i haosa u pravnom sistemu – naveo je Koprivica.

Koprivica je rekao da u ovom slučaju ima nekoliko apsurdnih situacija koji govore o ustanvo-pravnom galimatijasu.

Živković: Stvoreni svi uslovi da Zeta dobije opštinu

Skupština razmatra izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Glavnom gradu.

Poslanik DPS-a Danijel Živković kazao je da su dva zakonska rješenja bila na dnevnomr edu redovnog zasijedanja i da nijesu uspjeli da ih razmatraju. On je istakao da će DPS podržati ovo zakonsko rješenje.

– Stav DPS-a po pitanju Zete, koja bi trebalo da dobije status samostalne opštine, je poznat. Vjerujemo da se stvorili uslovi da Zeta psotane samostalna opština – rekao je Živković.

On vjeruje da će se, bez obzira na političke razlike, makar danas poslanici okupiti oko ove ideje.

– Razumio sam da će biti podnijeti amandmani oko teritorije opštine i izjašnjenje građana i građanski da li žele samostalnu opštinu. Ne vidim nikakav razlog, ako Zeta dobije danas samostalnost, građani odlučuju o svojoj sudbini na narednim lokalnim izborima. Mislim da je to korektno i ispravno. To što neki razmišljaju o političkom inženjeringu i kombinatorici, a sigurni su u svoju pobjedu, onda nema problema da okušaju svoju snagu i u novoj opštini – rekao je Živković.

Poslanik Marko Milačić je pitao predsjednicu Skupštine Danijelu Đurović zašto je bila uzdržana pri glasanju.

Đurović je kazala da je odlučila da tako glasa.

Skupština je većinom glasova utvrdila i da u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom tačka dnevnog reda koja se tiče odluke o parlamentarnoj istrazi i formiranju anketnog odbora u vezi s postupanjem pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost u događajima na Cetinju 4. i 5. septembra prošle godine.

Skupština je većinom glasova poslanika utvrdila da su Prijedlozi zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Glavnom gradu i Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore saglasni sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore.

Koprivica: Jednoglasno za samostalnu Zetu, ali ne kršenjem Ustava

Skupština razmatra da li je tačka dnevnog reda – izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Glavnom gradu, u skakdu sa Ustavom i prqavnim sistemom Crne Gore.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da je Zakonodavni odbor jasno iznio mišljenje kada je tzv Zakon o Zeti, odnosno usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom. Odnosno Zakonodavni odbor je utvrdio da ovi dokumenti nijesu u skladu sa pravnim sistemom i Ustavom Crne Gore.

– Ovo je u suprotnosti sa Ustavom i pravnim sistemom i ako je jednoglasno od svih podržana ideja o samostalnosti Opštine Zeta – rekao je Koprivica.

Smatra da nije volja da Zeta postane samostalna opština, nego da se putem izbornog inženjeringa dođe do političke predsnosti za jednu strukturu, iako misli da im ni to neće

– Ovaj Prijedlog zakona unosi haos u pravni sistem i narušava osnvna ustavna načela – smatra Koprivica.

Milačić: Ovo se radi zbog 19. avgusta

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić je pitao ko blokira izbor Sudskog savjeta?

”Ne radite ovo Poslovniku Crne Gore, zakonu i pravosuđu jer ćete dobiti sijaset žalbi. Ovo je dobro da vidimo ko je naklonjen evropskim  vrijednostima”, naveo je Milačić.

On smatra da Đurović ovo radi zbog 19. avgusta kada će biti glasanje o nepovjerenju Vladi.

Poslanici se izjasniili da nije prekršen Poslovnik

Većina poslanika, njih 44 izjasnila da nije prekšren Poslovnik pri sazivanju sjednice. Protiv je bio 31 poslanik.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović ponovila je da nije došlo do povrede Poslovnika.

”Očekujem da uvidite važnost i potrebu što prije izjašnjavanje o izboru Sudskog savjeta. Žali što to nijesmo uspjeli da završimo tokom redovnog zasijedanja”, navela je Đurović.

Ona je stavila na izjašnjavanje da li je prekršen Poslovnik u ovom slučaju.

Bulatović: Krši se Poslovnik i Zakon o sudijama

Poslanik DF-a Predrag Bulatović kazao je da se stavljanjem ove tačke u dnevni red krše Poslovnik i Zakon o sudijama.

”Ako Skupština danas izvrši izbor, svaki od trideset kandidata imaće potpuno pravo da osporava ovu proceduru”, naveo je Bulatović.

Bulatović je rekao da nakon ovakvih odluka imaju puno pravo da pokrenu inicijativu u odnosu na predsjednika Skupštine čiji je zadatak da, upozorava, vodi računa o poštovanju Poslovnika.

”Činom glasanja za dnevni red predsjednica Skupštine prekršila Poslovnik i Zakon. Znam da ja neću glasati na nerugalrnoj tački dnevnog reda jer ne želim da nešto što je zahtjev EU, dodatno uništimo sa ovim. Apelujem da uradite jedino što je poslovnički i zakonito a to je da odložite sjednicu”, poručio je Bulatović.

Bošnjak: Učesnici konkursa pokrenuće pitanje legitimiteta odluke

Poslanica DF-a Branka Bošnjak kazala je da je jasno da je u ovom slučaju prekršen Poslovnik, navodeći da su mogle da se razdvoje tačke dnevnog reda i da se održe posebne sjednice po tim tačkama.- Ja sam članica Odbora za politički sistem, a većina članova nije potpisala da ova tačka bude na dnevnom redu ove sjednice – rekla je Bošnjak.

On je istakla da stavljaju sjenku na nešto što je vrlo važno.

”Koliko imam informaciju biće pokrenuto pitanje legitimiteta ove odluke od strane učesnika konkursa jer će ovo naći za upotište obore izbor Sudskog savjeta”, navela je Bošnjak, ističući da će izbor pasti pred Ustavnim sudom

Predsjednica Skupštine kazala je Radunoviću da nije rekla da je pogrešno to što je vanredna sjednica sa tačkom o izboru Sudskog savjeta zakazana na ovaj način.

Radunović je odgovorio da samo predlagač akta može predložiti održavanje vanredne sjednice, a to je Odbor za politički sistem.

”A Odbor za politički sistem nije donio takvu odluku. Sve bih razumio da ste stvarno principijelni, ali već u sljedećoj tački koja se tiče Zete imamo apsolutnu neprincipijelnost. Vi svjesno ulazite u novu neregularnost, mislim da to nema nikakvog smisla”, naveo je Radunović.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da je Odbor za politički sistem čine poslanici jednako, kao i u parlamentu.

”Odluka koju je Odbor donio 30. jula i koji je uputio Skupštini predsatvlja materijal koji je u proceduri i ne vidim problem u smislu neurednosti zahtjeva predlagača za vanredno zasijedanje Skupštine”, rekla je Đurović.

Radunović: Dnevni red neodrživ, sjednica mora biti otkazana

Poslanik DF-a Slaven Radunović kazao je da je ova sjednica zakazana protivno proceduri i da ona mora biti otkazana.

”Tačnu dnevnog reda o izboru Sudskog savjeta jedino nadležni skupštinski odbor, a predložila ga je grupa poslanika. Ja sam to problematizovao na Kolegijumu, a koelge su mi rekle da su našle utemeljenje u kršenju propisa jer u praksi parlmanta postoji sličan slučaj koji se tiče Administrativnog odbora. Na istoj ovoj sjednici već prva tačka dnevnog redu su zakoni o Zti, na kojima se potpuno obrnuto ne držite principa pa ne omogućavate građanima Zete3 da glasaju kao u Tuzima. Tu se ne držite prakse, nego kako odgovara DPS-u”, naveo je Radunović.

Minut ćutanja

Poslanici crnogorske Skupštine današnje vanredno zasijedanje počeli su minutom ćutanja za žrtve teške tragedije koja se dogodila 12. avgustra na Cetinju.

Poslanici crnogorske Skupštine danas bi, na vanrednom zasijedanju, trebalo da glasaju o četiri predložena kandidata za članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu predložio je da se na te funkcije izaberu Nebojša Vučinič, Radoje Korač, Dragan Šoć i Fikret Kurgaš.

Za njihov izbor potrebna je dvotrećinska, odnosno tropetinska podrška poslanika.

Na dnevnom redu su izmjene zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Glavnom gradu kojim je predviđeno osnivanje Zete kao samostalne opštine.

To su predložili poslanici Danijel Živković, Draginja Vuksanović Stanković, Kenana Strujić Harbić i Miloš Konatar.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju anketnog odbora u vezi postupanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost u događajima na Cetinju 4. i 5. septembra prošle godine.

Formiranje anketnog odbora inicirali su poslanički klubovi Socijaldemokrata, Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke, Socijaldemoktratske i Liberalne partije.

Na dnevnom redu sjednice su i predložene izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
KLEMENTINA
17.08.2022-00:17 00:17

Divan je osjećaj kad legneš noću u krevet i lako zaspiš, jer nema tamnih utvara da te progone zbog zlih djela. ČISTA SAVJEST JE OD NE PROCJENjIVE VRIJEDNOSTI.