Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

POLITIČKA AMEBOIDNOST U SLUŽBI NEOČETNIŠTVA: Da li se PES pretvara u Demokrate?

Uskoro ćemo vidjeti da li Spajić uopšte ima hrabrosti i volje da od PES ili makar jednog njegovog dijela, napravi ozbiljnu partiju, ili će se utopiti u matricu Demokrata koja se zasniva na koketiranju sa agresivnim svetosavskim hegemonizmom, dok čekaju naloge iz stranih ambasada.

Pokret Evropa sad (PES) na dobrom je putu da postane partija političkih ameba bez ideologije i jasnog programa, čiji je jedini cilj da se po svaku cijenu zadrže na vlasti po principu – samo da se kome ne zamjerimo izražavanjem jasnog i jedinstvenog stava.

Ovakvo ideološko sivilo i zasnivanje politike na čistoj demagogiji čiji je jedini cilj da se što više funkcionera uhljebi i da se što duže očuvaju pozicije vlasti, do sada je bilo rezervisano samo za Demokrate Alekse Bečića. Ali PES Milojka Spajića, u posljednje vrijeme čini sve da Demorkatama ugrozi monopol na političku ameboidnost.

Premijer Spajić i dalje toleriše ministra Vladimira Martinovića o čijim aferama i nepočinstvima već mjesecima bruji čitava Crna Gora. I sve to radi iz čistog političkog komformizma i trulih kompromisa sa Demokratama koje ga održavaju na vlasti. Spajić toleriše brojne afere kompromitovanog Martinovića, iako se deklarativno zalaže za ”evropske vrijednosti” i nultu toleranciju na nepotizam i korupciju.

Vladimir Martinović, Dragan Krapović i Dragoslav Šćekić: Srbovanje i afere popularne kod ministara u Spajićevoj vladi

A kad smo već kod ministara, Dragan Krapović čini sve da državu uvuče u konflikte sa susjednim zemljama braneći srBstvo, dok ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić daje maliciozne izjave vezane za crnogorske rukometaše i podržava svog kolegu profesionalnog Srbina Andriju Mandića u glorifikaciji trobojke u Skupštini. Sve to govori da Spajićeva vlada i nije tako evropska kako je on deklarativno predstavlja.

Da licemjerje i dvostruki aršini nijesu samo karakteristični za Spajića, već da je to po svemu sudeći trend u čitavom PES-u, pokazalo se nakon što je perjanica neočetništva i profesionalnog srBstva Andrija Mandić u svojstvu predsjednika Skupštine primio Jovana Mićovića – Joanikija, šefa crnogorske filijale svetosavske sekte (SS), poznatije i kao tzv. SPC.  Srpski pop je, kako je to i očekivano od četničkog vojvode dočekan uz srpsku trobojku i to u sred crnogorskog parlamenta.

Za PES ovdje nema ništa sporno: Pop okupatorske organizacije u Skupštini Crne Gore ispod zastave strane države

Ovaj akt eksplicitnog urušavanja sekularnog karaktera Crne Gore i promociju svetosavlja ispod trobojke strane države, iz Spajićevog PES-a ne samo da nijesu osudili već su i pozdravili.

Poslanik PES-a Darko Dragović, koji je inače bio na listi partije Marka Milačića na izborima u Danilovgradu, kazao je za TV Vijesti da nema razloga za smjenu Mandića, koju će, kako je najavljeno, inicirati Demokratska partija socijalista (DPS).

On ističe da ”kurtoazan susret”, ne predstavlja miješanje crkve u državna pitanja, dodajući da Zakoni o državnim simbolima i Danu državnosti samo stoji da državni i vojni simboli, između ostalog, Knjaževine i Kraljevine Crne Gore, uživaju zaštitu, kao i državni simboli utvrđeni zakonom.

Ovakvu sramnu relativizaciju pljuvanja po sekularizmu države Crne Gore koja se odvijala ispod trobojke strane države, nije komentarisao niko drugi iz PES-a, što znači da su se iz ove partije prećutno saglasili sa Dragovićem.

Nije tajna da se u PES-u već odavno stvorio raskol između Milatovićeve i Spajićeve struje, u kojoj predsjednik Crne Gore važi za tvrdu ”momirovsku” liniju blisku Beogradu. Milatović i ne krije svoju naklonost prema srpskom autokrati Aleksandru Vučiću, pa je relativizacija Mandićevog svetosavskog egzibicionizma u Skupštini donekle očekivana. Ono što zabrinjava je što je Spajićev dio PES-a, koji se makar deklarativno zalaže za sekularnu, građansku državu vladavine prava i evropskih integracija, izgleda potpuno zamro.

Žalosno bi bilo da se Spajić pomirio sa sudbinom i prihvatio politiku licemjerja, demagogije i dvostrukih aršina, iako se zvanično busa u evropske vrijednosti i tekovine Crne Gore kao građanske države, dok mu je ostatak partije i Vlade ogrezao u neočetništvu, a poneki i u aferama i korupciji.

Takav model na crnogorskoj političkoj sceni patentirale su Demokrate, koje već godinama vode ameboidnu politiku bez programa, koja se zasniva na tome da se nikome od birača slučajno ne zamjere. Pa tako redovno imaju ispade koji ukazuju na njihovu SNP-ovsku velikosrpsku političku matricu, a sa druge strane pričaju o EU integracijama i vrijednostima, dok čekaju poziv iz zapadnih ambasada gdje dobijaju ceduljice sa nalozima.

U svakom slučaju, uskoro ćemo vidjeti da li Spajić uopšte ima hrabrosti i volje da od PES ili makar jednog njegovog dijela, napravi ozbiljnu partiju ili će se utopiti u matricu Demokrata koja se zasniva na koketiranju sa agresivnim svetosavskim hegemonizmom, dok čekaju naloge iz stranih ambasada.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rukfaš
18.01.2024-08:34 08:34

ZABORAVITE na raskol u PES-u. Oni su svi isti. Kakva je razlika između JaDova i Spaje? Nema razlike. Jedino što je tu bitno je da su ih u dobrom dijelu glasali alavi Crnogorci. Oni kojima je zinula g.zica za 100 EUR-a.

LoMi
18.01.2024-10:23 10:23

Jel vam živ Milo? Kako idu cirage, a? A banane……

Tara
18.01.2024-11:56 11:56
Reply to  LoMi

avetinjo..srbijanska..glup kao peta.

ZNAM
18.01.2024-12:31 12:31
Reply to  LoMi

DOBAR DAN LOMI, MILO JE ZIV I ZDRAV, IMAMO CIGARA A I BANANA ! HVALA NA INTERESOVANJU !

Dpero
18.01.2024-11:35 11:35

Haha,cetnik,jos vam je Milo nocna mora! Ziv je Milo i Crnogorci i Crna Gora! A jafan idi na tvoj portal in4s i tamo lijeci komlekse!

Tara
18.01.2024-11:55 11:55

Cista anarhija..izazivanje nemira u drustvu..i krajnji bezobrazluk..Mi trebamo potpise…jer se ovaj srbijanski..nacizam-fasizam vise ne moze gledati…

Neko tamo
18.01.2024-12:35 12:35

Pa PES je osnovan da crna gora bude cetnicka

To je mafijaski projekat koji je isplaniran jos 2020 znalo se da srpski blok vise nikad nece pobjediti pa se stvorio PES
Ali PESovci ce odgovarati naravno