Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Popović: Prioritet nam je da zatvorimo pregovaračka poglavlja 23 i 24 jer su ona uslov za zatvaranje ostalih poglavlja

Potpredsjednica Popović istakla je spremnost za ispunjenje svih preporuka Evrospke komisije

Potpredsjednici Skupštine Crne Gore, Zdenka Popović i Boris Pejović, sastali su se danas sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori koje je predvodio zamjenik šefice Delegacije, g. Rikardo Seri.

Poželjevši dobrodošlicu u najistaknutiju crnogorsku instituciju, potpredsjednica Skupštine Crne Gore, Zdenka Popović, podsjetila je delegaciju Evropske unije da je prošle nedjelje kao šefica crnogorske delegacije, na poziv Vladimira Bilčika, boravila u Briselu.

“Ohrabruju me poruke koje sam čula na brojnim sastancima sa zvaničnima Evropske unije i spremnost Evropske unije da pomogne Crnoj Gori na njenom evropskom putu. Izabrali smo sedmog sudiju Ustavnog suda, biraće se tri nedostajuća člana Sudskog savjeta, a čeka nas još jedno kompleksno pitanje izbora VDT-a. Prioritet nam je da zatvorimo pregovaračka poglavlja 23 i 24 jer su ona uslov za zatvaranje ostalih poglavlja”, saopštila je Popović.

Potpredsjednica Popović istakla je spremnost za ispunjenje svih preporuka Evrospke komisije.

“Već smo usvojili Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore. To je značajn korak naprijed u borbi protiv korupcije i nasilja u porodici“.

Osvrnuvši se na pregovaračko poglavlje 17, potpredsjednica Skupštine Crne Gore je poručila „Trudićemo se da ni za jedan jedini cent ne ugrozimo finansijsku nezavisnost institucija, međutim mormao biti racionalni pri korišćenju i raspodjeli sredstava jer ne želimo da zaduženje koristimo za tekuću potrošnju, već za kapitalne projekte“.

„Crna Gora je izborom nove Vlade i formiranjem nove parlametnarne većine ušla u period stabilnosti. Maksimalno ćemo raditi da ispunimo sve preporuke Evropske unije kako bi postali prva naredna članica u periodu koji je pred nama“, zaključila je potpredsjednica Popović

Potpredsjednik Pejović ukazao je da nakon pristupanja NATO savezu, punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje primarni strateški cilj Crne Gore i opredeljenje koje nema alternativu, istakavši da je to odraz političke volje, ali i očekivanja preko tri četvrtine građana Crne Gore koji podržavaju članstvo u EU.

Potpredsjednik je naglasio da je jedan od ciljeva sastanka uspostavljanje direktne komunikacije između Skupštine i Delegacije Evropske unije, kako bi evropski partneri bili blagovremeno informisani o zakonodavnim aktivnostima koje najviše zakonodavno tijelo sprovodi ili planira u narednom periodu, a vezane su za integracioni put Crne Gore.

Zamjenik šefice delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Rikardo Seri je zahvalio na prilici za ovako važan sastanak i pozdravio nedavno postizanje međupartijskog konsenzusa, uključujući i povodom imenovanja nedostajućeg sudije Ustavnog suda. Naglasio je važnost očuvanja i nastavka konstruktivnog pristupa u pogledu preostalih imenovanja u pravosuđu. Ukazao je, među ostalim prioritetima, na značaj ratifikacije sporazuma u okviru Berlinskog procesa, kao i reforme izbornog zakonodavstva. Seri je naglasio da Skupština Crne Gore igra presudnu ulogu u izgradnji političkog konsenzusa za ispunjavanje privremenih mjerila iz oblasti vladavine prava od kojih zavisi ukupan napredak Crne Gore na putu ka EU, kao i realizacija značajnih investicija u okviru planiranog Plana rasta za Zapadni Balkan.

Takođe, na sastanku je bilo riječi o prioritetnim oblastima u kojima se očekuje usaglašavanje crnogorskog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, kao i daljim koracima vezanim za koordinaciju aktivnosti između rukovodstva Skupštine i Delegacije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve