Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Ukinut PDV na hljeb i akcize na plastiku

Prvim zakonom smanjen je PDV na hljeb, sa sadašnjih 7 odsto na 0. Izmjenama drugog zakona ukinte su akcize na plastiku, koja se koristi kao ambalaža za hranu i piće

Skupština Crne Gore dala je zeleno svijetlo za ukidanju poreza na dodatu vrijednost (PDV) na hljeb i akciza na plastiku koja se koristi kao ambalaža u industriji hrane i pića.

Poslanici su na današnjem zasijedanju usvojili izmjene i dopune Zakona o PDV-u kojima je predviđeno ukidanje PDV-a na hljeb i Prijedlog dopune Zakona o akcizama kojom je propisano da se od akciza izuzmu proizvodi od plastike, a koji su podnijeli poslanici SD-a Damir Šehović, Ivan Brajović i Boris Mugoša.

Poslanik Damir Šehović je kazao u parlamentu da smo u aprilu zabilježili najveću stopu inflacije u regionu.

“Dok nam cijene osnovnih životnih namirnica divljaju, dok nam je hrana sve skuplja, a zakoni koje smo donosili su ostali mrtvo slovo na papiru, Dritan Abazović i njegova Vlada se češljaju, odnosno bježe od egzistencijalnih životnih problema građana i odgovaraju tako što zabijaju glavu u pijesak. Formirali su Vladu da bi realizovali ciljeve koji su im nametnuti sa strane “, rekao je Šehović.

Prvim zakonom kaže žele da smanje PDV na hljeb, sa sadašnjih 7 odsto na 0.

Izmjenama drugog zakona žele da ukinu akcizu na plastiku, koja se koristi kao ambalaža za hranu i piće.

Poslanik DPS-a Nikola Rakoćević kazao je da će ta stranka podržati izmjena oba zakona.

On je govorio i o projektu Otvoreni Balkan rekavši da treba nastaviti Berlinski proces, te da nam OB ne treba.

“To je put Crne Gore bez alternative. Otvoreni Balkan ili druge inicijative koje ne podrazumijevaju participaciju svih država ZB, nisu inicijative koje služe za integraciju Crne Gore prema EU. To su platforme za alternativu evropskom putu Zapadnog Balkana. Nama to ne treba, ali nam treba dijalog o svim tim pitanjima”, poručio je Rakočević.

Simonida Kordić iz DF-a takođe je komentarisala OB, rekavši da ta inicijativa pruža mogućnosti građanima da se zaposle na većem tržištu, putuju i liječe se.

Sa druge strane, poslanica Demokratskog fronta (DF) Simonida Kordić kazala je da Otvoreni Balkan pruža važne ekonomske benefite, “ne tajkunima i vlasnicima krupnog kapitala, već građanima koji imaju mogućnost da se zaposle na većem tržištu, mogu slobodno da putuju i liječe se”.

“DPS i SDP ne podržavaju OB, ali i kolege iz opozicije – Demokrata, SD-a, navodeći različite razloge. Međutim, zagovornici te politike moraju da znaju da odbijanjem regionalne saradnje vodite Crnu Goru u stanje izolacionizma koje je u istorijskim okolnostima dovelo državu u stanje zatvorenosti, u kojoj su građani živjeli kao u kasarni. Vraćanje Crne Gore na politiku izolacije, ne može biti dobro”, kazala je ona.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković kazala je da nema potrebe da se kroz Otvoreni Balkan ostvaruje agenda srpskog sveta.

“Nevjerovatan je podatak istraživanja da 43 odsto građana podržava inicijativu Otvorenog Balkana, a da pri tom isti broj anketiranih ne zna šta podrazumijeva. To je drugo ime za sprski svet, za Veliku Srbiju, a ne znajući istovremeno da se kroz taj projekat Velike Srbije piše i agenda za Veliku Albaniju. Pa me baš interesuje koji predstavnik Srba u CG, ili ko se osjeća kao Srbin želi da piše agendu Velike Albanije. Prema tome CG nije mjesto u OB”, kaže ona.

Poslanica Demokrata Zdenka Popović apelovala je da se inicijativa Otvoreni Balkan mora dobro analizirati.

“Sve ono o čemu pričamo da nudi Otvoreni Balkan to već nudi Berlinski proces, ne znam šta je novo. Novo jedino što sam uspjela da nađem u dokumentima je formiranje unije identifikacionih dokumenata. Pa nije jasno da li je OB carinska unija, da li je to neka mini federacija, slobodno tržište koje nam već nudi CEFTA i Berlinski proces. Ovdje nijesu vidljivi ekonomski benefiti sem što je rečeno da će biti otvoreno tržište rada, da će se priznavati diplome i sa sumnjivih fakulteta, moraćemo da priznamo te diplome. Zaista molim predstavnike vlade da inicijativu posmatraju sa sve četiri strane, da se vidi kakvi su benefiti”, navela je ona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Hey
15.06.2022-19:58 19:58

Svudje u normalne zemlje se mijenja plastika sa bio razgradivim materijalima i skuplja je, jedino se kod nas akcize na nju smanjuju. Ovo je cirkus