Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Mugoša: Diskriminatoran i antisistemski pokušaj produžavanja funkcije predsjedniku i sudijama Ustavnog suda

Mugoša navodi da i pored upozorenja relevantnih pravnika i NVO insistira se na adhominem zakonskim rješenjima, kojima se podriva jedinstvenost pravnog poretka, delegitimiše autoritet sudija Ustavnog suda i stvara potencijalni prostor za ozakonjivanje političkog uticaja

“Neviđenom pravnom gimnastikom, kojom svjedočimo poslednjih 20 dana, pokušava se na diskriminatoran i antisistemski način produžiti funkcije sudijama Ustavnog suda, saopštio je na konferenciji za medije šef Kluba poslanika Socijaldemokrata Boris Mugoša.

On navodi da i pored upozorenja relevantnih pravnika i NVO insistira se na adhominem zakonskim rješenjima, kojima se podriva jedinstvenost pravnog poretka, delegitimiše autoritet sudija Ustavnog suda i stvara potencijalni prostor za ozakonjivanje političkog uticaja.

On je podsjetio na hronologiju postupka izbora sedmog sudije US koji je započet u decembru obavještenjem US ka Skupštini da sudiji Gogiću prestaje funkcija sudije US krajem maja 2024. Nakon toga je u januaru objavljen javni poziv za izbor sudije US na kojem su se prijavili kandidati, da bi od 5. marta taj proces bez ikakvog utemeljenog razloga bio usporen.

“Nakon toga, poslanici parlamentarne većine kreću u akciju pravne gimnastike, odnosno nevjerovatnih pravnih vratolomija kako bi produžili mandat predsjedniku i nekim sudijama Ustavnog suda. Predlažu neustavne dopune Zakona o ustavnom sudu, pa ih povlače, pa predlažu diskrimantorna i antisistemske dopune Zakona o PIO ”, ukazuje Mugoša.

“Pitanje sticanja prava na starosnu penziju i studijama i tužiocima treba da se otvori i o tome treba da se povede rasprava, ali ozbiljna i stručna rasprava. Rasprava koja će okupiti sve relevantane aktere i koja će rezultirati donošenjem sistemskog rješenja, a ne rješavati navedenu problematiku na ovakav nedopustiv način za državu koja istinski želi da bude prva sljedeća članica EU” kazao je Mugoša.

“Navedenim instant zakonskim rješenjima se ozbiljno dovodi u pitanje vladavina prava i kompromituje EU integracioni put Crne Gore, zbog čega očekujem da neće biti ni razmatrani a kamoli izglasani na narednoj sjednici Parlamenta”, ističe Mugoša.

“Umjesto ovog nepotrebnog i problematičnog eksperimenta, pozivam sve parlamentarne partije da u najkraćem mogućem roku završimo započeti proces izbora sedmog sudije Ustavnog suda”, zaključuje Mugoša.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
12.04.2024-18:00 18:00

Svaka cast Gospodine. Respekt.