Petak, 24 Maja, 2024
Rubrika:

Posavec-Krivec: Crna Gora napravila najveći iskorak ka EU, zaslužuje adekvatnu nagradu

Susret predsjednice crnogorskog parlamenta i šefice delegacije Hrvatske pri Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi

Crna Gora napravila najveći iskorak ka Evropskoj uniji, što treba da bude adekvatno nagrađeno, poručila je šefica delegacije Hrvatske pri Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi Ivana Posavec Krivec na susretu sa predsjednicom Skupštine Danijelom Đurović, a u okviru Prvog parlamentarnog samita Međunarodne krimske platforme.

Đurović je podsjetila da je Crna Gora u junu ove godine preuzela predsjedavanje Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi, te izrazila spremnost za učini sve da probudi duh solidarnosti i jedinstva među učesnicama ovog regionalnog foruma.

Kako je rekla, to je posebno važno u trenutnim okolnostima kada imamo ratna dešavanja na tlu Evrope, te humanitarnu i finansijsku krizu koje prijete da nanesu ozbiljne posljedice brojnim državama svijeta.

Đurović je upoznala sagovornicu sa crnogorskim prioritetima predsjedavanja Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi, a to su: jačanje bezbjednosne saradnje, zaštita ljudskih prava, vladavina prava i osnaživanje demokratskih institucija, unaprjeđenje ekonomske saradnje i infrastrukturne povezanosti, zelena tranzicija, dalje prevazilaženje zdravstvenih, ekonomskih i drugih posljedica pandemije Covid 19 i evropska integracija zemalja aspiranata iz regiona jugoistočne Evrope.

Ivana Posavec Krivec je iskazala interesovanje za aktivnosti koje će naša država sprovoditi u okviru predsjedavanja, te istakla da će Crna Gora imati svu potrebnu podršku hrvatske delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Sagovornice su se saglasile da u trenutnim geopolitičkim okolnostima region Zapadnog Balkana treba da bude pod posebnim fokusom Evropske unije i da dobije priliku za što brži napredak ka evropskoj porodici naroda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve