Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Početkom naredne godine Crna Gora bi mogla da odblokira pregovore

Uoči samita EU- Zapadni Balkan koji će biti održan 13. decembra, evropski zvaničnici ističu da bi već početkom naredne godine Crna Gora mogla imati šansu da ispuni privremena mjerila iz poglavlja koja se odnose na pravosuđe i temeljna prava i pravdu slobodu i bezbjednost

Crna Gora ukoliko sprovede nedostajuća naimenovanja u sudstvu može očekivati „značajni skok“ u brzini procesa integracija, poručili su evropski zvaničnici.

Uoči samita EU- Zapadni Balkan koji će biti održan 13. decembra, evropski zvaničnici ističu da bi već početkom naredne godine Crna Gora mogla imati šansu da ispuni privremena mjerila iz poglavlja koja se odnose na pravosuđe i temeljna prava i pravdu slobodu i bezbjednost.

“Sada sa novom vladom i ministrom pravde vrlo lako se može doći do scenarija da početkom naredne godine Crna Gora dobije šansu da ispuni privremena mjerila u poglavljima 23 i 24. To je izuzetno važno jer bi to bio ključ koji bi značio da bi Crna Gora mogla da počne da zatvara poglavlja, jer su ona povezana sa privremenim mjerilima za ova dva poglavlja“, naglašeno je u Briselu.

Zvaničnici objašnjavaju da privremena mjerila pokrivaju veliki broj različitih sektora u oblasti pravosuđa, osnovnih prava, borbu protiv korupcije, borbu protiv organizovanog kriminala, ali i ističu da bi naimenovanja u pravosuđu dala „odlučujući podsticaj“ šansama Crne Gore da ispuni zadate kriterijume.

„To su imenovanja trojice nedostajućih članova Sudskog savjeta. Očekujemo izbor stalnog predsjednika Vrhovnog suda i stalnog Vrhovnog državnog tužioca i predsjednika Tužilačkog savjeta“, podsjećaju EU zvaničnici.

Napominju i da je potrebno da ta procedura bude zasnovana na zaslugama i transparentnosti, kako bi se obezbijedilo pravilno funkcionisanje pravosuđa uz nezavisnost, nepristrasnost i integritet.

U Briselu ističu i da bi, potencijalno, u narednih šest mjeseci Crna Gora mogla biti uspješna priča koja bi mogla da ubrizga pozitivni trenutak u zapadnobalkansku agendu proširenja.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve