Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Politički blef pokreta URA: Traže ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Ovo je klasičan politički blef pokreta URA čiji su poslanici podržali zakon, a tada nijesu osporavili njegovu ustavnost, već su ga zdušno branili

Poslanici koalicije Crno na bijelo u Skupštini Crne Gore podnijeli su Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za ocjenu saglasnosti članova Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, sa Ustavom Crne Gore i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima, navode iz GP URA. Ovo je klasičan politički blef pokreta URA čiji su poslanici podržali zakon, a tada nijesu osporavili njegovu ustavnost, već su ga zdušno branili.

To su uradili jer, kako objašnjavaju, nemaju problem da se zakonsko rješenje za koje su glasali u parlamentu ispita na najvišem institucionalnom nivou, posebno imajući u vidu da je Zakon o vjerskim slobodama izazvao brojne polemike u javnosti.

,,Svako fizičko i pravno lice, uključujući i vjerske zajednice, dužno je da poštuje kulturna dobra drugih, na isti način kao i svoja, a pravo na pristup kulturnom dobru može se ograničiti samo radi zaštite javnog interesa i prava i sloboda drugih. Dakle, država je dužna da štiti kulturna dobra, što je detaljno razrađeno normama Zakona o zaštiti kulturnih dobara, a koji je napisan i usklađen sa međunarodnim propisima. Postavlja se pitanje, da li član 12 predmetnog Zakona, koji glasi “U slučajevima premještanja, iznošenja iz države ili otuđenja dobara koja predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore, a na kojima pravo svojine ima vjerska zajednica, primjenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje zaštita kulturnih dobara.”, predstavlja dovoljnu garanciju za zaštitu Ustavom Crne Gore propisanih članova 77 i 78”, navodi se u inicijativi koju potpisuju svi poslanici koalicije Crno na bijelo u Skupštini Crne Gore, Miloš Konatar, Božena Jelušić, Srđa Pavićević i Suada Zoronjić.

Poslanici koalicije Crno na bijelo takođe su inicirali ispitivanje da li je član 12 Zakona o slobodi vjeroispovijesti u skladu sa Ustavom:

,,Cilj ove inicijative je da se potvrdi da je imovina države Crne Gore zaštićena, da niko neće i ne može odnijeti, otuđiti ili prisvojiti nešto što pripada našoj državi”.

Iz poslaničkog kluba Crno na bijelo su uvjereni u ispravnost svoje odluke da glasaju “za” i potrebu da se ovaj Zakon donese radi regulisanja prava i obaveza svih vjerskih zajednica.

,,Zato potpuno mirne savjesti podnosimo Inicijativu za ocjenu ustavnosti jer smo sigurni u “kvalitet” zakona i u to da u njemu nema ništa što bi ovu državu i vjernike ugrozilo”, zaključuju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nesoj
06.03.2021-15:55 15:55

Crnogorcima blef od zle URA Podvalu opet zele jer su u pitanju izbori U NIKSIC Zapamtite Crna Gora je Božja miljenicada da nije tako nestala bi za vrijeme okupatora Nemanjića, za vrijeme Bijelog terora 1918, pa i Fakat je da su nas u neku URU izdali najbliži URA na spavanju prije nego je prvi kokot zapjevao, prije i nakon “svijetle majske zore DOKAZ DA JE- DJAVO -STARIJI OD BOGA ! DA JE VJECNA !

Cetinjanka
06.03.2021-16:07 16:07

Crnogorci -ke Kumim vas bogom ne vjerujte PODVALAMA URA Djavoli se vratili ponovo da nam pamet uzmu za NIKSICKE IZBORE kunem vam se drugi razlog ne postoji zasto se nijesu sjetili prije dva mjeseca nego sad -Ovako su radile samo IZDAJICE Cetnicke obraza da imaju nebi nas uzeli usta od onog kobnog jutra 02h sa uzdignutim crnim rukama!!

Cetinje
06.03.2021-16:24 16:24

Crnogorci Vjerujte u pitanju su samo Niksicki izbori Srbi su ih otpisali nijedan glas od njih URA nece dobit i traze spas od Crnogoraca ponovo da vas nasamare podvali i lazima ! CRNOGORCI POSTUJTE KRALJEV AMANET—CUVAJTE MI LIJEPU CG I NIKOM NEDATI ISPRED VAS!!!

guska
07.03.2021-02:18 02:18

URA to su DJAVOLI procitali su njih Srpski popovi nedaju im iz sina da iskoce ! Borba za NIKSIC SRPSKI POPOVI poslali DJAVOLE 6 dana pred izbore DA KAZU CRNOGORCIMA NEUSTAVNO DA IH PONOVO PREVARE – ZSVI-DOK PRODJU IZBORI DA BI UGRABILI OD CRNOGORACA KOJI GLAS JER ZNAJU DA IM SRBI NECE DAT NI JEDAN ZA LIJEKA SA OCIMA IH NE MOGU GLEDAT ALI VLAST PA MORAJU -PRIMJER HN SAMO IH MRSNU! Nadamo se CRNOGORCI PODRZACE SVOJU BRACU I SESTRE NECETE DOZVOLITI DA VAM SE TROBOJKA VIJORI NIKSICEM-CG!!

Ivana
25.04.2021-13:29 13:29

Petar Liješević, mladi Srpski bokser, koji je na predstavljanje na Svetskom prvenstvu za mlade u Poljskoj izašao sa trobojkom na zaštitnoj maski,Uz tri prsta podignuta sa obeležjima Srpskim – sudije nisu dozvolile Petru da osvoji BRONZU! Koji covjek CG moze Blatit CG samo neprijatelji!