Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Popović: Žene moraju biti zastupljene na svim nivoima vlasti

''Žene moraju biti zastupljene na svim nivoima vlasti, u parlamentu, vladi, preduzećima i upravnim odborima. Ključno je sprovesti ove zakone kroz pažljivu implementaciju, što podrazumijeva aktivno praćenje i evaluaciju od strane parlamenta i relevantnih institucija'', zaključila je Popović

Žene moraju biti zastupljene na svim nivoima vlasti, u parlamentu, vladi, preduzećima i upravnim odborima. Ključno je sprovesti ove zakone kroz pažljivu implementaciju, što podrazumijeva aktivno praćenje i evaluaciju od strane parlamenta i relevantnih institucija, kazala je potpredsjednica kupštine Crne Gore Zdenka Popović na  WPL samitu o dostignućima palamenata.

Iz Skupštine su saopštili da drugog dana samita WPL-a (Žena političkih liderki) Popović je podnijela izjavu nacionalne delegacije Crne Gore u Grčkom parlamentu i upoznala Konstandinosa Tasulasa, predsjednika Grčkog parlamenta, Silvanu Koch Mehrin, predsjednicu WPL-a, kao i ostale učesnice i učesnike WPL samita o dostugnućima parlamenta.

“Skupština Crne Gore je institucija koja je postala primjer transparentnosti i otvorenosti u regionu, sa procentom ispunjenosti kriterijuma otvorenosti od 87,7 odsto, postavljajući standarde koji u tom smislu nadmašuju mnoge parlamente Evropske unije”, istakla je Popović.

Kroz niz značajnih projekata, poput pokretanja Parlamentarnog kanala za emitovanje sjednica i važnih sadržaja, prema njenim riječima, “omogućili smo građanima neposredan uvid u naš rad”.

“Mobilna radna oprema omogućila je prenos sjednica iz svih djelova Crne Gore, dok nova internet prezentacija Skupštine s setovima otvorenih podataka postavlja nas kao lidera u objavljivanju informacija u otvorenom formatu.”, dodala je Popović.

“Naša posvećenost građanima je izuzetna. Aktiviranjem portala e-peticije omogućili smo im da aktivno učestvuju u političkim procesima, dok je servis “Pristupačnost” prilagodio našu internet stranicu osobama sa invaliditetom. Širenjem inkluzivnosti, organizovali smo i simulaciju rada parlamenta za srednjoškolce i studente, te skupštine građana, Prvo zasijedanje Romskog parlamenta, Konferencije predstavnika budžetskih jedinica”, ocijenila je Popović.

Digitalizacija skupštinskih sala i salona teži ka potpunom izbacivanju papira iz upotrebe.

“Kao veoma značajnu činjenicu želim da istaknem formiranje drugog saziva Ženskog kluba Skupštine, koji aktivno djeluje i predlaže brojna zakonska rješenja, a radi na principu kopredsjedavanja gdje su jednako zastupljenje predstavnice kako parlamentarne većine, tako i parlamentarne opozicije”, zaključila je Popović.

Dodaje se da Popović je takođe govorila na sesiji “Kako zaustaviti online nasilje: zakoni, politike i principi” i na marginama sesije razgovarala sa Lilianom Tanguy, poslanicom Nacionalne skupštine Francuske i Ireneom Charalambides, potpredsnednicom Parlamentarne skupštiene OEBS-a, na temu zatvaranja poglavlja 23. koje se tiče rode ravnopravnosti, što zahtijeva donošenje zakon prema direktivama Evropske komisije i ostalih evropskih institucija.

“Žene moraju biti zastupljene na svim nivoima vlasti, u parlamentu, vladi, preduzećima i upravnim odborima. Ključno je sprovesti ove zakone kroz pažljivu implementaciju, što podrazumijeva aktivno praćenje i evaluaciju od strane parlamenta i relevantnih institucija”, zaključila je Popović.

Poslanice Maja Vukićević, Simonida Kordić, Drita Llolla i Jevrosima Pejović učestvovale su na panelima “Gdje su žene u koridorima moći”, “Opasan stisak: Kako političke partije prijete demokratiji”, “Navigacija Nexusom: Vještačka inteligencija, demokratija i političko liderstvo” i “Ponovno učitavanje demokratije: Ispunjavanje očekivanja građana i reizgradnja povjerenja”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
svjedok
22.03.2024-12:49 12:49

Kad Zdenka kaće MORA, ima da polete zli, priglupi političari, čiji je ona predstavnik u vlasti, i da odma sve žene, takve ka ona, postave svuda, bez đe njima lično ne odgovara ne odgovara!