Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

EP izglasao Rezoluciju o Crnoj Gori: Usvojeni amandmani kojma se predlaže odlaganje popisa

Za Rezoluciju je glasalo 529 poslanika EP, 51 je bio protiv, a 53 je bilo uzdržano

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su na današnjem zasijedanju Rezoluciji o Crnoj Gori, a usvojeni su i amandmani koji se odnose na popis.

Za Rezoluciju je glasalo 529 poslanika EP, 51 je bio protiv, a 53 je bilo uzdržano.

Poslanik Evropskog parlamenta i izvjestilac za Crnu Goru Tonino Picula kazao je sinoć u EP-u tokom rasprave o Izvještaju da je Crna Gora otvorila sva poglavlja ali da nijedno nije zatvoreno u posljednjih šest godina, te da je i dalje formalno predvodnik u integracijama.

“Sve druge zemlje su napredovale, dok Crna Gora propušta svoje prilike”, istakao je Picula.

Politička situacija u Crnoj Gori je, ukazuje, konstantno oterećena blokadama, a političkom scenom dominiraju sukobljavanja.

Istakao je i ulogu Srpske pravoslavne crkve.

“Koja je nažalost aktivan politički faktor u Crnoj Gori i često se koristi kao sredstvo vanjskog uplitanja u domaće političke procese”, naveo je Picula.

Pohvalio je to što je Crna Gora u potpunosti usklađena sa vanjskom politikom EU.

“Pa i u pogledu sankcija Rusiji i to svakako cijenimo. Pozdravljamo i imenovanje troje sudija Ustavnog suda kao korak prema rješavanju ustavne krize”, dodao je Picula.

Picula je rekao da ne govore o bojkotu popisa, već podržavaju popis kao doprinos razvojne politike svake zemlje.

“Ono što predlažemo je da se popis ne koristi kao politički alat za polarizaciju društva. Otklanjanje blokada bio bi konstruktivan preduslov za njegovo održavanje na transparentan način bez političkog uplitanja”, kazao je Picula.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je da je Crna Gora smatrana zemljom koja je najviše napredovala na EU putu, ali je je posljednjih godina izgubila fokus, te propustila određene prilike.

“Izgubili smo dragocjeno vrijeme i mi se slažemo sa ovim domom da Crna Gora mora ići naprijed, a to je moguće samo ako se zaustavi ovaj period političke nepredvidivosti”, kazao je Verhelji.

Posebno su, dodaje, zabrinuti da institucije Crne Gore ne funkcinionišu.

Poslanik Evropskog parlamenta i predsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Vladimir Bilčik kazao je da dok dočekamo formiranje demokratskih institucije nakon izbora, Pokret Evropa sad ima jedinstvenu mogućnost da učini prvi korak u ubrzavanju približavanja EU.

“Oni koji su protiv EU i oni koji pokušavaju povećati svoj uticaj u Crnoj Gori bi mogli ugroziti ovaj put, jer oni sigurno neće približiti zemlju EU. Stoga pozivam sve političare da djeluju odgovorno. Molim vas ostanite na putu ka EU. Samo tako imamo jednu dugoročnu zajedničku budućnost”, poručio je Bilčik.

Evropski parlamentarac iz Hrvatske Tomislav Sokol upozorio je sinoć da su svjedoci zatiranja identiteta Crnogoraca kao zasebne nacije.

“Budimo otvoreni, jer smo na korak stvaranja mini Bjelorusije u srcu Evrope, pod kontrolom Vučiča i Rusije. Molim vas osvijestite se i spriječite to dok još nije kasno”, rekao je Sokol.

Podvukao je da je politička kriza u Crnoj Gori prouzrokovana od strane antievropskih snaga koje pokušavaju formirati prosrpsku i prorusku vlast, samo slijed političkog haosa koji traje od izbora 2020. godine do danas.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BMX
18.10.2023-14:36 14:36

Sve vam džaba. Ovi slušaju samo AV, rusku ambasadu i Porfirija.

Xyz
18.10.2023-16:04 16:04

E sad,,, nista mi ne preostaj, no da pohvalim i zahvalim se Parlamentarcima Evropske Unije, na podrsci u zaustavljanju nepravde i lopovluka.
Bravo G.Picula jedna vazna progresivna pobjeda .

Proevropske partije složne: Bojkot popisa - Voice of Montenegro
19.10.2023-11:39 11:39

[…] Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su na današnjem zasijedanju Rezoluciji o Crnoj Gori, a usvojeni su i amandmani u kojima se preporučuje odlaganje popisa. […]